In care industrii este folosit Gazul Natural Comprimat?

14. Jun.

CNG (Compressed Natural Gas) este gazul natural stocat in recipiente sub presiune, prin comprimare, pentru a fi utilizat ca si combustibil in anumite domenii. Presiunea la care este comercializat de obicei este de aproximativ 200 de bari, in butelii speciale. Proprietatile acestui gaz natural comprimat il fac o alternativa ecologica la combustibili clasici precum benzina sau motorina.

De altfel principala industrie in care CNG-ul este utilizat in acest moment este cea a transporturilor, in particular transporturile auto. Tehnologia de alimentare a motoarelor termice cu CNG este testata si utilizata de aproape 75 de ani, insa nu a reusit pana acum sa se impuna ca principala optiune. Camioanele si autoutilitarele folosite pentru transportul marfurilor, autobuzele de transport in comun, utilajele agricole, motocicletele sau autoturisme noncomerciale folosesc pentru alimentare CNG. Aproape toti marii producatori auto ofera modele de serie care sunt echipate din fabrica cu rezervoare si sisteme adaptate de alimentare cu gaz natural comprimat.

Sisteme de alimentare cu gaz natural comprimat au fost implementate de asemenea si pe feriboturi, trenuri si anumite tipuri de avioane, urmand ca in viitor gama de utilizari a CNG sa se extinda catre alte mijloace de transport, dar si alte industrii.

Fiind considerat cel mai prietenos dintre combustibilii fosili cu mediul, acest gaz natural comprimat, numit si biogaz, este un carburant alternativ al viitorului. Gazele de esapament ale motoarelor alimentate cu gaz natural nu contin poluanti daunatori pentru mediu sau cancerigeni.

Urmand trendurile mondiale si europene, Romania isi dezvolta propria retea de statii de alimentare cu gaz natural comprimat, pentru a incuraja trecerea unui numar cat mai mare de autovehicule la acest tip de combustibil ecologic. Momentan sunt cateva statii functionale, mult mai putine decat reteaua de puncte de alimentare cu GPL (Gaz Petrolier Lichefiat), mult mai utilizat de romani ca solutie alternativa la benzina si motorina.

Motive pentru care CNG este considerat un combustibil al viitorului

Dar de ce se vorbeste tot mai mult despre alimentarea cu CNG? In primul rand datorita proprietatilor si performantelor pe care acest gaz natural comprimat le are in comparatie cu tipurile de combustibil folosite in mod traditional. In al doilea rand, pentru ca eforturile globale de reducere a emisiilor de noxe au nevoie de orice fel de solutie care promite rezultate mai bune, fara a afecta prea mult mobilitatea si nivelul de confort pe care le avem in acest moment. Si nu in ultimul rand, pentru ca actuala conjunctura europeana, cu conflicte conventionale la granita Uniunii Europene, necesita solutii alternative la derivatele din petrol folosite in prezent.

Argumente ecologice pentru a utiliza gaz natural comprimat

- Gazul natural comprimat are emisiile de monoxid de carbon reduse cu 95% comparativ cu benzina, emisiile de hidrocarburi mai mici cu 80% si oxizii de azot cu 30% mai scazuti;

- Motoarele alimentate cu CNG produc cu 25% mai putin dioxid de carbon decat cele alimentate cu benzina si cu 35% mai putin decat cele pe motorina;

- Comparativ cu benzina, gazul natural comprimat pentru vehicule nu are aditivi toxici ai plumbului organic sau benzenului;

- CNG nu contine sulf, urme de pulberi, plumb sau metale grele;

- Motoarele alimentate cu CNG scad poluarea sonora, asigurand o utilizare mai silentioasa decat motoarele diesel sau cele pe benzina;

- Biogazul, adica metanul rezultat din descompunerea materiilor organice, transforma gazul natural intr-un combustibil regenerabil care poate fi produs aproape oriunde. Productia de biogaz din produse agricole este de patru ori mai mare pe hectar decat biocombustibilii lichizi;

- Gazele naturale nu sunt toxice sau corozive si nu contamineaza apele subterane. Riscurile de mediu in caz de scurgeri sunt minime;

- Gazul natural se disperseaza usor in aer si nu este inflamabil. Vehiculele alimentate cu CNG sunt mai sigure decat vehiculele pe combustibili clasici;

- Gazul natural respecta cele mai stricte standarde de mediu cerute de guverne si de agentiile de reglementare.

Argumente economice in favoarea utilizarii CNG

- Media preturilor la nivel mondial indica faptul ca alimentarea cu CNG este cu 65% mai ieftina decat alimentarea benzina si cu 35% mai ieftina decat alimentarea cu motorina.

- Importurile de gaz natural comprimat sunt cu 45% mai ieftine decat in cazul combustibililor lichizi ca motorina  sau benzina pentru fiecare unitate de energie echivalenta.

- Costurile de intretinere a motoarelor alimentate cu CNG sunt mai mici, datorita faptului ca acest gaz nu afecteaza la fel de mult componentele masinii ca benzina sau motorina.

- CNG functioneaza bine in orice conditii climatice, pe orice teren si in orice zona. Deoarece combustibilul nu ingheata – chiar si la temperaturi scazute – autovehiculul va fi intotdeauna gata de utilizare.

- Gazul natural pentru vehicule are o cifra octanica mai mare decat benzina (130 fata de 91), ceea ce asigura performante mai bune in utilizare.

O retea de peste 40000 de statii de alimentare cu gaz natural comprimat la nivel global alimenteaza mai mult de 21 de milioane de vehicule din aproape 86 de tari. Potentialul de crestere pentru utilizarea acestui tip de combustibil este foarte mare, avand in vedere multiplele avantaje, urmand ca si alte industrii si domenii sa foloseasca CNG pentru a oferi energie curata.

Cum alegi cea mai avantajoasa oferta de gaze naturale

Pana cand alimentarea cu gaz natural comprimat va fi o solutie viabila pentru locuinte sau birouri, este important sa beneficiezi de cele mai avantajoase oferte la alimentarea cu gaze naturale. In calitate de furnizor de gaze naturale, Nova Power & Gas asigura atat consumatorilor casnici cat si celor noncasnici toate instrumentele necesare pentru a lua cea mai buna decizie. Facilitatea de calcul consum gaz permite estimarea cat mai buna a consumului lunar. Acest lucru permite apoi analizarea corecta a ofertelor de pe piata liberalizata de gaze naturale, in functie de criterii precum pret gaze naturale, perioada contractuala, servicii suplimentare etc. Schimbarea furnizorului este facila si se poate face de fiecare data cand te decizi sa alegi o oferta mai buna pentru tine sau pentru afacerea ta.

Nova iti ofera cele mai avantajoase oferte de furnizare gaze naturale de pe piata!

 

Citeste si despre: ce pret are un kw, factura electrica vizualizare, cum schimb furnizorul de electricitate.