Iluminatul stradal cu energie regenerabila

30. May.

Utilizarea energiei sustenabile a devenit o practica tot mai des intalnita in casele oamenilor si in cladirile intreprinderilor. Dar stiai ca iluminatul stradal poate fi alimentat, de asemenea, cu energie regenerabila? 

Aceasta este o modalitate excelenta de a reduce amprenta de carbon si de a ajuta mediul inconjurator. Este, de asemenea, un mod eficient de a economisi bani pe termen lung din bugetul personal sau al unei intreprinderi, fiind mai sigur si mai eficient decat iluminatul stradal traditional. Sunt motive pentru care devine treptat o practica tot mai populara, atat in mediul privat, cat si la stat.

In acest articol vom discuta despre beneficiile iluminatului stradal cu energie sustenabila si despre motivele pentru care mai multi consumatori casnici si non-casnici ar trebui sa faca aceasta tranzitie. Citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii!

Cum functioneaza iluminatul stradal sustenabil?

Acesti stalpi de iluminat, meniti sa ofere vizibilitate crescuta si siguranta, atat pentru pietoni cat si pentru soferi, functioneaza pe baza de energie solara. 

Se dovedeste a fi o alternativa tot mai populara si eficienta, in special in zonele urbane cu o infrastructura noua. Fiecare stalp individual are un mic panou fotovoltaic montat pe el, ce isi alimenteaza bateria pe parcursul zilei. 

Energia stocata este suficienta pentru ca stalpul de iluminat sa poata functiona toata noaptea.

Energie solara pentru un oras smart al viitorului

Multe orase se confrunta cu provocari diverse: crestere demografica, concentrarea in cele mai dezvoltate zone urbane, evolutia nevoilor cetatenilor etc. Pentru a le putea solutiona, partile interesate din administratia publica au nevoie de inovatii tehnologice pe care se pot baza. 

Astfel, poate fi regandit si transformat spatiul public, cu scopul de a avea un oras smart si sustenabil. La baza unui oras smart sunt facilitatile ce trebuie sa includa un process de digitalizare, pentru a putea genera informatii si servicii (incarcarea telefonului, emiterea de semnal Wi-Fi, informatii generale despre transportul in comun etc). 

Este si cazul iluminatului stradal, ce va include in viitor mici panouri publicitare, ecrane tactile, terminale interactive pentru cetateni si alte functii.

Ce impact are iluminatul stradal asupra mediului?

Tranzitia la energie sustenabila este necesara in special in marile orase, unde iluminatul stradal reprezinta un procent mare din consumul de energie. Astfel, prin trecerea la surse de energie regenerabila pentru acesti consumatori, poti avea un impact relevant asupra protectiei mediului inconjurator si asupra schimbarilor climatice tot mai agravante. Mai exact, poti ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la formarea unui mediu mai curat si mai sanatos pentru toata lumea. 

Este important sa stii si ca iluminatul stradal pe baza de energie regenerabila utilizeaza mai putina energie, ceea ce inseamna ca sunt necesare mai putine resurse pentru a produce electricitate. Un alt motiv pentru care iluminatul stradal sustenabil este bun pentru mediu este faptul ca nu produce poluare luminoasa. Poluarea luminoasa este o problema care apare atunci cand lumina artificiala este emisa in mediul inconjurator. 

Aceasta lumina poate perturba ecosistemele din aria afectata si poate deranja animalele salbatice, cauzand migrarea unor specii din habitatul lor natural. De asemenea, poate cauza probleme pentru sanatatea cetatenilor carora lumina stradala ii perturba in timpul noptii. Acest aspect poate conduce la tulburari de somn si dureri de cap.

Avantaje economice

Un alt beneficiu semnificativ este acela ca pot fi economisesti bani din bugetul administratiei locale, daca esti reprezentant public, sau din bugetul tau personal. Energia regenerabila este mai ieftina decat formele sale traditionale, astfel incat poti  economisi bani la factura de electricitate daca faci aceasta schimbare, in cazul in care ti-ai montat un asemenea stalp de iluminat in fata casei tale. Deci, vei beneficia de o factura electrica mai mica si preturi energie electrica scazute.

Folosind o alternativa sustenabila pentru iluminatul stradal si nu numai, economia poate beneficia mult de pe urma acestei practici. Numarul locurilor de munca poate creste, pentru instalarea si mentenanta stalpilor de iluminat. Acest lucru conduce la scaderea ratei de somaj, cel putin la nivel local. Un consum mai mic al electricitatii pentru orase si municipalitati inseamna o noua oportunitate de redirectionare a bugetului administrativ catre alte proiecte si facilitati publice. 

De asemenea, folosirea unei alternative pe baza de energie verde le poate oferi cetatenilor si un sentiment de mandrie. De ce? Pentru ca acestia pot sa simta cum contribuie in mod activ la reducerea impactului negativ asupra naturii. Cu alte cuvinte, exista multiple avantaje economice, suficiente pentru ca majoritatea lumii sa aiba de castigat de pe urma iluminatului stradal sustenabil.

Eficienta crescuta

Din moment ce stalpii sunt instalati fara sa fie racordati la reteaua de curent electric, este nevoie de mai putin echipament de specialitate atunci cand acestia sunt montati. 

Datorita eficientei crescute a instalatiilor cu becuri tip LED, ai posibilitatea de a reduce consumul de curent fara a scadea din intensitatea luminii, fapt ce se observa concret in numarul de wati utilizati. 

Becurile LED contribuie si la scaderea necesarului de energie solara ce trebuie stocata in bateria interna, pentru ca sistemul sa poata functiona continuu noaptea. Vei beneficia si de vizibilitate crescuta, fara a influenta in mod negativ fauna din zona luminata.

Amplificarea responsabilitatii sociale

Folosirea generala a panourilor fotovoltaice si implementarea acestora in viata de zi cu zi este un fapt benefic pentru comunitate. Avand in vedere toate problemele de mediu, printre care si incalzirea globala, fiecare actiune sau detaliu al vietii cotidiene ar trebui adaptate la noile conditii. 

Instaurarea facilitatilor ce functioneaza cu energie verde este inca o dovada ca cetatenilor si conducerii orasului le pasa de viitorul comunitatii. Acest tip de iluminat stradal contribuie mult si la intensificarea sigurantei zonei, prevenind desfasurarea unor infractiuni si scazand implicit rata criminalitatii in zona. Bineinteles ca este avantajos si pentru locatari, ce se pot intalni si pot circula fara griji chiar si seara. 

Alegerea alternativelor sustenabile in ziua de azi ne va asigura viitorul de maine. Cum tot mai multe orase si tari se vor alatura initiativei, stalpii de iluminat stradal cu panouri fotovoltaice vor contribui la inlaturarea dependentei de combustibili fosili.

Un factor de progres in zonele subdezvoltate

Desi accesul general la curent electric este in crestere, peste 11% din populatia globala inca traieste complet deconectata de asemenea retele, conform IEA (International Energy Agency). Procentul ajunge chiar la 46% in Africa, in special in zona desertului Sahara, unde aproape 600 milioane de persoane traiesc fara acces la electricitate. 

Iluminatul stradal si in institutii cu ajutorul energiei solare conduce in mod direct la dezvoltarea societatii, prin siguranta sociala si un impact pozitiv asupra muncii, invatamantului, sistemului sanitar si altele. 

Viziteaza site-ul Nova Power & Gas si solicita chiar azi racordarea la energie verde! Detinem propriul nostru parc de panouri fotovoltaice, gata pentru a-ti oferi energia buna de care ai nevoie!