Cum va fi influentata Romania de legea offshore?

17. Jun.

Parlamentul Romaniei a adoptat recent Legea offshore, care isi propune, conform declaratiilor date de liderii politici, asigurarea independentei energetice a Romaniei. Scopul principal pentru acest proiect este de a reduce considerabil (sau in totalitate) importurile de gaze din Rusia. 

Avand in vedere situatia conflictului din Ucraina si a tensiunilor intre Moscova si occident, acest proiect national ar putea fi o decizie inteleapta si calculata, ce ar putea aduce multe beneficii in viitor. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre legea care ar putea spori independenta economiei nationale!

Ce inseamna mai exact legea offshore?

Termenul de ,,offshore” indica faptul ca centrul activitatii proiectului va fi in largul marii. Este un termen folosit adesea pentru orice proiect de dezvoltare sau mentenanta a echipamentelor si infrastructurii acvatice si subacvatice, situate la distanta de uscat. 

Acestea pot fi turbine eoliene, conducte de gaze, platforme petroliere si altele. In ceea ce priveste legea insasi, aceasta este menita sa asigure in viitor securitatea energetica a Romaniei prin exploatarea gazelor din Marea Neagra. 

Care vor fi principalele avantaje ale proiectului?

Legea offshore adoptata in mai 2022, in cadrul Camerei Deputatilor, va oferi Romaniei multiple avantaje importante in contextul crizei de pe piata resurselor de energie. Mai exact, este vorba despre  beneficii determinate de  investitiile in infrastructura de exploatare: 

• incasari bugetare din taxele si impozitele alocate acestor investitii, in valoare de aproximativ 5 miliarde de lei anual; 

• crearea unor noi locuri de munca; 

• atragerea unor investitii conexe.

Acestea sunt cateva dintre avantajele certe, ce vor fi deduse in urma aplicarii legii offshore, potrivit raportului ,,Analiza impozitarii specifice productiei de gaze naturale offshore din Romania in anul 2021”, realizat de PwC Romania pentru Federatia Patronala Petrol si Gaze. 

Efecte asupra producatorilor 

Pe langa avantajele financiare mentionate, trebuie sa mentionam anumite prevederi relevante ale noii legi. Printre acestea se numara cresterea pragului de pret de la care se supraimpoziteaza veniturile producatorilor de gaze din Marea Neagra. Se va aplica de asemenea un drept de preemptiune al statului roman asupra zacamintelor care vor fi exploatate. 

Cu alte cuvinte, Romania va avea intaietate la cumpararea si utilizarea gazului extras din acea arie, iar surplusul va fi exportat. In acest mod, Guvernul va avea posibilitatea de a impune anumite restrictii temporare atat pentru pret, cat si pentru vanzarea productiei interne de gaze naturale obtinute din Marea Neagra. Masurile legislative se aplica si asupra perimetrelor onshore de adancime (pe uscat). Prevederile vor dezvolta, in viitor, calitatea de producator si exportator a tarii noastre!

Efecte asupra populatiei si exportului

Legea este menita sa vina in intampinarea nevoilor cetatenilor romani, pentru a asigura pe viitor consumul necesar al acestora din resurse nationale. Romania va fi capabila sa vina in ajutorul altor state membre UE, daca acestea se vor confrunta cu efectele unei crize de aprovizionare cu gaze naturale.

Vor fi eliminate de asemenea obligatiile care prevad ca 50% din gazele extrase sa fie comercializate pe piata locala. Singurele exceptii in care se va respecta obligatoriu acest procentaj sunt cazurile unei crize energetice nationale sau de reducere drastica a aprovizionarii cu gaze naturale.

Legea offshore - o problema amanata 

Tema rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra a fost intens discutata in mass media, politica si spatiul public, de-a lungul anilor. Un an de referinta este 2012, cand atat ExxonMobil, cat si OMV Petrom au declarat ca in cadrul zonei Neptun Deep, ce a fost concesionat de cele doua companii, s-au descoperit zacaminte substantiale de gaze naturale.

In Marea Neagra se afla in prezent zacaminte de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi – un volum de 20 de ori mai mare decat productia anuala onshore, de 10 miliarde metri cubi. Desi la inceput parea ca este destul timp pentru a fi desfasurat proiectul, au trecut aproximativ 10 ani fara a fi luate decizii majore in privinta investitiilor pentru exploatarea la mare adancime.

Ce ar putea fi riscurile pentru Romania?

Utilizarea gazelor naturale pe termen lung, cu o abordare sustenabila, este scopul principal al acestui proiect. In contextul conflictului din Ucraina si al Pactului Ecologic European (Green Deal), devine tot mai presanta necesitatea gasirii unei solutii adecvate si pentru Romania. Pactul Ecologic European este o initiativa a Comisiei Europene de a avea zero emisii si efecte negative asupra mediului pana in 2050, la nivelul Uniunii Europene.

Tocmai de aceea, gazele din Marea Neagra ar putea fi avantajul competitiv mult dorit si calea cea mai sigura catre independenta energetica a Romaniei. Estimarile realizate de catre PwC dovedesc faptul ca Romania risca sa ajunga la o dependenta in proportie de 53% fata de importurile de gaze naturale, in 2030. Ca referinta, gradul de dependenta in 2020 a fost de 20%. Aceasta crestere a dependentei de importuri ar putea rezulta in urma declinului in productia de gaze onshore (pe uscat), in special daca investitiile offshore nu ar fi realizate. In mod implicit, securitatea energetica a tarii ar fi pusa in pericol.

Legea offshore- estimari pentru viitor

Conform specialistilor din domeniu si liderilor politici, operatiunea militara desfasurata in Ucraina nu afecteaza in niciun fel exploatarea gazelor din zona Neptun Deep. Premierul Romaniei a declarat ca tara noastra ar putea deveni complet independenta energetic in cinci ani. 

Acesta a adaugat si ca, in cadrul proiectului Neptun Deep „La sfarsitul lunii iunie 2022 vom avea prima molecula de gaz extras din Marea Neagra, care va intra in sistem. Nu mai tarziu de finalul anului 2026 – inceputul anului 2027 o sa avem resursa de gaz necesara pentru asigurarea independentei necesare pentru economia romaneasca, pentru consumul public”.

Potentialul Romaniei in calitate de producator

Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Olanda, in categoria producatorilor majori de gaze naturale. Dupa ce zacamantul de la Groningen se va inchide in 2022, tara noastra ar putea ocupa chiar primul loc. Productia de gaze naturale contribuie masiv la bugetul de stat. Numai in perioada 2013-2021, impozitele suplimentare aplicate asupra productiei de gaze au acumulat 8 miliarde de lei. Prin intermediul acestora, au putut fi protejati multi consumatori vulnerabili.

Potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra ar putea produce 71 de miliarde de dolari, aducand la bugetul Romaniei circa 26 de miliarde de dolari, acumulati din redevente, profit, taxe si contributii sociale, totul pana in anul 2040. Astfel, s-ar mentine peste 30.000 locuri de munca. Guvernul Romaniei ar primi aproape 60% din exploatarea zacamintelor, 40% revenind investitorilor – Romgaz si OMV. Romgaz a devenit implicat dupa achizitionarea a 50% din drepturile asupra perimetrului Neptun Deep de la Exxon.

Legea offshore se axeaza pe latura comerciala, financiara si fiscala. Totusi, in viitorul apropiat, Romania va avea nevoie si de un cadru legal ce vizeaza protejarea mediului si masurile de siguranta pentru operatiunile  offshore. Pentru mai multe informatii privind evolutia industriei energetice din Romania, acceseaza blogul Nova Power & Gas si vei afla ce pret gaze naturale ar trebui sa platesti! Tot de acolo vei afla si formula calcul gaze pentru a estima mai exact consumul!!