Cum se calculeaza consumul de gaze naturale?

22. Jan.

Liberalizarea pietei de gaze, schimbarea furnizorului, piata libera, distributie gaze naturale, factura la gaze, sunt doar cativa termeni de care ne-am lovit in 2020, odata cu schimbarile de pe piata de gaze naturale. Iar noutatea cu care a venit aceasta liberalizare a fost legata de calculul facturilor de gaz, furnizorii de servicii punand la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli. Insa, cu toate acestea, multi dintre consumatori se intreaba cum se calculeaza consumul de gaze naturale si cum rezulta pretul final de pe factura de gaze?

Cum afli consumul la gaz? Cum se calculeaza pretul final?

Cu alte cuvinte, ce plateste consumatorul cand i se trimite factura la final de luna? Consumul tau de gaz este stabilit ca fiind diferenta intre indexul actual si ultimul index.

Teoretic, fiecare furnizor foloseste aceeasi metoda de calcul, masoara consumul de energie electrica in kilowati-ora. Consumatorul plateste energia consumata (MWh), care se calculeaza prin inmultirea volumului de gaze consumat intr-o perioada anume, cu puterea calorica a gazelor naturale (KWh), adica cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si cu pretul unitar al gazului (lei/MWh).

Daca sunteti conectat la reteaua de gaze naturale, probabil ca ati observat deja ca factura gaze naturale se bazeaza pe kilowattii/ora (kWh) pe care i-ati consumat, in timp ce contorul dvs. masoara metri cubi (m3) livrati.

Pe facturile primite de consumatori se vor gasi de asemenea informatii legate de puterea calorifica a gazului, cantitatea de gaz consumata in metri cubi si cantitatea de energie consumata, cat si taxele de serviciu adaugate.

Producatorii, transportatorul si distribuitorii sunt obligat sa instaleze aparate de control al parametrilor gazului livrat in anumite puncte din retea si sa faca masuratori permanente ale puterii calorifice. Datele colectate de operatori (respectiv producatorii, transportatorul si distribuitorii) pot fi controlate de catre ANRE, prin lege acestia fiind obligati sa monitorizeze, arhiveze si raporteze corect aceste date.

Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii de gaz consumata?

 

Consumul de gaze lunar este stabilit ca fiind diferenta intre indexul actual si ultimul index. Acest index reprezinta valoarea afisata de contor, adica gazul consumat in metri cubi. Furnizorul dvs. de gaz ar trebui sa efectueze citiri periodice ale contorului dvs., dar acest lucru nu se intampla intotdeauna. Daca furnizorul dvs. nu reuseste sa faca acest lucru din diverse motive, va recomandam sa efectuati dvs transmitere index gaze catre furnizor. Acest proces se numeste autocitire. Trimiterea autocitirii va poate scapa de o factura cu un consum estimat si de o factura cu un cost, poate, mai mare.

Acum, cu liberalizarea completa a pietei de gaze naturale, orice consumator are libertatea de a-si alege furnizorul de gaze. Schimbarea furnizorului este gratuita si nu implica modificari la instalatie, ale contorului sau alte interventii de ordin tehnic, simplificand astfel trecerea la un nou furnizor cu oferte mai bune si preturi mai mici. Iar daca vrei sa vezi o estimare a facturii de gaze lunare, la Nova o poti face 100% transparent, inca de la inceputul procesului de contractare cu ajutorul calculatorului de factura, un instrument foarte util, prietenos si usor de folosit, simplu si fara costuri ascunse.

Citeste si despre: cat costa un kw la enel