Ce inseamna un kw/h in pretul facturii de gaze? Cat e pretul pe kw/h?

07. Dec.

Cand vine vorba de calculul facturilor de gaz sau energie electrica, furnizorii de servicii pun la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli.

Inainte de a calcula viitoarea factura la gaz, trebuie sa afli tariful propus de fiecare furnizor pentru ca fiecare are un pret fix pe kw. Probabil ai cautat “pret kw E.On” sau “pret kw Enel”, insa ANRE le recomanda clientilor sa foloseasca comparatorul de tarife, disponibil pe site-ul acestuia, unde sunt afisate preturile din ofertele concurentiale ale tuturor furnizorilor de pe piata de gaze naturale, si sa aleaga in functie de nevoile lor, de consum si de marimea spatiului locuit.

Insa ce trebuie sa stie consumatorii de la inceput este faptul ca doar o treime din costul total al facturii este reprezentat de pretul real al energiei. Restul costurilor il reprezinta tarifele de transport si distributie a gazului.

Incepand cu anul 2008, Romania foloseste ca modalitatea de masurare si facturare a consumului de gaze naturale, unitati de energie. Aceasta metoda este valabila pentu toti consumatorii de gaze naturale si pentru toti operatorii din industria gazelor naturale, fie ca sunt producatori, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.

Cu alte cuvinte, consumatorul plateste defapt energia consumata (MWh), care se calculeaza prin inmultirea volumului de gaze consumat intr-o perioada anume, cu puterea calorica a gazelor naturale (KWh), adica cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si cu pretul unitar al gazului (lei/MWh).

Cunoscand un metru de gaz pret ca si consumator poti alege oferta potrivita necesitatilor tale. Liberalizarea pietei de gaze naturale permite furnizorului stabilirea pretului. Este responsabilitatea consumatorului consultarea unui comparator de gaze pentru a alege cel mai bun pret la un metru cub de gaz. 

Insa, aceasta formula de calcul a valorii facturii de gaze depinde de calitatea gazului natural, care nu este aceeasi in toata tara, diferentele de calitate putand sa ajunga chiar si la 15%-20%. Valoarea puterii calorice superioare poate varia intre 9,7-11,5 KWh, in functie de distribuitorul de gaze naturale. Puterea calorica superioara are valori diferite in functie de zonele de calitate identificate la nivelul intregii tari.

Calculeaza factura cu Nova Power & Gas!

Estimarea facturii de gaze lunare la Nova se face 100% transparent, inca de la inceputul procesului de contractare cu ajutorul calculatorului de factura, un instrument foarte util, prietenos si usor de folosit unde vezi cat vei plati pentru urmatoarea factura: simplu si fara costuri ascunse.

Odata cu liberalizarea completa a pietei de gaze naturale, orice consumator are libertatea de a-si alege furnizorul. Schimbarea furnizorului de gaze naturale este gratuita si nu implica modificari la instalatie, ale contorului sau alte interventii de ordin tehnic.

In functie de nevoile pe care le are, orice consumator poate sa aleaga oricare dintre pachetele de servicii Nova, rapid si simplu, 100% online si devine client in 3 pasi simpli, de pe mobil, tableta sau laptop, fara stat la cozi si fara hartii trimise prin posta.

Nova Power & Gas propune 4 oferte in functie de perioada contractuala aleasa, cu tarif fix de la semnarea contractului. In functie de pachetul ales, pretul gazului pe kw/h este intre 0.05 RON - 0.067 RON fara TVA si fara tarife reglementate, insa vei gasi toate preturile totale in sectiunea de oferte, de unde iti poti calcula singur costurile finale. Trebuie doar sa incarci un minimum de documente necesare si poti semna online contractul. De restul procedurilor se ocupa echipa Nova.