GNL sau GPL: Cele mai importante informatii despre aceste doua tipuri de gaze

13. Jul.

Cu siguranta ai mai auzit de GNL sau GPL, insa poate nu stii toate informatiile esentiale despre acestea, fapt pentru care este recomandat sa citesti acest articol. 

GNL sau GPL reprezinta un subiect de interes in ziua de astazi, cand se cauta cele mai ieftine, eficiente si rapide metode de incalzire si de alimentare ale masinilor.

GPL este prescurtarea pentru gaz petrolier lichefiat. GPL poate fi propan, butan izobutan sau poate fi un amestec al acestor gaze. In Statele Unite, GPL este considerat propan, dar in timp ce propanul este GPL, nu tot GPL-ul este propan. 

GNL este prescurtarea de la gaz natural lichefiat. Gazul natural este o hidrocarbura gazoasa naturala, ce este formata in mare parte din metan. Acesta este extras in timpul forajelor de gaze naturale.  

Gazele naturale sunt exploatate intens in Statele Unite, iar SUA este liderul mondial in productia de gaze naturale. 

GNL sau GPL - Cele mai importante informatii de cunoscut despre aceste doua tipuri de gaze 

In primul rand, afla despre GPL-ul ca este realizat din propan, butan normal si izobutan.  

Aceste gaze pot fi comercializate individual sau in amestec. Sunt utilizate in intreaga lume in diferite scopuri.  

Ceea ce este foarte interesant este faptul ca GPL este folosit si ca combustibil pentru autovehicule.  

In al doilea rand, ia la cunostinta faptul ca GNL inseamna gaz natural lichefiat sau gaz natural lichid. Dupa cum sugereaza si numele, este gaz natural traditional, care a fost racit pana la punctul de lichefiere.  

Metanul reprezinta componenta principala a gazelor naturale.  

GNL este un combustibil cu utilizari interne, internationale, industriale si de transport. 

GNL sau GPL - Principala diferenta notabila dintre cele doua tipuri de gaze 

Principala diferenta dintre GNL si GPL este data de compozitia chimica si de efectele asupra mediului. Ambii factori au un impact major asupra utilizarii lor la nivel mondial. 

Metanul este componenta principala a gazelor naturale. Arderea elibereaza dioxid de carbon si vapori de apa. Punctul de fierbere al metanului este de 162°C. 

De obicei sunt combinate doua tipuri de gaze pentru a crea GPL: propan si butan. Propanul are trei atomi de carbon si opt atomi de hidrogen (C3H8) pe molecula. Butanul are patru atomi de carbon si zece atomi de hidrogen (C4H10) intr-o molecula. Astfel, cele doua tipuri de gaze ard diferit.  

Guvernele si companiile la nivel mondial, folosesc metanul sau gazul natural in cantitati tot mai mari. 

Australienii utilizeaza gazul natural pentru incalzire, in principal. Cu toate acestea utilizarea principala a combustibilului natural este reprezentata de generarea de energie electrica. Gazul natural a generat aproximativ 21% din totalul electricitatii Australiei in 2019.  

Companiile folosesc, de asemenea, metanul in procesele de productie, pentru a incalzi metale, de exemplu, sau ca materie prima. Fabricarea materialelor plastice, ingrasamintelor, vopselelor si colorantilor necesita gaz metan.

GNL sau GPL - Asemanarea dintre cele doua tipuri de gaze 

Singura asemanare dintre GNL sau GPL este faptul ca ambele sunt combustibile.  

GPL produce un continut mai mare de dioxid de carbon decat gazul natural in timpul arderii.  

Exista, de asemenea, o asemanare stransa intre GPL si GNL prin faptul ca GPL provine din procesarea gazelor naturale. 

Gazul natural sau GPL sunt aplicabile atat in incinta propriei locuinte, cat si in afaceri. GPL  este mai usor de gasit pe piata decat gazul natural. 

In cele din urma, ambele sunt gaze de hidrocarburi inflamabile, dar acest lucru nu inseamna ca sunt la fel.  

GNL sau GPL -  Utilizarile acestora la nivel global 

Pe de o parte, GPL ajunge la consumatorul casnic in butelii cu presiuni relativ scazute. Cea mai mare parte a GPL-ului este utilizata in sistemele de incalzire centrala, iar urmatoarea cea mai mare parte, este folosita ca materie prima pentru instalatiile chimice.  

De asemenea, GPL este folosit in mod obisnuit ca combustibil pentru plitele si cuptoarele cu gaz, pentru seminee si pentru incalzitoarele portabile.  

In plus, GPL este folosit ca combustibil pentru masini si motoare si pentru generatoare de rezerva. Spre deosebire de motorina, GPL poate fi stocat aproape la nesfarsit, fara urme de degradare. 

Pe de alta parte, GNL este mai practic decat GPL sau alte gaze lichide, in special pentru utilizarea in volume mari. 

Cererea in crestere pentru gaze naturale a stimulat productia de GNL la nivel mondial.  

Cisternele speciale, cunoscute sub numele de transportoare de GNL sunt echipate cu rezervoare criogenice supraracite, transporta GNL din tari precum Qatar, Australia, Indonezia și Algeria, catre pietele din China, Europa și Japonia.  

La inceputul secolului 21, in timpul extinderii conductelor de gaze naturale in Statele Unite, tara a devenit un exportator important de GNL, chiar daca anterior fusese un mare importator.  

Pentru a fi utilizat, GNL este, de obicei, transformat in stare gazoasa, pentru a fi trimis la terminalele de import din tarile primitoare. Apoi, GNL este injectat in conductele de gaz natural, pentru a fi transferat in centrale electrice si marile companii, pentru diverse utilizari industriale. 

GNL sau GPL - Costurile utilizarii pe teritoriul Romaniei 

GNL sau GPL sunt doua tipuri de gaze accesibile, insa nu reprezinta inca o solutie viabila pentru incalzirea locuintelor.  

Cu toate acestea, daca ai centrala termica ce functioneaza pe baza de gaz si vrei sa afli de ce factura gaz este are un anumit pret, foloseste calculator gaze naturale de la Nova.  

Nova iti pune la dispozitie toate instrumentele si informatiile necesare, pentru a afla cat mai multe despre gaz si despre costurile acestuia.  

Acum ca ai aflat prin ce proces complex trece gazul inainte de a fi folosit in scop termic, cu siguranta intelegi mai bine pretul gazelor si costul incalzirii. Costurile de fabricatie si de transport sunt destul de mari, mai ales in cazul in care Romania importa gaze naturale din cele mai indepartate colturi ale lumii.  

In cele din urma, apeleaza la ajutorul Nova, oricand vine vorba despre utilizarea gazului. Pe site se gasesc numeroase informatii importante, ce nu trebuie trecute cu vederea. De aici poti afla care sunt costurile de transport ale gazului, tarifele de distributie si multe alte detalii esentiale, pe care tebuie sa le cunoasca toti locuitorii Romaniei. Toate acestea te pot ajuta sa intelegi mai bine tot ceea ce tine de gaze.

 

Citeste si despre: ce pret are un kw, factura electrica vizualizare, cum schimb furnizorul de electricitate.