Ce este GPL? Afla cele mai importante informatii despre acest tip de gaz

21. Jul.

Daca te intrebi ce este GPL, afla ca acesta este un gaz de hidrocarburi care se utilizeaza sub forma lichefiata. GPL este un combustibil incolor, cu emisii scazute de carbon si foarte eficient.    

Acesta este disponibil pentru consumatorii din intreaga lume. Proprietatile sale unice il fac sa fie utilizat in multe industrii si aplicatii. GPL-ul este folosit in mod obisnuit pentru incalzirea locuintelor, gatit, obtinerea de apa calda si ca combustibil pentru masini.  

Mai multe despre GPL  

GPL este abrevierea pentru gaz petrolier lichefiat. Ca toti combustibilii fosili, este o sursa de energie neregenerabila. 

Trebuie cunoscut faptul ca GPL este un termen general pentru doua tipuri de gaze naturale (propan si butan) si reprezinta un produs secundar natural al extractiei de gaz si petrol. Gazul GPL provine din puturi de petrol si gaze, deoarece este un combustibil fosil. Procesul de fabricare a gazului GPL include procesarea gazelor naturale si procesul de rafinarie a titeiului.  

In stare naturala, gazul lichid este inodor, iar mirosul sau distinctiv este creat artificial prin folosirea unor substante speciale (mercaptani). Este utilizata aceasta tehnica, pentru ca GPL-ul sa poata fi identificat imediat, in cazul unei scurgeri accidentale.  

Chiar daca GPL nu este toxic, acesta este extrem de periculos in momentul in care este utilizat in mod agresiv, abuziv. Prin urmare, GPL trebuie tratat ca orice alt gaz si tinut cat mai departe de copii. 

In starea sa lichefiata si presurizata, gazul poate fi transportat si depozitat in siguranta in rezervoare si butelii de gaz de diferite dimensiuni, ideale pentru uz industrial, comercial si casnic.  

Motivele pentru care GPL este folosit la scara larga  

GPL are o valoare termica ridicata, ceea ce inseamna ca ofera un nivel crescut de caldura si nu contine sulf, motiv pentru care are o ardere curata.  

Atunci cand este folosit pentru motoarele pe gaz, GPL este fiabil si stabil.  

Este comercializat la nivel international in butelii de gaz, fiind o sursa de energie convenabila, portabila, usor de transportat si de depozitat. Cu alte cuvinte, GPL poate ajunge in siguranta si intr-un mod foarte usor in fiecare colt al lumii.   

Astfel, GPL prezinta urmatoarele beneficii:  

-Este un combustibil curat;   

-Este un gaz versatil, care poate fi utilizat in foarte multe scopuri;  

-Contribuie la economisirea banilor pentru urmatoarele facturi ale casei -  GPL este un combustibil bogat in energie, cu o valoare calorica termica mai mare decat gazul natural, carbunele sau alti combustibili obisnuiti. Astfel, acest gaz reuseste sa incalzeasca locuinta mult mai rapid si ieftin fata de alte metode de incalzire.  

Economiseste costurile de intretinere ale masinilor - in momentul in care treci de la o masina ce functioneaza pe baza de motorina, la una cu GPL, cu siguranta simti diferenta la bani, deoarece gazul petrolier lichefiat este mult mai ieftin.  

Este usor de comercializat.  

Intrebuintarile Gazului Petrolier Lichefiat - Unde este folosit?  

GPL cuprinde o gama larga de utilizari domestice si comerciale, fiind considerata o sursa versatila de combustibil, inca de la inceputul utilizarii sale, undeva  in anii 1860.  

Acestea sunt:  

-Gatit  

GPL reprezinta un aliat de incredere in bucatarie in multe case din intreaga lume, deoarece alimenteaza aparate de gatit, cum ar fi plitele cu gaz, cuptoarele si gratarele. GPL functioneaza eficient si cu o amprenta redusa de carbon.   

De asemenea, este economic si usor de folosit, ceea ce il face sa fie o alegere de top pentru combustibil in multe gospodarii si restaurante.  

-Incalzire  

Sistemele portabile de incalzire si semineele pe gaz functioneaza cu gaze petroliere lichefiate. Sistemele de incalzire alimentate cu GPL sunt eficiente si necesita intretinere redusa.  

In plus, este bine de stiut ca oferta de pret gaz este foarte mica, asa ca varianta de incalzire a caselor cu GPL este una extrem de buna, deoarece reuseste sa economiseasca sume mari de bani pe termen lung.   

Astfel, daca te intrebi cat costa un mc de gaz, trebuie sa stii ca poti afla acest lucru cu ajutorul calculatorului de gaze naturale de la Nova.  

-Vehicule  

Acest gaz eficient din punct de vedere energetic, care arde mai bine decat benzina sau motorina este utilizat pe scara larga ca combustibil pentru autovehicule. Este denumit in mod obisnuit autogaz atunci cand este utilizat pentru motoarele cu ardere interna.   

Datorita faptului ca este un combustibil cu ardere curata care lasa putine reziduuri, multi proprietari de masini prefera GPL ca sursa alternativa de combustibil, pentru a preveni deteriorarea motorului. Astfel, exista din ce in ce mai multe masini care functioneaza cu GPL.  

-Agricultura  

GPL este folosit precum combustibil pentru echipamentele agricole care se ocupa cu udarea, recoltarea, uscarea culturilor, arderea buruienilor si procesarea produselor.   

Altfel spus, GPL este astfel un combustibil rentabil care ajuta la dezvoltarea si durabilitatea sectorului agricol.  

-Procesele de fabricatie  

De la industria chimica la metal, sticla si ceramica, pana la industria de textile si alimente, GPL furnizeaza energia necesara pentru a rula fabricile si procesele de productie. Este o sursa de energie preferata, deoarece este rentabila si are un impact mic asupra mediului decat alte surse de combustibil.   

Prin urmare, aceasta resursa valoroasa de combustibil a ajutat i contribuie in continuare la cresterea economica a multor state.   

Ce este GPL - Concluzii

Prin urmare, GPL este un tip de combustibil care trebuie luat in considerare, deoarece ofera extrem de multe avantaje importante. Acesta poate fi utilizat in foarte multe scopuri, motiv pentru care fiecare om in parte trebuie sa se gandeasca la GPL, indiferent daca este vorba despre incalzirea caminului sau despre intretinerea masinii.   

Daca iti doresti sa afli cat mai multe informatii despre gaz si despre incalzirea eficienta a locuintelor, citeste toata sectiunea de blog a site-ului Nova. Aici poti intelege mai bine pretul facturilor de gaz si poti afla multe alte lucruri de interes pentru casa sau afacerea ta.  

Cu alte cuvinte, Nova este alaturi de toti cei care isi doresc confort termic crescut in case, in mod practic si economic.  

Alatura-te Nova, pentru a fi la curent cu tot ceea ce te intereseaza cu privire la incalzirea casei si pentru a beneficia de diferite oferte la gaze naturale care te pot ajuta considerabil pe termen lung.  

 

Citeste si despre: ce pret are un kwfactura electrica vizualizarecum schimb furnizorul de electricitate.