Cum si de ce se lichefiaza gazul natural in conditii industriale?

11. Jul.

GPL-ul (Gazul Petrolier Lichefiat) este, in prezent, unul dintre cei mai utilizati combustibili alternativi la nivel mondial. Afla din ce este compus acest gaz lichefiat, ce inseamna, care sunt proprietatile care il transforma intr-o optiune, in special in industria auto, cum se produce, cum se stocheaza si cum se utilizeaza GPL-ul, citind acest articol.

Gaz lichefiat, ce inseamna si ce proprietati are?

GPL-ul este un produs derivat, brut, care in general este obtinut dintr-un amestec de propan si butan. Este fabricat prin rafinarea petrolului sau direct din extractie dupa ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este in amestec in campurile petroliere.

Compozitia GPL este similara cu cea a gazelor naturale. Cu toate acestea, marele avantaj al GPL este ca acesta devine un lichid la o anumita temperatura si o presiune scazuta. Aceasta caracteristica permite transportarea si stocarea unor cantitati mari de GPL in containere si rezervoare mici. Faptul ca propanul functioneaza bine la temperaturi scazute, iar butanul la temperaturi mai ridicata, face ca acest combustibil sa fie eficient tot timpul anului.

Utilizarea acestui gaz in diferite domenii a inceput dupa 1950. Inainte de aceasta data era ars, pentru ca era considerat inutilizabil. Acum este folosit din ce in ce mai intens in diverse industrii, in agricultura, pentru incalzirea locuintelor si, ca o alternativa mai ecologica si mai ieftina la benzina si motorina, pentru alimentarea masinilor.

Indiferent ca este utilizat la nivel individual sau la nivel industrial, GPL-ul raspunde unei varietati de nevoi energetice, fiind un combustibil sigur si eficient. In prezent aproape 65% din necesarul de GPL provine direct de la producatori, iar 35% vine ca derivat de la rafinarii.

Dar care sunt proprietatile care caracterizeaza gazul petrolier lichefiat?

- Este un carburant ecologic. In cazul unor scurgeri accidentale nu este toxic pentru sol si acvifere;

- Arde aproape in totalitate datorita compozitiei sale;

- Are cea mai mare putere calorica dintre toti combustibilii clasici;

- Nu produce miros sau fum;

- Costurile de exploatare ale unui autoturism pe care s-a montat o instalatie GPL sunt mai mici cu pana la 45% fata de autoturismele pe benzina;

- Emisiile de CO2 ale automobilelor echipate cu sistem GPL sunt mai mici decat atunci cand se foloseste benzina drept sursa de combustie.

Lichefierea gazului natural

Acum ca ai aflat din ce este format acest gaz lichefiat, ce inseamna si ce proprietati are, este timpul sa descoperi de ce se lichefiaza gazul natural.

Motivul principal pentru lichefierea gazelor naturale este ca, prin acest procedeu, se simplifica transportului sau pe distante lungi. Daca consumatorul si putul de combustibil gazos sunt amplasate pe terenuri apropiate unul de celalalt, este mai usor si mai profitabil sa se utilizeze o conducta de transport intre ele. Daca insa distanta pana la consumator este de peste 2500 de km, transportul in forma lichefiata este mai rentabil decat prin conducte.

Prin procesul de lichefiere a gazului se produce GPL sau GNL. Tehnologia de lichefiere nu este una ieftina din punct de vedere energetic. Pentru producerea a 3 unitati de GPL este necesara arderea unei unitati de GPL. Raportul este unul mare, dar rentabil.

Amestecul propan-butan se lichefiaza de la -40 grade Celsius, in timp ce metanul din GNL trebuie racit la -163 grade Celsius. Fiecare tip de gaz lichefiat are nevoie de o alta instalatie de productie si de alte tehnologii.

Principala etapa pentru transformarea gazului intr-o stare lichida este ciclul de refrigerare, in timpul caruia caldura este transferata de un agent frigorific sau altul de la un mediu cu temperatura scazuta la un mediu cu una mai ridicata. Acest proces este multietajat si necesita disponibilitatea unor compresoare puternice pentru extinderea / contractia purtatorului de caldura si a schimbatorilor de caldura. In diverse etape ale procesului de lichefiere sunt folosite diferite tipuri de agenti frigorifici: aer, apa, azot, metan, propan, etan etc.

Pentru a fi folosit in anumite activitati GPL-ul trebuie regazificat. Acest procedeu se intampla direct in rezervorul de gaz.

Rezervoarele, cisternele sau buteliile in care se afla GPL nu sunt umplute niciodata complet cu lichid, ci numai in proportie de cel mult 80%. In spatiul liber ramas deasupra GPL-ului lichid se gaseste acelasi produs in faza gazoasa, cele doua faze fiind in stare de echilibru. Pentru ca faza lichida sa treaca in stare gazoasa, trebuie ca asupra sa se transmita din exterior o cantitate de caldura. Moleculele evaporate din lichid exercita o presiune asupra recipientului in care se afla, denumita presiunea de vapori. 

Cand faza vapori a unui produs coexista in echilibru cu faza lichida, presiunea de vapori este o masura a volatilitatii gazului. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat mai mare este presiunea pe care o exercita gazul in interiorul recipientului care il contine. Rata de expansiune a gazelor petroliere lichefiate este de 15-20 ori mai mare decat cea a apei.

Optiuni in alimentarea cu gaze naturale

Cu atatea avantaje ale acestui gaz lichefiat, ce inseamna utilizarea lui pe scara larga? Pe masura ce infrastructura de distributie si comercializare a GPL-ului se dezvolta, atat la nivel european, dar si in Romania, numarul persoanelor care vor trece la utilizarea acestui tip de gaz pentru incalzire si pentru alimentarea masinii va creste, datorita pretului avantajos si a proprietatilor superioare. 

Pana cand acest lucru se va intampla poti sa incerci sa-ti optimizezi costurile studiind lista de furnizori gaze naturale, pentru a vedea cele mai bune oferte pentru casa ta sau pentru afacerea ta.

Analizand cel mai bun pret gaz de la actualii distribuitori gaze, poti sa alegi de pe piata liberalizata furnizorul potrivit pentru tine. Nova Power & Gas este unul dintre cei mai buni furnizori gaze naturale de pe piata, cu pachete avantajoase pentru persoane fizice sau juridice. Foloseste calculatorul pus la dispozitie pe site pentru a vedea care este consumul tau real si care dintre oferte este cea mai avantajoasa in acest moment din punct de vedere pret gaze. 

GPL este o alternativa importanta si este bine sa stii totul despre acest gaz lichefiat, ce inseamna utilizarea lui si ce optiuni ai pentru casa sau masina ta.

 

Citeste si despre: ce pret are un kw, factura electrica vizualizare, cum schimb furnizorul de electricitate.