Factori care influenteaza pretul final al energiei electrice

17. Jun.

Preturile energiei electrice reflecta in general costurile pentru construirea, finantarea, intretinerea si exploatarea centralelor electrice si a retelei electrice (sistemul complex de linii de transport si distributie a energiei electrice). Unele utilitati cu scop lucrativ includ, de asemenea, o rentabilitate financiara pentru proprietari si actionari in preturile lor la electricitate. 

Factorii cheie care influenteaza pretul final al energiei electrice:

• Reglementari: In unele state, comisiile de servicii publice/utilitati reglementeaza in totalitate preturile, in timp ce alte state au o combinatie de preturi nereglementate (pentru generatoare) si preturi reglementate (pentru transport si distributie). 

• Conditii meteo: Temperaturile extreme pot creste cererea de incalzire si racire, iar cresterea rezultata a cererii de energie electrica poate creste, la rândul ei, preturile electricitate sau chiar si valorile de pret m cub gaz. Ploaia si zapada asigura apa pentru producerea de energie hidroelectrica la preturi reduse, iar vântul poate furniza energie electrica la preturi reduse atunci când viteza vântului este favorabila. Cu toate acestea, atunci când exista secete sau cerere concurenta de resurse de apa sau când vitezele vântului scad, pierderea productiei de energie electrica din acele surse poate pune presiune ascendenta asupra altor surse de energie/combustibil si a preturilor. 

• Sistem de transport si distributie: Sistemele de transport si distributie a energiei electrice care conecteaza centralele electrice cu consumatorii au costuri de constructie, functionare si intretinere, care includ repararea daunelor aduse sistemelor din accidente sau evenimente meteorologice extreme si imbunatatirea securitatii cibernetice.

• Combustibili: preturile combustibililor, in special la combustibilii de gaze naturale si petrol, pot creste in perioadele cu cerere mare de energie electrica si când exista constrângeri sau intreruperi ale aprovizionarii cu combustibil din cauza evenimentelor meteorologice extreme si a daunelor accidentale la transport si infrastructura de livrare. La rândul lor, preturile mai mari ale combustibilului pot duce la costuri mai mari pentru a genera electricitate.

Preturile la electricitate sunt de obicei cele mai mari in timpul verii

Costul furnizarii energiei electrice se schimba minut cu minut. Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor platesc tarife pe baza costului sezonier al energiei electrice. Modificarile preturilor reflecta, in general, variatiile cererii de energie electrica, disponibilitatea surselor de productie, costurile combustibilului si disponibilitatea centralei. Preturile sunt de obicei cele mai mari vara, când cererea totala este mare, deoarece se adauga surse de generatie mai scumpe pentru a satisface cererea crescuta.

Preturile electricitatii variaza in functie de tipul de client

Preturile energiei electrice sunt de obicei cele mai mari pentru consumatorii rezidentiali si comerciali, deoarece costa mai mult sa le distribuie electricitate. Consumatorii industriali folosesc mai multa energie electrica si o pot primi la tensiuni mai mari, astfel incât furnizarea de energie electrica acestor clienti este mai eficienta si mai putin costisitoare. 

Exista numerosi factori ce pot influenta pretul final pe care il vezi afisat pe factura ta la electricitate si la gaz. Astfel, poti verifica inainte care sunt componentele ce formeaza pretul final si sa tii cont si de factorii externi ce pot influenta in mod direct sau indirect tariful afisat pe factura. 

Citeste si despre: deranjamente electrica, ce pret are un kw