Cum calculam factura de energie electrica?

21. Jan.

Cand vine vorba de calculul facturilor de gaz sau energie electrica, furnizorii de servicii pun la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli.

Conform consumatorilor, factura de energie electrica are cea mai dificila metoda de calcul in comparatie cu celelalte facturi de utilitati. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca doar o treime din costul total al facturii este reprezentat de preţul real al energiei. Restul costurilor il reprezintă tarifele de furnizare şi distributie, precum si energia produsa din surse regenerabile.

Un exemple ANRE arata ca o factura de curent in valoare totala de 100 de lei (fara TVA), include tarifele de furnizare si distributie in valoare de 49 de lei, in timp ce pretul real al energiei este de 29 de lei, adica mai mic de o treime.

Produsa in centrale, energia pura reprezinta prima componenta a facturii, pretul de achizitie al acesteia fiind partial controlat de stat. In acelasi timp, hidrocentralele si reactoarele nucleare produc 30% din energia care ajunge in casele consumatorilor. Autoritatile aproba pretul la 120, respectiv 140 de lei pentru fiecare Megawatt. Furnizorii de energie cumpara de pe bursa 70% din totalul acesteia, la un pret aproximativ de 170 de lei pentru un Megawatt ora. Asadar, doar 27% din costul total al facturii este reprezentat de energia pura.

Componentele unei facturi de energie electrica pentru consumatori sunt: rezervare, consum total regularizare reglementat, consum CPC 20% regularizare, accize consum necomercial, certificate verzi, contributie cogenerare inalta eficienta, taxa radio si taxa TV.

Cum se calculeaza factura de energie electrica?

Orice calculator de energie electrica are la baza urmatoarea formula:

Suma dintre pretul energiei electrice active si tarifele suplimentare constituie valoarea totala a facturii de energie.

Prin intermediul unui calculator, factura electrica si, mai exact pretul ei final, poate fi cu usurinta aflat. Prin formule de calcul, energia electrica consumata și restul tarifelor suplimentare vor rezulta suma afisata la final, dupa ce ai utilizat un calculator - consum curent. Această facilitate pe care numerosi furnizori  o pune la dispozitia consumatorilor – calculator, Enel, Nova, Electrica, Eon si alti distribuitori de energie electrica, includ toate cele necesare în formula de calcul – curent electric si implicit în formula de calcul – factura electrica. Cu ajutorul unui calculator, consum energie electrica prin intermediul metodei de calcul - consum curent electrica va afisa direct suma pe care o ai de plata, la fel si toate componentele ce au fost implicate in costul final. 

Energia electrica activa

Energia electrica activa inclusa in calculatorul de energie electrica reprezinta consumul propriu-zis de energie electrica. Energia activa este reprezentata de un pret kW pe ora, fiind componenta negociata cu furnizorii de energie atunci cand se stabileste pretul pe kW ce va fi luat in considerare pe intreaga perioada contractuala. Inainte de a negocia un contract este recomandat sa faceti un studiu general pentru a vedea cat costa un kW si la alti furnizori.

Furnizorul incaseaza restul componentelor facturii si le trimite catre entitatile juridice corespunzatoare, in baza legislatiei in vigoare.

Tarife suplimentare

Calculatorul pentru factura de energie electrica include anumite tarife suplimentare care includ:

Tariful de extractie din retea

Tarif de distributie

Tarif pentru serviciul de sistem

Contributia consumatorului pentru co-generare de inalta eficienta

Certificate verzi (doar pt facturile online)

Acciza

Calculeaza factura cu Nova Power & Gas!

Pentru ca atat serviciile, cat si pretul energiei difera, Nova Power & Gas va recomanda sa faceti o comparatie intre serviciile furnizorului actual si cele ale potentialului nou furnizor. Pentru acest lucru, puteti folosi un calculator pentru factura de energie electrica care sa va ajute sa faceti o comparatie intre furnizori si sa alegeti serviciile furnizorului potrivit nevoilor dumneavoastra.

Calculatorul pentru factura de energie electrica trebuie sa respecte formula mentionata mai sus. In acelasi timp, trebuie sa luati in considerare faptul ca datele furnizate de acesta sunt pur orientative.

Toti furnizorii va pot face o simulare a facturilor, iar cu ajutorul unui calculator pentru factura electrica puteti stabili cu usurinta ce furnizor vi se potriveste.

Nova Power & Gas va pune la dispozitie o aplicatie ce are rolul unui calculator pentru factura de energie electrica nu doar pe persoana fizica, ci si pe persoana juridica. De asemenea, daca sunteti interesat sa analizati preturile pentru gazele naturale, aplicatia calculeaza si factura la gaze, la solicitarea dumneavoastra. In acest fel, beneficiati de date cat mai precise care sa va permita sa stabiliti un plan de cheltuieli lunar.

Calculeaza factura de energie electrica aici!

Daca ai ales plata factura electrica online, procesul de plata este rapid si nu mai necesita deplasarea ta. Plata facturii online este o comoditate!