3 moduri eficiente de a reduce factura de energie pe timp de canicula

24. Jun.

Pe masura ce strabatem lunile de vara, afectate de valuri de caldura record in ultimii ani, reteaua de energie este pusa la incercare de catre majoritatea consumatorilor casnici. Cresterea cererii pe retea este de obicei transmisa de catre furnizori sau distribuitor, consumatorului, printr-o factura mai mare la energie. Cum poti pastra totusi o temperatura optima in casa si de asemenea sa reduci costurile la energie si consumul de energie? 

Solutii optime pe timp de canicula

Iata trei sfaturi pentru a te ajuta sa „combati” canicula, sa economisiti bani si sa reducei amprenta de carbon:  

1. Regleaza termostatul aerului conditionat/Foloseste ventilatoare

Vara, in special in zilele deosebit de calduroase, „reglarea termostatului aerului conditionat” inseamna sa apesi constant pe sageata care scade gradele aerului conditionat. Din pacate, acesta nu este cel mai eficient mod de a-ti reduce factura de energie. In timpul lunilor de vara, incearca sa pastrezi termostatul la o temperatura moderata si sa pornesti aerul conditionat doar cat sa raceasca suficient incaperea pentru ca tu sa te simti confortabil. Cand temperatura este optima, poti sa opresti aerul conditionat, iar daca parasesti locuinta, nu il uita niciodata pornit! 

Ventilatoarele de tavan sau cele clasice pot reduce consumul de aer conditionat, economisind pana la 40% din energie electrica. Ventilatoarele, desi nu racesc aerul, indeparteaza caldura corporala si pot fi utilizate impreuna cu aerul conditionat, in cazul in care simti nevoia unei surse in plus de racire a aerului.

2. Ce zici sa reduci costurile prin reducerea gradului de incalzire a apei?

Incalzirea apei reprezinta aproximativ 18% din energia consumata in casa ta. Scaderea temperaturii incalzitorului de apa al centralei tale, te poate ajuta sa economisiti energie. In plus, cel mai probabil, nu vei folosi apa atat de fierbinte pentru dusurile din zilele caniculare de vara, ceea ce poate insemna ca este un moment oportun pentru a scadea temperatura apei din centrala. 

Spalatul hainelor pot fi si el optimizat vara. Asigura-te ca vei maximiza incarcaturile masinii de spalat – iar acest lucru nu numai ca va reduce costurile afisate pe factura la energie, ci va eficientiza si timpul in care va merge masina de spalat. Cu cat vei pune mai multe haine in masina de spalat pentru un singur ciclu de spalare, cu atat vei reduce mai mult orele in care va functiona aceasta, deoarece vei spala mai rar. In plus, poti incerca sa speli hainele cu apa mai rece si sa le usuci afara, chiar daca ai un uscator de haine! In acest fel, vei economisi si mai mult la facturile de energie chiar daca poate ai o oferta la energie electrica buna!  

3. Deschide ferestrele noaptea

Indiferent cat de cald este pe timpul zilei, noaptea, temperaturile vor scadea semnificativ. Astfel, poti opri sistemul de racire si poti deschide ferestrele pe timpul noptii pentru a lasa aerul rece sa intre in locuinta. Aceasta este o modalitate excelenta de a economisi energie si de a reduce factura de energie. In timpul zilei, pastrarea jaluzelelor si a ferestrelor inchise poate ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in interior! 

4.) Foloseste un boiler cu energie solară

Încălzirea apei poate implica pe timp de vara și costuri mult mai mari la energia electrică. Pe de altă parte, mai ales pe timp de vara, avem o abundență de energie solară pe care o putem converti ușor în apă caldă, folosi un boiler cu energie solară.

În acest fel, cu o mică investie la început, puteți beneficia de facturi mai mici de la un furnizor gaze naturale.

Eficientizeaza consumul de energie electrica indiferent de vremea de afara. Optimizeaza fiecare actiune pe care o faci, iar rezultatele vor fi vizibile si pe facturile tale la energie electrica!