Cum afecteaza izolarea termica consumul de energie

15. Jun.

Energia sta la baza unei locuinte confortabile. Ai nevoie de energie electrica pentru lumina, pentru caldura, pentru racire si pentru diverse dispozitive din casa pe care le folosesti zilnic. O data cu evolutia tehnologiei, a crescut atat numarul de produse electrice de care depindem, dar si factura de electricitate.

Daca vrei sa economisesti, sigur esti mereu in cautarea unor metode noi de eficientizare energetica. Una dintre cele mai eficiente metode este izolarea termica a casei. Dar ce implica aceasta izolare, la ce ajuta si cum sa o faci corect?

In acest articol vei afla raspunsul la toate aceste intrebari care te vor ajuta sa faci economie de energie:

De ce este important sa iti izolezi termic locuinta

Sigur ai auzit expresia “se pierde caldura prin pereti”. Dar ce inseamna asta? Desi nu este un proces vizibil, miscarea aerul de la interior spre exterior si invers provoaca disconfort termic. Exista chiar un termen tehnic pentru asta: efect de cos de fum.

Mai exact, densitatea aerul din interior difera fata de densitatea aerul din exterior si, prin urmare, se va misca intre cele doua spatii. Spre exemplu, iarna de obicei aerul din locuinta este mai cald decat cel de afara, deci are o densitate mai mica. Atunci cand aerul rece cu densitate mai mica ajunge in interior, il impinge pe cel din locuinta spre exterior.

Daca nu este izolata casa, interiorul se va raci foarte usor. Procesul invers are loc pe timpul verii, cand aerul cald patrunde la interior si impinge aerul rece din casa la exterior.

Izolarea termica a unei locuinte te ajuta sa mentii o temperatura constanta, confortabila, pe tot parcursul anului. Cu ajutorul unei izolari corecte, casa va fi protejata de frigul din timpul iernii si de caldura excesiva din timpul verii.

Astfel, centrala/caloriferele si aparatul de aer conditionat nu vor mai trebui sa functioneze la putere maxima pentru a crea temperatura perfecta la interior. Prin urmare, nu vei mai folosi la fel de multa energie si vei plati mai putin atunci cand vine factura la electricitate.

Cum se face o izolare termica eficienta a locuintei

Inainte de a incepe procesul de izolare, orice spatiu trebuie evaluat pentru a face o schita completa a stadiului actual: exista izolatie, in ce camere, pe ce suprafete (acoperis, podea, pereti, ferestre) si ce grosime.

Mai apoi, cu ajutorul unui expert, vei determina care sunt locurile care trebuie izolate. Cea mai buna perioada in care sa incepi acest proces este in timpul verii, inainte sa inceapa sezonul in care va fi necesar sa dai drumul la incalzire.

Poti alege sa izolezi termic acoperisul, podeaua, peretii, ferestrele si usile. Peretii sunt cei mai importanti deoarece aproximativ 30-40% din caldura se pierde prin ei iar pe al doilea loc se gaseste acoperisul, cu aproximativ 20% din pierderi.

Poti face o izolare la exterior sau la interior iar cel mai bun material este cel care are o structura asemanatoare cu lana, care blocheaza la interior mici bule de aer. Se foloseste des vata minerala de sticla sau bazaltica si multe alte produse complementare.

 

Daca iti doresti sa economisesti bani si sa ai un impact pozitiv asupra mediului, este important sa adopti cat mai multe metode de eficientizare energetica precum izolarea termica a locuintei pentru a scadea consumul de energie.

Citeste si despre: transmitere index electrica, electrica online.