Extragere gaze din Marea Neagra - Despre prima platforma fixa de extragere a gazelor din apele romanesti

30. Jun.

Majoritatea litoralului Marii Negre apartine Turciei, care a dezvoltat foarte bine procesul de extragere a gazelor naturale din mare. Nici Romania nu se lasa mai prejos, deoarece aceasta are acces la 200 de miliarde de metri cubi de gaz, lucru care ajuta tara sa fie recunoscuta ca fiind a cincea rezerva de gaze din Europa. 

In ciuda acestui fapt, majoritatea rezervelor Romaniei au ramas inactive pana de curand, cand s-a luat initiativa in acest sens. Astfel, datorita faptului ca tara a inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult, a fost instalata prima platforma fixa de extragere a gazelor din Marea Neagra, lucru care este foarte imbucurator, mai ales in contextul in care tarile sunt in ce mai dependente de gazele naturale. 

Obiectivele pe plan international urmaresc renuntarea la utilizarea carbunelui, astfel incat sa se orienteze catre sursele curate de energie, precum sunt gazele naturale. Insa, stocurile de gaze naturale se diminueaza, fapt pentru care este binevenit un alt producator important de gaze.

De aceea,  toate tarile din Uniunea Europeana sunt bucuroase si apreciaza aceasta noua platforma de extragere a gazelor naturale din Marea Neagra. Astfel, Romania a luat aceasta decizie intr-un context foarte bun, care ii permite sa se afirme usor pe piata internationala. 

Extragere gaze din Marea Neagra - Despre prima platforma fixa de extragere a gazelor din Romania

Prima platforma fixa de extragere a gazelor din Marea Neagra a fost instalata cu succes la peste 120 de km de malul romanesc al Marii Negre. 

Momentul este unul cu o importanta majora in istoria exploatarii gazelor romanesti. Se implinesc 30 de ani si un pic de ani de cand, in mai 1987, a devenit functionala prima instalatie de foraj petrolier din tara.

Platforma este compusa din cinci sonde de productie in larg, o platforma de productie fara pilot situata pe zacamantul Ana, care este o conducta de gaz de 126 km ce leaga platforma Ana de mal si de o noua statie de tratare a gazelor. Partea superioara a platformei prezinta trei punti si un heliport. 

Jacheta, adica baza platformei, a fost construita pe santierul naval GSP din Agigea.

Echipamentul de foraj are greutatea de 1300 de tone si are o inaltime de 101 de metri, dintre care 69 de metri sunt situati sub nivelul marii. Operatiunea de instalare a fost una de mare complexitate, deoarece a fost nevoie de cea mai mare macara plutitoare din Marea Neagra, mai multe nave de sprijin multifunctionale si de un echipaj de 160 de persoane.

Faza de productie a necesitat sute de angajati, de la ingineri si designeri la sudori, lacatusi si electricieni. Specialistii si expertii au lucrat în conditii extreme in largul Marii Negre pentru a finaliza, fara incidente, instalarea platformei.

Extragere gaze din Marea Neagra - Cele mai importante avantaje ale procesului de extragere de gaze din mare

S-a aproximat faptul ca in Marea Neagra exista circa 200 de miliarde de zacaminte de gaz natural. Procesul in zona de extractie a gazelor ar putea ajunge la 10 miliarde de metri cubi pe an, potrivit estimarilor, o cantitate aproape suficienta pentru a acoperi intregul consum anual de gaze al Romaniei, care este de 12 miliarde de metri cubi.

Acest proiect situat la Marea Neagra ofera oportunitatea Romaniei de a deveni aproape autosuficienta in materie de gaze si de a reduce astfel dependenta din ce în ce mai mare de gazele importate de la straini. 

Astfel, atat ministrul, cat si investitorii in domeniu sustin faptul ca Romania are sansa de a deveni principalul producator si furnizor gaze naturale din Europa.

Aceasta este o veste excelenta atat pentru tara in context geopolitic, cat si pentru natiune.

In conditiile in care Romania extrage si prelucreaza gazul din propriul sau teritoriu, tarifele la gaze naturale pot scadea simtitor. Acest avantaj este primit cu bratele deschise de catre toti locuitorii Romaniei, deoarece in acest fel facturile la gaz pot deveni mult mai suportabile, decat in trecut. 

Cu toate acestea, va dura ceva timp pana cand gazele din Marea Neagra vor reusi sa influenteze in mod semnificativ pietele locale de gaze. De asemenea, nici tarifele la gaze naturale nu vor scadea brusc. Se preconizeaza diminuarea acestora abia dupa multe luni de la demararea proiectului.

Astfel, avantajele sunt unele reale, insa acestea nu isi pot face simtita prezenta in perioada imediat urmatoare dupa inaugurarea primei platforme de extragere a gazelor din apele romanesti. 

Extragere gaze din Marea Neagra - Momentul demararii extragerii de gaze naturale din mare

In ultimii ani, procentul importurilor in consumul de gaze al Romaniei a crescut, pe masura ce cantitatile extrase din zacamintele naturale au scazut.  

Cu toate acestea, Romania a adoptat Legea Offshore la mijlocul lunii mai 2022 pentru a stimula explorarea si productia de gaze si petrol in Marea Neagra. In acest fel, in iunie 2022 a inceput extractia comerciala de gaze si au fost efectuate primele livrari in reteaua de gaze din Romania.

Astfel, Romania a demarat proiectul prin care se sustine ca aceasta are sanse mari sa devina cel mai mare producator de gaze din Europa. 

Extragere gaze din Marea Neagra - Reactia romanilor la aflarea acestei vesti

Extragerea gazelor naturale din Marea Neagra a adus un val urias de reactii pozitive in randul romanilor. Locuitorii tarii se bucura de aceasta realizare si isi doresc sa mai existe astfel de proiecte care sa ajute Romania sa se dezvolte din ce in ce mai mult. 

Romanii sunt entuziasmati de acest proiect, atat datorita faptului ca tara a reusit sa demareze o lucrare importanta, care poate aduce multe laude si aprecieri pe plan international, dar si pentru sansa obtinerii unor facturi mai mici la gaze.

Astfel, exista numeroase motive reale de bucurie in randul conationalilor.

In cele din urma, Romania a inceput sa ia initiativa si sa devina indepedenta. Prin intermediul acestei platforme de extragere a gazelor din Marea Neagra, tara poate intrerupe contractele de import de gaz, deoarece are sansa de a se descurca pe cont propriu.