Vezi evolutia pretului la gazele naturale pana in 2022

16. Feb.

A doua parte a anului 2021 a adus o majorare accelerata a pretului gazelor naturale la nivel global, determinand scumpiri in lant si determinand majoritatea guvernelor sa adopte masuri de protectie a populatiei. Daca urmarim un istoric de evolutie pret gaze naturale, vedem ca in anii anteriori evolutia a fost una lenta si previzibila, care nu anunta cresterea brusca de la finalul anului trecut. Piata din Romania resimte socul cresterii de pret gaze naturale, cauzele fiind atat externe, cat si interne, determinate de specificitati locale.

Cauze pentru evolutie pret gaze naturale

Eliminarea treptata a restrictiilor legate de pandemia COVID-19 inseamna o reluare a activitatilor economice la nivel global, care determina si o cerere accelerata a cererii de gaze naturale din partea consumatorilor economici. Peste aceasta cauza, in Europa se suprapune si contextul creat de iarna prelungita 2020-2021, care a dus la golirea depozitelor de gaze naturale. Toamna anului trecut a gasit majoritatea statelor europene, inclusiv Romania, cu stocuri reduse de gaze naturale. In plus, noua politica a Uniunii Europene de accelerare a masurilor de reducere a emisiilor de carbon a dus la scumpirea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, care s-au dublat in 2021 fata de 2020 pentru producatorii de combustibil fosil. Efectul imediat a fost o crestere a pretului pentru materii prime, resimtita apoi in facturi. Situatia tensionata dintre Rusia si Ucraina contribuie si ea la actuala evolutie pret gaze naturale, statele europene avand dificultati in a se aproviziona in timp util pentru a face fata iernii.

Pe plan intern, piata a avut de suferit pe finalul anului trecut pe de-o parte din cauza stocurilor insuficiente de gaze naturale, dar si pentru ca productia locala a fost mai mica decat in 2020. Potrivit datelor furnizate de Gazprom, importurile Romaniei in 2021 au crescut cu peste 300% fata de 2020, intr-o perioada in care pretul de achizitie de pe piata rusa s-a majorat.

La capitolul evolutie pret gaze naturale in 2021 si inceput de 2022 s-a discutat pe plan local daca liberalizarea pietei pentru toti consumatorii, incepand cu 1 iulie 2020, a contribuit la cresterea preturilor. Declaratiile oficialilor romani la momentul liberalizarii anuntau o scadere de pret gaze naturale pe termne mediu, datorata concurentei dintre furnizori. Momentul in care prima serie de contracte ale consumatorilor casnici pe piata liberalizata a ajus la final a coincis cu inceputul cresterii de preturi la gaze naturale, iar noile oferte ale furnizorilor au fost la o valoarea mai mare. Acest fapt a determinat o nemultumire in randul populatiei si a indus idea ca liberalizarea pietei este vinovata pentru actuala majorare de preturi.

Specialistii in energiei sustin insa ca liberalizarea nu este cauza cresterii sau a descresterii preturilor, ea stabilind doar premisele formarii unor preturi corecte. Majorarea de preturi la gaze naturale in Uniunea Europeana a afectat inclusiv state care au o piata liberalizata a gazelor naturale ce functioneaza de ani de zile, nu doar Romania. Cumulul de factori externi si interni a facut insa ca nivelul cresterii preturilor sa fie printre cele mai ridicate la nivel european.

Rolul furnizorului de gaze naturale in evolutia pretului gazelor naturale

O comparatie cu iarna 2020-2021 arata ca evolutia preturilor la gaze naturale in Romania fata de bursele din regiune arata o majorare cu circa 400% a pretului pentru gazele naturale tranzactionate, atat la nivelul principalei platforme centralizate din Romania, cat si la nivelul celei de la Viena.

In lipsa unei comunicari clare si eficiente din partea autoritatilor privitor la cauzele interne si international care au influentat componenta pret gaze naturale, majoritatea consumatorilor au tras concluzia ca furnizorii sunt principalii vinovati pentru actuala situatie.

Intr-o factura de gaze naturale, costul de achizitie a gazului reprezinta aproximativ 50% din valoare. Restul este reprezentat de accize si taxe, fie ca este vorba despre  tarifele de transport sau de distributie, pe care furnizorul le colecteaza de la consumatorul final si le distribuie apoi catre stat si diverse alte entitati. Profitul operational al furnizorilor din acest sector este de aproximativ 2%, raportat la venituri, fapt ce nu lasa o marja foarte mare de influentare a pretului final. 

Cum s-a schimbat indicele evolutie pret gaze naturale in perioada 2020 – 2021?

La inceputul anului 2020, Romania avea inca o piata reglementata la gaze naturale. In acest context, pretul pentru consumatorii finali era stabilit de ANRE. Intr-un context relativ calm, pretul la inceput de an era situat la o valoare de aproximativ 106 lei pe MWh, in cazul consumatorilor casnici alimentati in sistem reglementat. 

Liberalizarea din iulie 2020 a dat consumatorilor sansa de a-si alege furnizorul in functie de propriile criterii si piata urma sa regleze nivelul pretului final al gazelor naturale in functie de cerere si oferta. Majoritatea contractelor s-au semnat pe 12 luni, la preturi care urmau o tendinta de scadere. Iarna 2020-2021 a fost mai lunga si mai friguroasa decat se anticipa, in special in primele luni din 2021, astfel ca desi in ianuarie 2021 pretul mediu pe piata liberalizata la consumatorii casnici a fost de 92 de lei pe MWh, tendintele de crestere a acestui pret s-au accentuat, pe masura ce depozitele de gaze se goleau. Nevoiti sa cumpere gaz pe termen scurt, furnizorii au platit mai mare si, primele oferte de reinnoire a contractelor au venit cu preturi mai mari pentru consumatorii finali. Tendinta de crestere inceputa in iunie 2021 s-a prelungit in a doua parte a anului, iar, din octombrie a avut o crestere brusca, pe fondul factorilor externi si al celor locali. 

Evolutie pret mediu gaze naturale 2020-2022

La fel ca multe guverne ale tarilor europene, Romania a decis sa intervina pe piata liberalizata si sa adopte masuri de protectie a consumatorilor finali, in special a celor vulnerabili, cu venituri mici. Astfel, prin Ordonata de Guvern 118/2021, s-a stabilit o schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale, aplicabila in perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Pentru clientii casnici, pretul final facturat al gazelor naturale s-a plafonat la cel mult 0,37 lei pe kWh. Pretul de referinta a fost stabilit la 125 de lei pe MWh, fara TVA, tarife si taxe reglementate, tarife de inmagazinare si accize.

Pe piata romaneasca si la nivel european, pretul de achizitie a gazelor naturale a continuat sa creasca, astfel ca, in ianuarie 2022, acesta a ajuns la 1074 lei pe MWh pentru consumatorii finali. Schemele de compensare limiteaza insa pretul la 370 de lei pe MWh pana la finalul lunii martie. De la 1 februarie 2022, autoritatile au modificat schema de compensare, coborand plafonul pentru consumatorii casnici la 0,31 lei pe kWh. 

Furnizorii au fost nevoiti sa implementeze rapid noile prevederi, astfel incat sa emita facturile respectand aceste plafoane de compensare. O parte dintre acestia s-au retras de pe piata libera, nereusind sa sustina in continuare serviciile de furnizare. 

In termeni de evolutie pret gaze naturale, nimeni nu poate anticipa exact ce se va intampla de la 1 aprilie 2022. Autoritatile estimeaza ca preturile vor fi mai mici decat in ianuarie, avand in vedere redresarea ofertei de gaze si finalul de iarna, care va reduce cererea in piata. 

Ce optiuni are un consumator de gaze naturale?

Pe o piata in care se manifesta turbulente ca cele de acum, liberalizarea iti permite sa schimbi furnizorul si sa cauti mereu cea mai avantajoasa oferta. ANRE pune la dispozitie un comparator actualizat de oferte gaze naturale, care te poate ajuta sa vezi ce pachete iti pun la dispozitie furnizorii si la ce preturi poti contracta gaze naturale pentru perioada urmatoare.

Dupa o analiza atenta a celor  mai interesante oferte gaze naturale, poti contacta furnizorul dorit si poti demara procedurile de schimbare a furnizorului actual, pentru a te bucura de cele mai avantajoase preturi. Alege informat!

Citeste si despre cum se face calculul la energie sau cat costa un kw.