Cat costa bransarea la gaze in 2022?

08. Feb.

 

Daca ai achizitionat de curand un teren unde se va afla viitoarea ta casa sau intreprindere, ar putea fi nevoie sa te ocupi de bransarea proprietatii la reteaua de gaze naturale si electricitate sau sa soliciti extinderea retelei de gaze.

Bransamentul la gaze naturale reprezinta conexiunea ce se realizeaza intre reteaua proprietatii tale cu o conducta de gaz existenta pe strada ta, ce conduce la o statie de reglare si masurare a debitului. 

Insa, au avut loc recent anumite modificari legislative in domeniul furnizarii energiei, ce ar putea fi de interes. Aceste modificari afecteaza ce stiai pana acum despre... 

Cat costa bransarea la gaze?

Poate ca ai observat o diferenta de costuri la factura gaz, insa la ce costuri te-ai putea astepta in cazul racordarii la reteaua de gaze naturale, incepand de anul acesta? 

Fie ca ai in plan construirea unei case sau doar bransarea unei constructii la aceasta retea, un proiect nou poate fi costisitor si este intotdeauna util sa prevezi orice posibile cheltuieli implicate. 

Astfel, iti vei putea gestiona banii in mod eficient. Raspunsul depinde insa de factori precum distanta proprietatii tale pana la conducta de gaze si daca esti un consumator casnic sau industrial. Citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii!

Ce presupune procesul de bransare?

In scopul racordarii la gaze naturale, solicitantii trebuie sa depuna cererea de racordare la operatorul sistemului de distributie. Este necesar ca aceasta cerere sa fie insotita si de anumite documente, precum actul de identitate al solicitantului persoana fizica sau certificatul de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, in cazul persoanelor juridice. 

Apoi, este important sa includa si un act ce dovedeste dreptul de proprietate sau de folosinta a terenului sau constructiei, ce urmeaza sa fie racordata la gaze naturale.

Dupa depunerea cererii de racordare, urmeaza procedura de evaluare a acesteia si planificarea tehnica a proiectului. Ultima etapa consta in executarea lucrarii si punerea in functiune a noului sistem de gaze. Bineinteles, mai ramane doar sa fie incheiat un contract gaze, pentru furnizarea acestora.

Recapituland:

  1. Depune cererea de racordare la operatorul sistemului de distributie
  2. Include toate actele necesare (identitate + drept de proprietate/folosinta)
  3. Urmeaza procedura de evaluare a cererii + planul proiectului
  4. Executarea lucrarii si punerea in functiune a sistemului de gaze
  5. Incheie un contract de furnizare a gazelor 

Cum se realiza bransarea la gaze pana anul acesta?

De indata ce a intrat in vigoare legea ce prevede gratuitatea racordarii pentru oricare consumator, casnic sau industrial, distribuitorii de energie au fost depasiti de volumul solicitarilor pe care nu le puteau onora, in special din cauza costurilor implicate in prima faza. 

Initial, decizia a fost ca societatile de distributie sa suporte integral sau aproape integral costurile racordarii la reteaua de gaz. Orice solicitant persoana fizica putea beneficia de gratuitate, indiferent de distanta locatiei fata de retea. 

In cazul persoanelor juridice, acestea beneficiau de asemenea de gratuitate, daca locatia se afla in raza a 2,5 km de la reteaua de gaz. Astfel, firmele de distributie isi recuperau ulterior sumele cheltuite din tarifele de distributie, achitate de toata lumea si nu multi se intrebau cat costa bransarea la gaze.

Ce anume se schimba de acum incolo?

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a OUG 143/2022, este modificata legislatia referitoare la energie, incluzand si regimul racordarilor la reteaua de gaz. Ce este de retinut este faptul ca orice consumator casnic va beneficia in continuare de gratuitatea racordarii, insa cu anumite limite. 

Distribuitorul va achita doar costurile unui bransament de valoare medie, iar aceasta valoare va fi stabilita in mod exact de ANRE. Se va impune, cel mai probabil, o anumita distanta limita, pana la care costurile vor fi suportate de catre distribuitor, iar consumatorul casnic ar suporta diferenta de pret.

In situatia consumatorilor industriali, gratuitatea nu mai este in vigoare. Acestia vor fi nevoiti sa acopere integral costurile implicate pentru racordarea la reteaua de energie, chiar daca distanta fata de retea este mai mica de 2,5 km.

Este important de retinut ca aceste modificari nu se aplica retroactiv, astfel incat, daca v-ati conectat inainte de intrarea in vigoare a acestei legi, veti continua sa beneficiati de vechile conditii.

Ce înseamnă acest lucru pentru consumatori?

Pentru majoritatea consumatorilor, nu se va schimba nimic. Principala diferenta va fi resimtita de cei care trebuie sa se racordeze la gaze la o distanta mai mare de 2,5 km de cel mai apropiat punct de conectare. Acesti consumatori vor trebui sa plateasca acum costul total al conectarii la retea, in timp ce anterior trebuiau sa plateasca doar o parte din costuri. Acest lucru ar putea reprezenta o cheltuiala semnificativa pentru unele gospodarii, astfel incat este important sa fie constienti de aceste modificari inainte de a lua orice decizie privind bransarea la reteaua de gaze.

Dar cat costa bransarea la gaze?

Un client casnic, ce solicita serviciul pentru o locatie mai indepartata, sau un client non-casnic ar trebui sa aiba in vedere 3 cheltuieli:

  • Extinderea retele de distributie, in situatia in care investitia nu a fost facuta deja
  • Bransamentul
  • Instalatia de utilizare interioara

O asemenea instalatie pentru o casa ar costa circa 1.000-1.500 euro. Costul bransamentului ar fi mai accesibil, fiind de aproximativ 1.600 lei. Cheltuiala serioasa ar fi cea pentru extinderea retelei de distributie a gazelor, ce ar costa intre 50.000 si 100.000 euro. Vestea buna este ca potrivit ordinului dat de ANRE, costurile de extindere vor fi suportate de operatorul sistemului de distributie, urmand ca acesta sa-si recapete suma din tarifele de distributie. Cu alte cuvinte, clientul ar suporta doar celelalte cheltuieli, daca nu s-ar incadra in cerintele pentru gratuitatea racordarii.

Nova Power & Gas se angajeaza sa ofere clientilor sai cele mai bune servicii la cele mai bune preturi pentru bransament gaze. Nu avem taxe sau comisioane ascunse si vom lucra cu dumneavoastra pentru a va asigura o tranzitie usoara la serviciile noastre. Contactati-ne astazi pentru a afla mai multe despre cum va putem ajuta sa economisiti la facturile de gaz.

Daca e vorba de schimbare furnizor gaze, atunci hai la Nova! Acum ca ai aflat cat costa racordarea la gaze, alege oferta potrivita si ramai constant la curent cu ultimele stiri!

Citeste si despre: bransament gaze gratuit 2022.