08. Feb.
Daca ai achizitionat de curand un teren unde se va afla viitoarea ta casa sau intreprindere, ar putea fi nevoie sa te ocupi de bransarea proprietatii la reteaua de gaze naturale si electricitate sau sa soliciti extinderea retelei de gaze.
Prin urmare, este util sa afli cat costa bransarea la gaze in 2024.
Bransarea la gaze reprezinta procesul tehnic si legal prin care o locuinta, un imobil sau o cladire este conectata la reteaua de distributie a gazelor naturale. Acest proces implica mai multe etape si este esential pentru a beneficia de alimentarea cu gaze naturale, necesare pentru diverse activitati casnice, precum incalzirea locuintei, prepararea hranei sau furnizarea apei calde.
Altfel spus, bransarea la gaze este un proces esential pentru confortul unei locuinte, iar respectarea etapelor legale si tehnice este esentiala pentru a preveni eventualele riscuri si pentru a beneficia de un sistem functional si sigur.
In scopul racordarii la gaze naturale, solicitantii trebuie sa depuna cererea de racordare la operatorul sistemului de distributie. Este necesar ca aceasta cerere sa fie insotita si de anumite documente, precum actul de identitate al solicitantului persoana fizica sau certificatul de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, in cazul persoanelor juridice.
Apoi, este important sa includa si un act ce dovedeste dreptul de proprietate sau de folosinta a terenului sau constructiei, ce urmeaza sa fie racordata la gaze naturale.
Dupa depunerea cererii de racordare, urmeaza procedura de evaluare a acesteia si planificarea tehnica a proiectului. Ultima etapa consta in executarea lucrarii si punerea in functiune a noului sistem de gaze. Bineinteles, mai ramane doar sa fie incheiat un contract gaze, pentru furnizarea acestora.
Iata pasii pe scurt:
-Obținerea ATR (Avizul Tehnic de Racordare);
-Depunerea documentelor necesare;
-Emiterea facturii pentru taxa de elaborare a ATR si eliberarea avizului;
-Încheierea contractului de branșare la rețeaua de gaze;
-Proiectarea şi execuţia instalaţiei de branșare;
-Încheierea contractului de furnizare a gazelor.
-Acte necesare pentru bransarea la gaze
-Cererea de racordare / incheiere a contractului;
-Actul de identitate;
-Acte pentru dreptul de folosinta al spatiului;
-Planul de amplasare a locului de consum;
-Plan de incadrare a locului de consum in zona;
-Declaratia pe proprie raspundere cu privire la spatiu;
-Codul punctului unic de masurare din certificatul de racordare sau avizul tehnic de racordare.
De indata ce a intrat in vigoare legea ce prevede gratuitatea racordarii pentru oricare consumator, casnic sau industrial, distribuitorii de energie au fost depasiti de volumul solicitarilor pe care nu le puteau onora, in special din cauza costurilor implicate in prima faza.
Initial, decizia a fost ca societatile de distributie sa suporte integral sau aproape integral costurile racordarii la reteaua de gaz. Orice solicitant persoana fizica putea beneficia de gratuitate, indiferent de distanta locatiei fata de retea.
In cazul persoanelor juridice, acestea beneficiau de asemenea de gratuitate, daca locatia se afla in raza a 2,5 km de la reteaua de gaz. Astfel, firmele de distributie isi recuperau ulterior sumele cheltuite din tarifele de distributie, achitate de toti consumatorii si nu multi se intrebau cat costa bransarea la gaze.
Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a OUG 143/2022, este modificata legislatia referitoare la energie, incluzand si regimul racordarilor la reteaua de gaz. Ce este de retinut este faptul ca orice consumator casnic va beneficia in continuare de gratuitatea racordarii, insa cu anumite limite.
Distribuitorul va achita doar costurile unui bransament de valoare medie, iar aceasta valoare va fi stabilita in mod exact de ANRE. Se va impune, cel mai probabil, o anumita distanta limita, pana la care costurile vor fi suportate de catre distribuitor, iar consumatorul casnic ar suporta diferenta de pret.
In situatia consumatorilor industriali, gratuitatea nu mai este in vigoare. Acestia vor fi nevoiti sa acopere integral costurile implicate pentru racordarea la reteaua de energie, chiar daca distanta fata de retea este mai mica de 2,5 km.
Este important de retinut ca aceste modificari nu se aplica retroactiv, astfel incat, daca v-ati conectat inainte de intrarea in vigoare a acestei legi, veti continua sa beneficiati de vechile conditii.
Un client casnic, ce solicita serviciul pentru o locatie mai indepartata, sau un client non-casnic ar trebui sa aiba in vedere 3 cheltuieli:
-Extinderea retelei de distributie, in situatia in care investitia nu a fost facuta deja;
-Bransamentul;
-Instalatia de utilizare interioara.
O asemenea instalatie pentru o casa ar costa circa 1.000-1.500 euro. Costul bransamentului ar fi mai accesibil, fiind de aproximativ 1.600 lei.
Cheltuiala serioasa ar fi cea pentru extinderea retelei de distributie a gazelor, ce ar costa intre 50.000 si 100.000 euro. Vestea buna este ca potrivit ordinului dat de ANRE, costurile de extindere vor fi suportate de operatorul sistemului de distributie, urmand ca acesta sa-si recapete suma din tarifele de distributie.
Cu alte cuvinte, clientul ar suporta doar celelalte cheltuieli, daca nu s-ar incadra in cerintele pentru gratuitatea racordarii.
Pretul gazului poate varia in functie de furnizor, de regiune si de consum.
In medie, cat costa un metru cub de gaz? Costul pentru un metru cub de gaz este de aproximativ 0.31 lei/kWh până în 2025, fiind plafonat de catre stat. Astfel, un metru cub de gaz ajunge aproximativ la 3.3 lei.
In concluzie, bransarea la reteaua de gaze in 2024 poate fi o investitie semnificativa, in functie de distanta si de complexitatea lucrarilor. Este esential sa cunosti cat costa bransarea la gaze in 2024 si sa planifici aceste cheltuieli din timp. Apeleaza la un furnizor de incredere si foloseste un calculator de consum pentru a estima costurile exacte.
Nova Power & Gas se angajeaza sa ofere clientilor sai cele mai bune servicii la cele mai bune preturi pentru bransament gaze. Hai la Nova! Acum ca ai aflat cat costa racordarea la gaze in 2024, poti alege oferta potrivita!
Articolul precedent
5 sfaturi care te ajuta sa pastrezi un confort termic ideal in casa in anotimpul receUrmătorul articol
Vezi evolutia pretului la gazele naturale pana in 2022