Prosumator: ce este, cum devii si care sunt avantajele

04. May.

Prosumator: producator + consumator. Un prosumator este o persoana fizica sau juridica care este racordata la reteaua electrica dar nu doar drept consumator, ci si ca producator de energie din surse regenerabile.

Oricine poate deveni prosumator, respectand cativa pasi simpli pe care ii vom detalia mai jos. De ce ai deveni prosumator? Exista numeroase avantaje precum economia de energie si un impact scazut asupra mediului.

In acest articol vei afla ce trebuie sa faci ca sa fii prosumator si care sunt avantajele acestei functii:

Prosumator - definitie

Pentru a fi prosumator trebuie sa detii o instalatie de producere a energiei electrice regenerabile, precum panouri fotovoltaice sau eoliene in cladirea ta, indiferent daca este o casa, un bloc de apartamente sau un amplasament comercial.

Prosumatorul trebuie sa aiba o centrala electrica cu o putere de maximum 100 kW si sa nu aiba ca activitate principala comerciala vanzarea de energie regenerabila.

Ce trebuie sa faci ca sa fii prosumator

Pentru a deveni prosumator, este foarte important sa fii la curent cu cele mai noi reglementari in domeniu, in special cu ghidul prosumatorului emis de ANRE. Iti explicam pe scurt care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca vrei sa produci si tu energie regenerativa, cunoscand toate informatiile despre prosumator lege.

Reglementarile difera in functie de existenta racordarii: daca exista deja un contract cu o firma de distributie, se aplica anumite legi iar daca este vorba de un contract nou, se aplica alte legi.  In general, vei urma acesti pasi pentru a avea un dosar de prosumator:

• Trimiti o cerere catre operatorul de distributie cu toata documentatia aferenta prin care le aduci la cunostinta ca vrei sa devii prosumator;

• Stabilesti impreuna cu operatorul de distributie care este solutia iar operatorul iti va face oferta de racordare;

• Inchei un contract si realizezi lucrarile de racordare necesare;

• Primesti un certificat de la operatorul de distributie care atesta ca detii un loc de consum si produs;

• Mai apoi, trebuie sa inchei un contract de vanzare-cumparare si cu furnizorul de energie electrica.

Astfel, vei putea observa pe factura lunara ce cantitate de energie ai livrat in retea, care este consumul si care sunt banii pe care ii poti primi. Pretul la care poti vinde energia pe care o produci este reglementat prin ordin ANRE si este cel mediu ponderat inregistrat in piata pentru ziua urmatoare in anul anterior.

Care sunt avantajele de care te bucuri ca prosumator

Daca vrei sa fii prosumator, trebuie sa faci o investitie initiala destul de mare astfel incat sa iti instalezi sistemul de producere a energiei regenerative, indiferent de tipul lui, dar pe viitor, aceasta se va amortiza si te vei bucura de numeroase avantaje:

• Iti produci singur mare parte din energia de care ai nevoie si poti face bani din surplusul de energie;

• Daca din cauza conditiilor meteo nu poti produce destula energie, esti racordat oricum la retea pentru a nu ramane fara energie;

• Devii mai autonom pentru ca nu depinzi doar de marii producatori de energie;

• Deoarece folosesti energie regenerabila ai un impact pozitiv asupra mediului inconjurator;

• Valoarea locuintei tale va creste daca vrei la un moment dat sa o vinzi;

• Stii exact cata energie consumi si pe ce anume astfel incat sa poti face anumite modificari pentru economie;

Daca vrei sa fii prosumator, trebuie sa fii la curent cu legea prosumatorului, sa iti instalezi un sistem de producere a energiei regenerabile, mai apoi sa semnezi un contract cu distribuitori si furnizori energie electrica si sa te bucuri de avantaje.

 

Citeste si despre: producerea energiei electriceenergie verde.