Energia electrica: Afla cum ajunge la tine

19. Aug.

Te-ai intrebat vreodata cum ajunge energia electrica la tine si ce se intampla defapt când acționăm întrerupătorul sau cum se alimentează aparatura electronică atunci când o băgăm în priză? Pare atat de simplu si totusi, nu ne mai putem imagina viața fără curent electric de foarte mult timp, însă, puțini știu cum este acesta produs și cum ajunge la noi în casă.

Pentru folosirea energiei electrice atat in domeniul casnic in activitatile zilnice, cat si in cel industrial, in diverse sectoare, este nevoie de un intreg proces format din trei etape de bază: producerea, utilizarea/consumul și transferul de la locul de producere la locul de consum.

Producerea energiei electrice

Totul porneste de la o centrala electrica, unde producerea energiei electrice are loc prin transformarea altor forme de energie(termică, hidraulică, nucleară, chimică, mecanică, solară, etc.) si in cadrul careia exista generatoare de mare putere. Iata care este parcursul energiei electrice, de la centrala pana la fiecare consumator.

Procesul de producere a energiei electrice incepe in interiorul centralei electrice, unde are loc conversia energiei primare in energie electrica prin arderea combustibililor fosili sau a resurselor regenerabile: carbuni, gaze naturale precum si energie hidroelectrica sau eoliana si generarea unui abur de apa, utilizat pentru actionarea unei turbine conectate la generator, care antrenează generatorul (de curent alternativ). De la centrala, energia electrică trece prin transformatoare de putere, care ridică voltajul curentului pentru a putea fi transportat pe distanțe mari.

Transportul si distributia energiei electrice

Peste tot pe unde ne aruncăm privirea, vedem stâlpi și fire electrice, de diferite forme și dimensiuni. Toate acestea formează infrastructura energetică, ce măsoară sute de mii de kilometri de linii electrice, la diferite niveluri de tensiune, interconectate între ele în stații electrice.

Sarcina electrică trece prin linii de transmisie de înaltă tensiune care se întind în toată țara. Energia electrică este distribuită prin stația de distribuție energie electrică. Ajunge la o sub-stație, unde tensiunea este coborâtă, astfel încât să poată fi trimisă pe linii mai mici. Transformatoarele mai mici reduc din nou tensiunea energiei electrice inainte de a fi distribuita în siguranță si folosită în casele consumatorilor. Electricitatea este apoi transmisă la rețeaua de linii de distribuție electrică locală.

In cele din urma, energia electrica este livrata la domiciliu printr-un cablu conectat la locuinta fiecaruia. In cazul in care serviciul este subteran, acesta va fi rulat prin intermediul contorului electric, astfel incat compania de distributie a electricitatii sa poata monitoriza cantitatea de energie electrica utilizata.

Într-o casă, energia electrică este alocată diferitelor prize printr-o rețea de fire prin cablaj electric. Electricitatea trece prin căderea serviciului și este înregistrată la contor. Contorul monitorizează câtă energie electrică folosești. La tabloul de comandă, energia electrică este împărțită în circuite pentru fiecare zonă a casei tale. În cele din urmă, energia electrică se deplasează prin firele din spatele pereților către prize și întrerupătoare, și e gata să-ți lumineze casa și să-ți alimenteze dispozitivele.