Gaze naturale - Tot ceea ce trebuie sa stii despre acestea

22. Jul.

Gazul natural este cel mai curat combustibil fosil de pe pamant si este incolor si inodor in stare naturala. Acesta este compus din patru atomi de hidrocarburi si un atom de carbon (CH4 sau metan). 

Gazul natural este un amestec de gaze bogate in hidrocarburi. Toate aceste gaze (metan, azot, dioxid de carbon etc) se gasesc in mod natural in atmosfera. Rezervele de gaze naturale se afla adanc in interiorul pamantului.  

Gazul natural nu este utilizat in forma sa pura. Acesta este procesat si transformat in combustibil curat pentru consum. Multe produse secundare sunt extrase in timpul procesarii gazelor naturale, cum ar fi propanul, etanul, butanul, dioxidul de carbon, azotul etc., care pot fi utilizate in diferite scopuri.  

Cum s-au format gazele naturale?  

Cu milioane de ani in urma, ramasitele de plante si animale s-au acumulat in straturi groase pe suprafata pamantului si pe fundul oceanelor.  

De-a lungul timpului, aceste straturi au fost ingropate sub nisip, namol si stanca. Presiunea si caldura au schimbat o parte din acest material bogat in carbon si hidrogen in carbune, in petrol (petrol) si in gaz natural.  

Cum se gasesc gazele naturale?  

Cautarea gazelor naturale incepe cu geologii, care studiaza structura si procesele pamantului. Ei localizeaza tipurile de formatiuni geologice care sunt susceptibile de a contine zacaminte de gaze naturale.  

Geologii folosesc adesea sondaje seismice pe uscat, in mari si in oceane pentru a gasi locurile potrivite pentru forarea puturilor de gaz natural si petrol. Studiile seismice creeaza si masoara undele seismice in pamant pentru a obtine informatii despre geologia formatiunilor de roci. Studiile seismice de pe uscat folosesc camioane ce au un tampon vibrator in varf, cu ajutorul caruia se bate solul, pentru a crea unde seismice in roca de dedesubt. Uneori se folosesc cantitati mici de explozibili. Studiile seismice efectuate in ocean folosesc explozii de sunet, care creeaza unde sonore pentru a explora geologia de sub fundul oceanului.  

Daca rezultatele cercetarilor seismice indica faptul ca un sit are potential de producere a gazelor naturale, o sonda de explorare este forata si testata. Rezultatele testului ofera informatii despre calitatea si cantitatea de gaz natural disponibil in resursa 

Tipuri de gaze naturale  

Resursele de gaze naturale sunt cunoscute ca fiind conventionale sau neconventionale.  

Gazul natural conventional este prins in rezervoare de roci poroase. Acest gaz natural este usor de produs prin intermediul  metodelor traditionale de foraj.   

Gazul naturale neconventional se gaseste in formatiuni de roca neporoase, cum ar fi sisturile. Aceste resurse sunt recuperate printr-o combinatie de foraj orizontal si  fracturare hidraulica.   

Cum se proceseaza gazele naturale?  

In fabricile de gaze, gazele naturale sunt procesate cu ajutorului unui sistem de filtrare. Filtrarea elimina gazele nedorite si alte impuritati, cum ar fi acidul, hidrogenul sulfurat, mercurul, azotul, dioxidul de sulf si vaporii de apa. Anumite instalatii de gaz elimina chiar si subprodusii, cum ar fi butanul, etanul, pentanul si propanul.    

Gazul natural poate fi procesat in doua forme diferite, motiv pentru care poate fi obtinut gaz natural comprimat (GNC) si gaz natural lichefiat (GNL). La final, ambele tipuri de gaze naturale sunt considerate a fi curate si gata pentru distributie. 

Care este diferenta dintre gaz si gazul natural?  

Iata cateva diferente importante descoperite intre gaz si gazul natural:   

Gazele naturale sunt folosite la gatit, pentru incalzirea imobilelor si pentru generarea de energie electrica. Gazul ( benzina) este folosit in principal precum combustibil pentru vehicule.   

Gazul natural produce cu aproape 25 % mai putin dioxid de carbon decat benzina, ceea ce o face sa fie o resursa mai curata.   

In starea lor naturala, benzina este lichida, in timp ce gazul natural este gasit in forma gazoasa.  

Desi ambele sunt create cu hidrocarburi, gazul natural contine mai putini atomi decat benzina.   

Gazele naturale sunt usor inflamabile?  

Nu, gazul natural nu se aprinde usor, iar acesta este unul dintre principalele motivele pentru care acesta este folosit frecvent.   

Daca gazele naturale ar fi foarte inflamabile si usor de aprins, ar exista un risc major de siguranta si ar necesita conditii stricte de depozitare si utilizare.   

Prin urmare, datorita faptului ca gazul natural nu este usor inflamabil, acesta poate fi transportat si utilizat cu usurinta aproape oriunde, fara investitii uriase in echipamente de siguranta si depozitare.  

Pentru ce sunt folosite gazele naturale?  

Gazul natural este o sursa benefica de energie naturala, deoarece:  

-prezinta mai putine impuritati  

-are mai putin adaos chimic  

-arderea gazului natural, polueaza mult mai putin fata de alte surse de energie  

-produce mai putin dioxid de carbon (care este principalul gaz cu efect de sera), dioxid de sulf, oxizi de azot si particule, decat alte surse de energie  

-este accesibil  

-este fiabil, adica este disponibil pentru extractie  

Gazele naturale sunt utilizate pentru:  

-fabricarea ingrasamantului pentru etanol  

-generarea de energie pentru case si afaceri  

-transport pe uscat si pe mare  

-generare de energie electrica  

-producerea de metan pentru hidrogen  

-parte din procesele de fabricatie    

Gazele naturale in Romania  

Romania extrage la randul sau gaze naturale din Marea Neagra si din sol. Aceasta veste este una extrem de buna, mai ales in conditiile in care stocurile de gaze naturale scad semnificativ la nivel mondial.  

Cu ajutorul acesteia, este estimata producerea a unui miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, lucru care este impresionant. Datorita acestui fapt, Romania poate deveni un important exportator de gaze naturale si isi poate sustine consumul propriu de gaz, intr-un mod extrem de eficient si practic.  

Astfel, cu ajutorul acesteia, locuitorii tarii pot beneficia de un pret gaz mai scazut decat in trecut, cand se importau cantitati mari de gaz. Cu alte cuvinte, facturile la gaz pot scadea simtitor, deoarece costurile de transport si de distributie pot fi diminuate semnificativ in viitor, in conditiile extragerii gazelor naturale de pe teritoriul romanesc.   

Prin urmare, gazul natural este extrem de important, deoarece acesta este folosit in foarte multe scopuri. Daca iti doresti sa afli cat mai multe informatii pretioase despre gazul natural si despre lista de distribuitori de gaze din Romania, intra pe site-ul Nova.   

 

Afla cat costa metru cub de gaz, sau cum se face calcul energie electrica.