Exploatarea gazelor de sist - Cat de actuala este pentru Romania?

25. Jul.

Pe masura ce rezervele de gaz conventional existente au inceput sa se reduca considerabil, in unele zone ale lumii a inceput cautarea unor surse alternative sigure de aprovizionare cu acest tip de combustibil. Una dintre cele mai interesante evolutii din ultimii 20 de ani in sectorul gazelor naturale a fost reprezentata de punerea in valoare a gazelor neconventionale si, in special, explorarea si producerea gazelor de sist.   

Existenta gazelor de sist este cunoscuta de zeci de ani, dar dificultatile tehnologice si costurile financiare substantiale asociate cu extractia acestora au facut pana de curand ca exploatarea sa fie neeconomica. Cu toate acestea, cererea in crestere si capacitatea limitata de suplinire a acesteia au dus la cresterea pretului gazelor pana la punctul in care, odata cu dezvoltarea progreselor in foraj, gazele de sist au inceput sa reprezinte o alternativa viabila la sursele conventionale de aprovizionare.  

Ce este gazul de sist?  

Stii ce este gazul de sist? 

Gazul de sist este o forma de gaz natural (in mare parte metan), gasit in subteran in roca de sist. Este clasificat drept „neconventional” deoarece se gaseste in sisturi, o formatiune de roca.  

Sistul este o roca sedimentara cu granulatie fina, cu spatii mai mici sau pori care contin gaz, iar aceste spatii sunt relativ neconectate intre ele. Prin urmare, gazele naturale nu curg usor prin sist.  

Exploatarea gazelor de sist - Cum se extrag aceste gaze?  

Gazul de sist sau gazul neconventional este extras din sistul impermeabil printr-un proces numit fracturare hidraulica. O forma bruta a acestei tehnici, care implica nitroglicerina, a fost folosita pentru prima data in jurul anilor 1860 pentru a explora petrol si gaze.  

Asadar, tehnica fracturarii hidraulice nu este noua. Aceasta este utilizata de peste 50 de ani.  

Fracturarea hidraulica sau fracturarea provoaca fracturi in formatiunea de sist pentru a elibera gazul.  

Un fluid de fracturare este pompat sub presiune mare in conducta de foraj, pentru a largi fracturile in roca sau pentru a crea altele noi.  

Fluidul consta in principal din apa. De obicei, este amestecat cu nisip de cuart si trei pana la douasprezece substante chimice. Compozitiile exacte sunt tinute secrete de catre firmele de foraj.  

Aproximativ 7–15 milioane de litri de apa sunt utilizati per put. Nisipul tine fisurile deschise pentru a creste cantitatea de gaz natural care poate fi extras. Substantele chimice pot include geluri care maresc vascozitatea fluidului de fracturare.  

Aproximativ 50-70% din solutia de apa este recuperata. Apa ramasa este pastrata in pamant. Apa recuperata este contaminata cu substante chimice si saruri din formatiunea de roca. Este fie transportata, fie pusa direct in instalatii de tratare. 

Avantajele si dezavantajele fracturarii hidraulice 

Avantaje pe care le ofera fracturarea hidraulica: 

1. Mareste rezerva de gaz de sist. 

Statele Unite s-au bazat pe alte tari pentru petrol si gaze naturale, dar cu tehnica de fracturare hidraulica s-a inregistrat o crestere a rezervelor de gaz de sist.  

2. Deschide oportunitati de angajare. 

Un alt motiv care face ca aceasta tehnica sa fie benefica este capacitatea sa de a deschide locuri de munca disponibile pentru oameni. Sute, daca nu mii de locuri de munca pot fi create pentru procesele de fracturare hidraulica in diferite departamente. 

3. Este o sursa de energie utila. 

Daca nu s-ar practica fracturarea hidraulica, ar fi greu si costisitor sa ai acces la gaze naturale.  

4. Poate fi folosit pentru a produce apa potabila. 

Fracturarea hidraulica poate fi folosita si pentru revitalizarea puturilor care pot fi surse de apa potabila.  

Dezavantaje acestei tehnici de exploatare a gazelor a sist: 

1. Poate dauna mediului. 

In timpul procesului, sunt necesare cisterne. Aceste camioane emit carbon, care se raspandeste in aer. Astfel, camioanele pot contribui substantial la fenomenul de  incalzire globala.   

2. Poate provoca accidente. 

Avand in vedere natura locului de munca si substantele chimice utilizate pentru a crea lichidul care urmeaza sa fie injectat in pamant, isi pot face aparitia exploziile si ranile cauzate de utilizarea echipamentului greu. 

3. Poate contamina apa potabila. 

Comunitatile locale care nu sunt de acord  cu fracturarea hidraulica isi exprima ingrijorarea legata de faptul ca se pot produce scurgeri de substantele chimice care ar putea patrunde sistemul de alimentare cu apa.   

In cazul in care se intampla acest lucru, sanatatea oamenilor poate fi pusa in pericol din cauza consumului de apa contaminata. 

4. Determina activitati seismice. 

Fracturarea hidraulica presupune forarea in adancurile pamantului. Activitatile constante de foraj pot crea prea multa presiune, care pot provoca aparitia unor cutremure. 

Exploatarea gazelor de sist in Romania - Cele mai importante informatii  

Gazele de sist sunt considerate pe scara larga a fi un combustibil fosil neconventional cu cel mai mare potential de dezvoltare din Europa. In ultimii ani, s-au inregistrat progrese mari in exploatarea gazelor de sist, care a devenit cea mai mare forta pentru cresterea productiei globale de gaze.  

Romania detine a treia cea mai mare rezerva de gaz de sist recuperabile din Europa, iar acest lucru este unul extraordinar! 

Interesul pentru gazele de sist ale Romaniei vine atat din partea investitorilor care cauta oportunitati favorabile, cat si din partea autoritatilor care tind sa considere gazele de sist una dintre sursele care ar putea sustine viitoarea independenta energetica a Romaniei.   

Astfel, cu ajutorul exploatarii gazelor de sist pe teritoriul Romaniei, creste lista distribuitori gaze naturale. Acest lucru, conduce, de asemenea, la un calcul factura gaze mult simplificat si la costuri mult mai mici decat in trecut.   

Acest lucru nu poate fi altfel decat imbucurator, mai ales pentru toate persoanele care platesc sume mari de bani pe intretinerea locuintelor si nu numai. 

Prin urmarea, activitatea de exploatare a sistului in Romania ofera numeroase avantaje considerabile, demne de luat in seama.   

La Nova poti gasi numeroase raspunsuri la intrebarile legate de gazele naturale si de distributia acestora, asa ca merita sa verifici site-ul, produsele si serviciile premium. Daca alegi sa colaborezi cu Nova, cu siguranta nu poti fi dezamagit de cele oferite. Profesionalismul, seriozitatea si experienta vasta multumesc numerosi clienti, iar tu poti fi urmatorul! 

 

Citeste cat costa un kwh sau despre energia solara.