Ce trebuie sa faci in cazul unor avarii la instalatiile de electricitate?

10. Jun.

Problemele electrice sunt de obicei minore, dar situatiile si momentele in care apar acestea pot genera diverse urgente electrice. In astfel de cazuri, este important sa reactionezi imediat si inteligent, deoarece urgenta electrica poate prezenta riscuri serioase pentru tine si familia ta.

Tipuri de urgenta electrica

Exista de obicei 3 tipuri de urgenta electrica:

  1.  Intreruperile de energie
  2.  Foc electric
  3.  Liniile electrice cazute
  • Pana de curent/Intreruperile de energie

Intreruperile de curent sunt cea mai frecventa situatie de urgenta, cunoscuta si sub numele de pana de curent. Intreruperile de curent pot aparea din mai multe motive, cum ar fi o furtuna, lipsa de energie etc. si pot fi nu numai iritante, ci si extrem de periculoase. Prin urmare, iata lucrurile pe care trebuie sa le faci in caz de intrerupere a curentului:

1. Opreste sursa principala de alimentare

Opreste alimentarea principala a tuturor aparatelor de racire si incalzire care sunt alimentate prin intrerupator. Asigura-te ca opresti toate apartalele inainte de intrerupatorul principal. In acest fel, te vei putea asigura ca toate aparatele sunt protejate atunci cand alimentarea este oprita dupa urgenta electrica.

2. Verifica sursa

Uneori, intreruperea curentului electric in casa se poate datora unui intrerupator. Intrerupatoarele de circuit se declanseaza adesea atunci cand o priza este supraincarcata. Deci, verifica daca exista prea multe aparate conectate la o singura priza. Daca acesta este cazul, scoate aparatele si distribuie incarcatura pentru a impiedica declansarea intrerupatorului.

3. Verifica daca exista cabluri deteriorate

Daca intreruperea nu se datoreaza unei supraincarcari a circuitului, se poate datora unor cabluri defecte. Deci, verifica toate cablurile de uzura. Daca nu este cazul, intreruperea poate fi rezultatul fluctuatiilor de tensiune sau a unei probleme in intrerupator. Pentru a fi sigur, suna un electrician!

4. Contacteaza distribuitorul

Cand esti sigur ca problema se afla la distribuitor, suna-l pentru a verifica daca fac ceva in legatura cu intreruperea. Uneori, intreruperea poate dura cateva ore. Deci, este mai bine sa fii pregatit. Numarul distribuitorului poate fi gasit pe factura gaz sau pe cea de electricitate sau direct pe site in sectiunea de contact! 

  • Foc electric

Incendiile electrice sunt cauzate de supraincarcare, cabluri defecte sau expuse sau cand obiecte inflamabile sunt plasate langa un bec. In caz de incendiu electric, urmati acesti pasi:

1. Taie sursa de alimentare

Primul lucru de facut in cazul unui incendiu electric este taierea sursei de alimentare. Rasuceste comutatorul de pe cutia intrerupatorului de acasa si intrerupe alimentarea. Acest lucru va opri focul la timp si va reduce riscul de socuri daca incerci sa stingi focul.

2. Foloseste un stingator pentru a stinge focul

In cazul unui incendiu electric, ar trebui sa utilizezi numai un stingator cu clasa C. Daca sursa de alimentare a fost intrerupta, poti utiliza un stingator pe baza de apa, care este de clasa A. Continua sa dispersezi substanta chimica pana cand focul a fost stins complet.

3. Cheama imediat pompierii

Cheama pompierii in caz de incendii electrice, chiar si dupa ce reusesti sa-l stingi. Obiectele mocnite pot lua inca foc daca nu ai reusit sa intrerupi sursa de alimentare.

  • Linii electrice cazute - Liniile electrice cazute reprezinta o amenintare grava pentru viata si proprietati si, prin urmare, ar trebui sa fie tratate cu extrema prudenta. Daca te afli in imediata apropiere a unei linii electrice cazute, urmeaza acesti 3 pasi:

1. Ramai la cel putin 12 metri departare

O linie cazuta poate fi incarcata cu tensiune chiar daca nu emite sunete, scantei si lumini. Pentru a evita orice accident, mentine o distanta de cel putin 12 metri de linia de alimentare. De asemenea, verifica daca exista garduri metalice, balti sau vehicule care ar putea actiona ca materiale conductoare si ar putea reprezenta un pericol electric.

2. Nu atinge niciun obiect sau copac care este in contact cu linia electrica ce a cazut.

Copacii care sunt in contact cu liniile electrice cazute pot fi conductori. Chiar daca nu esti sigur daca linia de alimentare este sub tensiune, evita orice contact cu materialele electrice care ating copacul sau il inconjoara.

3. Contacteaza imediat autoritatile locale

Daca observi o linie electrica suspendata sau coborata, informeaza imediat distribuitorului local de energie electrica care se ocupa de aceste linii electrice.

Pentru a asigura siguranta electrica la domiciliu, acopera toate prizele cu protectii la supratensiuni si instaleaza intrerupatoare de siguranta pentru a monitoriza fluxul de curent. Angajeaza un electrician pentru instalatii si reparatii pentru a preveni pericolele electrice. 

 Citeste si despre: deranjamente electrica, ce pret are un kw.