5 sfaturi utile pentru a-ti scadea costurile la facturi pe timp de vara

08. Jun.

Nu este un lucru nou, vara facturile cresc atat la electricitate, cat si la intretinere. Pentru a se asigura ca se bucura de confort, majoritatea persoanelor folosesc mult mai des sistemul de racire, dar si apa din cauza dusurilor mai frecvente.

Vestea buna este ca iti poti scade costurile la facturi prin implementarea rapida a unor modificari mici. Iti venim in ajutor cu cateva idei simple de economisire a energiei pe timp de vara:

 

1.Efectueaza o intretinere constanta a aerului conditionat

Cea mai mare cheltuiala pe timp de vara este evident aerul conditionat. Daca nu detii unul dar vrei sa achizitionezi, este bine sa alegi un dispozitiv dintr-o clasa energetica superioara pentru a te asigura ca va consuma cat mai putin.

In plus, aerul conditionat trebuie curatat la o perioada de cel mult 3 luni cand este necesar sa fie inlocuite/curatate filtrele de aer si schimbat freonul, daca este cazul. Mai mult, poti verifica preturi energie electrica la Nova pentru a alege cea mai avantajoasa oferta pentru locul tau de consum.

 

2. Foloseste un dezumidificator

De cele mai multe ori, caldura vine la pachet si cu o umiditate crescuta care creeaza o stare de disconfort generala. Astfel, un dezumidificator eficient din punct de vedere energetic te va scapa de umezeala si aerul conditionat nu va mai fi nevoit sa functioneze la putere maxima.

Desi poate parea contraintuitiv sa folosesti doua dispozitive, dezumidificatorul folosit la nevoie impreuna cu un aer conditionat utilizat la minim consuma mai putin decat un aparat de racire pornit la maxim.

 

3. Pastreaza intuneric pe timpul zilei

Daca esti plecat de acasa in majoritatea timpului sau lucrezi dintr-o singura camera, poti preveni supraincalzirea casei prin folosirea unor draperii opace. Cand pleci dimineata, nu uita sa tragi draperiile din fiecare camera astfel incat soarele sa nu poata incalzi interiorul pe parcursul zilei. Te vei intoarce intr-o locuinta cu o temperatura optima!

Daca lucrezi de acasa, alege o camera cu orientare spre nord, care nu primeste la fel de multa lumina ca cele orientate spre sud sau vest si, prin urmare, se va incalzi mult mai putin.

 

4. Verifica frigiderul

Frigiderul si congelatorul sunt printre dispozitivele care sunt utilizate mai des in timpul verii, cumperi mai multa inghetata si vrei sa te bucuri de mai multe bauturi reci precum o limonada. Un electrocasnic dintr-o clasa energetica superioara va consuma din start mai putina energie dar tine cont si de aceste sfaturi daca vrei sa faci economie:

• Tine mereu frigiderul plin deoarece alimentele vor functiona ca elemente izolatoare si acesta nu va fi fortat sa functioneze la putere mare pentru a raci intregul spatiu; il poti umple si doar cu sticle de apa;

• Verifica usile ca sa te asiguri ca toate elementele sunt in stare perfecta;

• Curata in spatele frigiderului unde se aduna de obicei mult praf care impiedica buna functionare a dispozitivului.

 

5. Optimizeaza consumul de apa

Este normal ca pe timpul verii consumul de apa sa creasca. Daca vrei sa te bucuri in continuare de dusuri racoritoare fara sa iti cresti factura la intretinere, iti poti inlocui capul de dus sau cel de la chiuveta cu unul economic care va limita consumul de apa.

Mai mult, daca ai gradina, vei fi nevoit sa uzi constant plantele ca sa creasca si vei consuma multa apa pentru asta. O solutie este sa strangi apa de ploaie in butoaie pentru a o folosi la udat sau sa uzi dimineata sau seara pentru ca apa sa nu se evapore asa rapid.

Nu trebuie sa renunti la confort pe timp de vara pentru a scadea costurile la factura de electricitate si intretinere, este necesar sa faci doar cateva schimbari mici si sa te asiguri ca ai ales mereu cea mai buna oferta de la furnizorul de energie.

5. Consulta oferta furnizorilor de electricitate

In general vara consumul de energie electrica este in crestere si tocmai din acest motiv schimbarea la un alt furnizor energie electrica poate ajuta la reducerea costurilor in anotimpul cald.