Ai aflat cum se citeste contorul de gaz?

15. Mar.

Pentru a se putea efectua procesul de transmitere index gaze, este nevoie sa il citesti mai intai de pe contorul de gaz. Bineinteles, exista si contoare inteligente, ce transmit automat indexul inregistrat, insa nu toti consumatorii le detin.

Este foarte probabil ca nu fiecare locuinta sa fie dotata cu un contor de gaz, chiar daca este legata la reteaua de distributie. Daca insa un consumator, fie el casnic sau industrial, are un asemenea dispozitiv, este important sa stie cum anume trebuie sa citeasca si sa interpreteze indexul. De asemenea, este relevant sa stii si de ce optiuni de transmitere a indexului beneficiezi.

Cum se citeste contorul de gaz?

Exista un interval lunar in care trebuie sa citesti si sa transmiti indexul de gaze naturale, conform consumului aferent acelui imobil. O data la 3 luni, furnizorul tau de gaze realizeaza regularizarea, fapt ce influenteaza daca vei plati mai mult sau mai putin pentru factura gaz, conform consumului declarat. 

Trebuie retinut ca nu exista o singura modalitate de a citi si transmite indexul pentru gaze naturale. Aceste lucruri depind de tipul de contor detinut si daca iti aloci timpul necesar transmiterii acestor date.

Contor mecanic

Daca utilizezi un contor mecanic/analog (magnetic, cu disc ce se invarte), va fi nevoie sa transmiti cifrele regasite pe banda neagra a afisajului. Acesta este indexul, format din patru până la opt cifre (de obicei cinci), situat înaintea virgulei pe cadranul negru. 

In cazul in care utilizezi un convertor de volum conectat la contor, trebuie transmise cifrele situate inaintea virgulei de pe convertor, daca sageata se afla in pozitia VB=M3. Convertorul este un dispozitiv electronic de masurare, ce converteste volumul de gaz „geometric”, raportandu-l la metrul cub standard, conform presiunii si temperaturii, deoarece acesti factori variaza.

Contor electronic 

In situatia in care vrei sa stii cum se citeste contorul de gaz cu afisajelectronic, raspunsul tau este chiar aici. Daca tariful tau nu este diferentiat in functie de momentul din zi in care consumi gaz, lucrurile sunt la fel de simple. 

Indexul pe care trebuie sa il transmiti este seria de cifre din dreptul codului 1.8.0, aferent tarifului nediferentiat. In cazul in care ai tarif diferentiat pe zone orare trebuie citit indexul corespunzator codului 1.8.1, codului 1.8.2 si indexul corespunzator codului 1.8.3.

Acest proces prin care citesti si transmiti chiar tu indexul de gaz se numeste ,,autocitire”. Daca locuiesti intr-o cladire cu multiple imobile si nu stii care este contorul tau, nu-ti face griji. Factura ta va include si seria contorului, prin care il poti identifica usor.

Contor inteligent

Asa cum am mentionat si mai sus, contorul inteligent de gaze naturale transmite indexul consumului tau in mod automat.

Insa, daca acest contor nu este integrat in sistemul de inregistrare a datelor de catre furnizorul tau, va trebui sa transmiti singur indexul.

Precum in cazul contorului electronic, este seria de cifre din dreptul codului 1.8.0. 

Cand trebuie transmis indexul?

Indexul trebuie sa fie transmis lunar, conform procedurii de autocitire a contorului. 

Aceasta este mentionata in contractul de furnizare incheiat cu un distribuitor de gaze naturale. 

Care sunt consecintele netransmiterii indexului?

In situatia in care nu transmiti indexul timp de o luna sau mai mult, indexul va fi estimat din programul de consum mentionat in contractul de furnizare. 

Astfel, factura poate fi emisa si in cazul netransmiterii indexului, insa nu recomandam aceasta alternativa mai putin exacta. 

Nova Power & Gas iti ofera cele mai bune preturi la energie si iti este alaturi la fiecare pas, chiar si cand vrei sa stii cum se citeste contorul de gaz!

Citeste si despre: calcul pret gaze naturale, bransament gaze gratuit 2022.