Cum procedez in cazul unei scurgeri de gaze?

09. Mar.

Este foarte important sa stii ce este de facut in cazul in care exista o scurgere de gaz, indiferent de locul in care te afli. Continua sa citesti pentru a afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmaresti, dar si cum poti sa iti dai seama ca exista o astfel de problema. 

Scurgeri de gaze: Cum procedezi? 

In cazul unei scurgeri de gaze, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii iei in considerare pentru a te asigura ca mentii situatia sub control pana la sosirea autoritatilor.   

Sfaturile de care ar trebui sa tii cont, sunt:   

1. Evacueaza locuinta  

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci, daca exista o scurgere de gaze, este sa parasesti incinta imediat.  

2. Opreste utilizarea dispozitivelor electrice  

In astfel de situatii, o scanteie este suficienta pentru a declansa o explozie. De aceea, asigura-te ca nu mai folosesti nici un dispozitiv electric cat timp te afli in locul in care are loc scurgerea de gaze. Cand te indrepti catre iesire, evita sa stingi sau sa pornesti lumina.  

3. Deschide usile si ferestrele  

Acest pas trebuie luat in considerare doar in cazul in care nu creste nivelul de expunere la gaz. Daca este posibil, deschide geamurile si ferestrele pentru a ajuta la dispersarea gazului din locuinta. Chiar daca nu opreste scurgerea in sine, poate ajuta la evitarea acumularii unei cantitati foarte mare de gaz. In acelasi timp scade si riscul unei potentiale explozii.  

4. Suna la 112  

Imediat ce tu si restul persoanelor care se aflau in locuinta ati ajuns la o distanta sigura de acumularea de gaze, contacteaza serviciul de urgenta 112. Echipa care va ajunge la fata locului are cunostintele necesare si echipamentul potrivit pentru a intra in cladire sa opreasca scurgerea de gaze.  

5. Suna la distribuitorul tau de gaze naturale 

Odata ce un echipaj de politie se indreapta catre locul cu incidental, poti contacta si compania care se ocupa de distribuirea gazelor in locuinta ta. Acestia te pot ajuta in cazul in care sunt necesare reparatii la instalatia de gaze. In cazul Nova, ai la dispozitie o linie de urgenta la care poti suna intr-o astfel de situatie, disponibila in sectiunea „Suport”. De asemenea, astfel de informatii pot fi gasite si pe o factura gaze, alaturi de mai multe informatii de contact.  

6. Pastreaza distanta  

Nu te intoarce in locuinta pana cand nu ti se confirma ca scurgerea a fost oprita. Asteapta in apropiere echipele de interventie care iti vor confirma cand te poti intoarce in siguranta in casa. 

 

Cum recunosti mirosul de gaz?  

Gazul natural nu are miros in mod natural. Insa, pentru a-l face usor de detectat in cazul unei scurgeri de gaze, se adauga mercaptan. Acesta ofera mirosul puternic pe care il simtim atunci cand mirosim gaz. Acest compus este netoxic si inofensiv, avand un iz asemanator cu cel al sulfului. In cazul in care nu stii cum miroase acesta, poate fi confundat si cu mirosul de ou putrezit.  

Pentru a te asigura ca poti afla in timp util daca exista o scurgere de gaz, este recomandat sa instalezi un senzor de gaze.   

Ce simptome poate provoca o scurgere de gaz?  

De cele mai multe ori, scurgerea de gaz nu poate fi depistata cu ajutorul mirosului. De aceea, trebuie sa fii atent la simptomele fizice care pot fi experimentate. Cele mai des intalnite simptome sunt:  

  • Senzatie de ameteala;  
  • Greata;  
  • Ameteala;  
  • Dureri de cap.  

In cazul unei scurgeri de gaze care provoaca astfel de simptome, este important sa fii consultat de un cadru medical.  

Este important nu doar sa stii cum procedezi in cazul unei scurgeri de gaze, ci si cum o poti preveni: 

  1. Monteaza un senzor de gaz;
  2. Fa revizia centralei regulat; 
  3. Verifica instalatia de gaz. 

Daca vrei o factura gaze lunara la un pret convenabil, arunca o privire pe site-ul nostru si vezi ce oferte ti-am pregatit. Nova Power & Gas iti pune la dispozitie cele mai bune si la indemana servicii. Te poti ocupa online de plata facturilor si inclusiv de transmitere index gaz.