Racordarea la gaze gratuita pentru gospodaria ta in 2022 - afla mai multe

12. May.

Racordarea la reteaua de gaze naturale reprezenta, in multe cazuri, un cost suplimentar important pentru persoanele ale caror locuinte se aflau la distante mari de retea.

La finalul anului trecut legislatia a fost modificata si consumatorii casnici nu mai trebuie sa suporte aceste costuri, racordarea, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, fiind gratuita pana la limita de proprietate. Costurile de racordare sunt suportate de catre operatorii de distributie.

Normele care reglementeaza racordarea la gaze gratuita au fost adoptate printr-o Ordonanta de Urgenta si sunt prevazute in noul pachet de reglementari al ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) pentru racordarea clientilor casnici.

Conditii de racordare

Pentru utilizatorii de tip clienti casnici, operatorii de distributie concesionari au obligatia de a finanta si realiza lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare, cu recuperarea ulterioara de catre operator a acestor costuri prin tarifele de distributie.

Daca te afli intr-o asemenea situatie, trebuie sa depui o cerere racordare gaze naturale la operatorul de distributie de care apartii.

Termenul de realizare a racordarii, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obtinerii acordului/autorizatiei pentru instalatia de racordare.

Din postura de consumator, poti opta pentru incheierea directa a unui contract pentru proiectare si executie cu un operator economic atestat ales de atine, caz in care vei achita costurile pentru proiectarea si executia instalatiei de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distributie iti va rambursa ulterior costurile respective, in maximum 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiei de racordare, in transe anuale egale.

Cisteste si despre: ce pret are un kw, bransament gaze.