Top 5 consumatori electrici cu cel mai mare consum energie electrica

30. Mar.

Cand vine vorba despre consumul lunar de energie al fiecarui consumator, multe persoane doresc sa evite un cost mare la factura electrica. Ne folosim zilnic de energia electrica pentru o varietate de activitati sau pentru a incarca bateriile aparaturii de care depindem, precum telefoanele mobile, tabletele, laptopurile etc. 

Risipa si consumul excesiv de curent sunt, bineinteles, de evitat. Daca doresti sa ai o imagine de ansamblu asupra cifrelor implicate, poti folosi un calculator factura electrica. Poti selecta ce consum doresti sa calculezi (electricitate, gaz sau ambele). Urmatorii pasi sunt selectarea tipului de consumator, mentionarea localitatii de consum si consultarea informatiilor dorite, conform necesitatilor tale.

Exista o varietate de modalitati de a economisi energie electrica si bani. Una dintre ele este utilizarea de aparate eficiente din punct de vedere energetic. O alta modalitate de a economisi electricitatea este stingerea luminilor si a aparatelor electronice atunci cand nu sunt folosite. De asemenea, puteti economisi energie electrica folosind lumina naturala in timpul zilei si asigurandu-va ca locuinta dvs. este bine izolata. Exista multe alte modalitati de a economisi energie electrica, iar fiecare dintre ele contribuie la reducerea facturii lunare de electricitate.

Daca sunteti in cautarea unor modalitati de reducere a consumului de energie electrica, ati ajuns la locul potrivit. Acest ghid va va arata cum sa economisiti energie electrica si bani cu ajutorul unor sfaturi simple pe care oricine le poate urma. Haideti sa incepem!

Consumatori electrici cu cel mai mare consum energie electrica

In cele ce urmeaza, vom analiza 5 aparate care au, de obicei, cel mai mare consum energie electrica si modurile in care poti reduce acest consum. Aceste informatii pot ajuta orice consumator, casnic sau micile afaceri, pentru a lua decizii calculate si informate in privinta modurilor de a reduce consumul de energie. 

Sunt date cu atat mai relevante daca urmeaza sa investesti in achizitionarea de electrocasnice noi sau in aparatura mai sustenabila, precum panouri fotovoltaice. 

1. Sisteme de incalzire a casei

Radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele si alte asemenea dispozitive sunt adesea cei mai mari consumatori electrici. Acestea pot atinge un nivel de consum de aproximativ 31% din totalul consumului electric dintr-o locuinta. De aceea, este important sa acorzi deosebita atentie asupra modului in care reduci impactul acestui consumator, in special in sezonul rece. O cauza comuna a consumului crescut de energie sunt pierderile de caldura cauzate de lipsa izolatiei locuintei sau o izolatie superficiala/veche, cu fisuri.

Un prim pas poate fi realizarea unui audit de energie, pentru a putea determina sursele risipei. Odata identificate, te poti asigura ca acele zone ale casei sunt incalzite in mod eficient si ca aerul cald nu se pierde mult prea rapid. Asigura-te ca si termopanele sunt fixate bine, deoarece si acestea pot permite scaparea aerului cald prin mici crapaturi sau spatii, pricinuite de vechime si uzura.

2. Boilere

Cu un consum energie electrica estimat pana la 13.6% din totalul de curent consumat intr-o locuinta, boilerele si alte sisteme de incalzire a apei trebuie avute in vedere. In multe apartamente sau case, acestea sunt necesare intregul an, pentru utilizarea zilnica. De exemplu, un boiler electric de 80 L consuma, in medie, 1,8 kW pe ora. Inmulteste aceasta valoare cu numarul orelor estimat pentru consumul tau zilnic. Daca boilerul functioneaza 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW. 

Următorul pas este inmultirea acestei valori cu pretul unui kW de la furnizorul tau de energie electrica. Putem presupune ca pretul unui kW este de 0,70 lei. Atunci, pentru trei ore de utilizare pe zi, ai plati 3,57 lei. Deci, consumul unui boiler electric de 80 L ajunge la aproximativ 107 lei pe luna. Consumul anual al boilerului electric, pentru acest timp de funcționare zilnic, atinge valoarea de 1300 lei. Pentru o ora in fiecare zi, timp de 30 de zile, valoarea in plus de platit la factura ar fi de 35 lei. Acesta este un exemplu, cifrele ar putea varia in functie de caz, insa valorile estimate se apropie de realitate.

Tocmai de aceea, recomandam prioritizarea gasirii unor solutii mai eficiente, ce vor avea un impact pozitiv asupra facturilor tale. O modalitate inteligenta si eficienta ar fi instalarea unui boiler fara rezervor de depozitare a apei incalzite. Acesta incalzeste apa doar atunci cand este nevoie, in loc sa acumuleze continuu o rezerva de apa, pe care sa o incalzeasca. O alta optiune ar putea fi un sistem de incalzire a apei prin intermediul unor panouri fotovoltaice, pentru a utiliza o alternativa mai sustenabila.

3. Sisteme de racire a casei

Racirea locuintei necesita, cu siguranta, un consum energie electrica mai mic decat incalzirea acesteia. Totusi, se poate ajunge la un procent de 10% din consumul total de electricitate, preponderant in timpul verii. Este o lege de baza a fizicii faptul ca aerul cald se ridica, de aceea este dificil sa racesti o incapere, in special in sezonul cald. Pentru ca aerul cald va fi mereu in partea superioara a locuintei tale, sistemele de racire vor munci cu atat mai intens pentru a putea racori o incapere. Aceasta poate fi o problema cu atat mai mare daca locuiesti intr-un apartament la un etaj superior.

Precum in cazul pierderilor de caldura, recomandam revizuirea izolatiei si verificarea posibilelor locuri unde s-ar putea risipi aerul rece. Achizitionarea unui sistem de racire mai modern si eficient, ce se incadreaza intr-o clasa superioara de consum energetic, ar fi de asemenea o schimbare pozitiva.

4. Frigiderele

Frigiderele sunt indispensabile pentru orice casa, apartament, chiar si birou. Aceste electrocasnice trebuie sa fie in functiune constant, ceea ce inseamna consum continuu de energie electrica. Cu cat exista mai multe produse in frigider, cu atat este nevoie de mai mult efort pentru a le mentine pe toate reci. De aceea, consumul estimat este de 4% din totalul curentului consumat.

Pentru eficientizarea utilizarii, frigiderul tau ar trebui programat sa mentina o temperatura intre 1 si 5 grade Celsius. Daca frigiderul tau nu are o functie de a programa temperatura exacta sau de a o afisa pe cea actuala, ar merita sa investesti in achizitionarea unuia nou. Asa cum am mentionat si anterior, electrocasnicele noi au adesea un consum energie electrica scazut, in special daca alegi un frigider smart, dintr-o clasa energetica superioara. Mai exact:

  • Clasa A consuma cu 55% mai putina energie electrica;
  • Clasa A+ consuma cu 65% mai putina energie electrica;
  • Clasa A++ are un consum cu 85-90% mai mic;
  • Clasa A+++ are un consum cu 90% mai mic.

Daca luam drept exemplu un frigider din clasa energetica A, acesta are un consum mediu de aproximativ 0,0375 kW pe ora. In urma unor calcule, un astfel de frigider consuma aproximativ 27 kWh pe luna, respectiv 324 kWh pe an. Bineinteles, aceste valori nu sunt valabile in orice situatie. Trebuie avute in considerare modelul si dimensiunile frigiderului achizitionat, precum si toate functiile sale active.

5. Aparatura pentru entertainment

Multe persoane sunt dependente de tehnologie, sub o forma sau alta. Fie ca esti acasa sau la birou, ai nevoie de smartphone, laptop, PC si alte gadget-uri. Daca ne raportam la tehnologia de acasa, numarul aparatelor de acest fel ar putea fi mai mare. In cazul unui televizor, marimea acestuia determina si nivelul de consum energie electrica. 

Sa presupunem ca ai un televizor de 42 inch si il lasi pornit timp de 20 de ore intr-o lună. Ia in considerare care este rata medie nationala pe kilowatt-ora. Pentru a calcula cheltuiala implicata, ar trebui sa convertesti watii in kilowati-ora si apoi sa multiplici rezultatul obtinut cu rata. Pentru a converti wati in kilowati, imparte puterea la 1.000:

220 wați / 1000 wati = 0,22 kilowati

Apoi vei multiplica kilowatul cu cele 20 de ore in care a fost utilizat televizorul:

0,22 kilowati x 20 ore = 4,4 kilowati-ora

In final, vei inmulti totalul de kilowati-ora cu rata medie de calcul pe care o platesti lunar:

4,4 kilowatti-ora x Xlei = N

Tine minte sa opresti aparatura, daca nu o mai folosesti. Dezactiveaza modul standby, deoarece dispozitivele continua sa consume curent electric si in acest mod. Adaptoarele de prize smart sunt o solutie buna pentru a avea mai mult control asupra consumului de electricitate. Ai posibilitatea de a opri alimentarea la curent a dispozitivelor chiar prin telefonul tau.

Iar daca iti doresti o oferta mai buna la electricitate, hai la Nova ca sa beneficiezi de cele mai avantajoase tarife pentru factura ta de consum energie electrica!


Citeste si despre: fluctuatii de tensiune, schimbare titular contract electricitate.