Care sunt principalele sursele de energie electrica in Romania?

24. Mar.

Romania se afla in plin proces de tranzitie catre asigurarea securitatii energetice prin producerea energie electrice din surse regenerabile. Pactul Verde European, cu tinte ambitioase pentru perioada urmatoare la nivelul tuturor statelor membre in privinta reducerii emisiilor de carbon, recentele turbulente de pe pietele energetice din Europa sau efectele conflictului din Ucraina vor influenta strategia pe termen mediu si lung pentru Romania. Afla din acest material care sunt principalele surse de energie electrica folosite la nivel national si ce se poate schimba in viitorul apropiat in privinta ponderilor.

Romania a atins in 2020 obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile. Pentru 2030, noul obiectiv stabilit de guvernul roman este de 30,7%, realizabil prin adaugarea a 7GW in capacitate regenerabila.

In ceea ce priveste consumul de energie, conform datelor Eurostat, in 2019, putin peste 24% din consumul de energie a provenit din surse de energie, plasand Romania pe locul 10 in UE si peste nivelul mediu al Uniunii.

In 2020, productia de energie electrica din Romania provenea in proportie de 12,4% energie eoliana, 3,4% din panouri solare fotovoltaice si 27,6% din hidroenergie. In total, productia de energie verde (eoliana, fotovoltaica si biomasa) a reprezentat 16% din total.

Emisiile de gaze cu efect de sera ale Romaniei au scazut cu peste 50% fata de nivelurile din 1990 din cauza unei reduceri semnificative a cererii de energie si a activitatii industriale, cresterii eficientei energetice si conformarii treptate la standarde de mediu mai restrictive. In prezent, energia reprezinta inca sursa principala de emisii, reprezentand 2/3 din emisiile nationale de gaze cu efect de sera, urmate de agricultura si industrie.

surse de energie electrica

Tranzitia catre surse regenerabile de energie electrica

In ultimii ani, Romania a suferit o scadere a atractivitatii in ceea ce priveste investitiile in energie regenerabila, partial din cauza lipsei de reglementari si a sprijinului guvernamental adecvat. Potrivit celui mai recent clasament EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), in ciuda faptului ca Romania s-a pozitionat printre primele 40 de tari cele mai atractive in materie de energie regenerabila in 2015 (locul 34), in 2020, tara noastra a scazut sub acest top, fiind depasita de tari europene precum Polonia, Grecia si Austria.

Cu toate acestea, in contextul introducerii Pactului Verde European, mai multe companii multinationale din domeniul energiei au asimilat valul de schimbari si au implementat agenda sustenabilitatii in strategia lor de afaceri. In acelasi timp, si-au anuntat intentia de a investi in proiecte de energie curata la nivel local.

La nivel guvernamental, in 2020 au fost introduse acorduri de cumparare a energiei electrice, pentru a stimula investitiile in sectorul surselor regenerabile de energie prin dereglementarea pietei locale de energie electrica, conform reglementarilor UE privind piata comuna, permitand astfel investitorilor sa minimizeze riscurile tranzactiilor. Pana cand aceasta modificare legislativa va intra in vigoare, toate tranzactiile cu energie electrica pot fi efectuate exclusiv pe piata centralizata intr-un mod transparent, public, competitiv si nediscriminatoriu. Aceasta restrictie asupra acordurilor negociate in mod liber a fost vazuta ca principalul obstacol care impiedica investitiile in capacitatile de noua generatie, in special in sectorul regenerabil.

Mai mult, o schema de contracte pentru diferenta este evaluata in prezent la nivelul Ministerului Energiei, cu sprijin financiar din partea BERD, pentru a sprijini investitorii interesati de dezvoltarea de proiecte de energie curata in Romania.

Noua lege a energiei electrice, aflata in proces de redactare, cu sprijinul BERD, va include prevederi relevante legate de legislatia UE de mediu, flexibilitatea sistemului, interconectarea sporita si liberalizarea pietei, care reprezinta facilitatori pentru tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon.

Perspective in ceea ce priveste principalele surse energie electrica

Ipoteza privind evolutia capacitatilor de producere de energie electrica din surse regenerabile (altele decat cele pe baza de biomasa) are un rol major in stabilirea evolutiei mixului de resurse primare pentru acoperirea consumului intern, prin consumurile in transformare pe care le antreneaza in cazul resurselor primare pe baza carora se produce energie termoelectrica in vederea echilibrarii necesarul intern (in principal carbuni si gaze naturale, dar si biomasa, produse petroliere, etc). Asadar consumurile unor resurse primare sunt strans legate de traictoria productiei de energie electrica primara (surse hidro, eoliana si fotovoltaica). Pentru cele trei surse care compun productia de energie electrica primara, evolutiile prognozate sunt urmatoarele:

  • productia de energie hidroelectrica are pentru 2021 valoarea de 1520 mii tep, iar pentru perioada de pana in 2024, evolueaza cu o crestere anuala de 0,6%;
  • productia de energie electrica eoliana in anul 2021 are valoarea de 522 mil.kWh, iar pentru perioada de pana in 2024, evolueaza cu o crestere anuala de aproximativ 7,5%;
  • productia de energie electrica fotovoltaica in 2021 are valoarea de 138 mil.kWh, iar pentru perioada de pana in 2024, evolueaza cu o crestere anuala de circa 16%.

Prin compunerea evolutiilor de mai sus, pentru productia de energie electrica primara in perioada 2022-2024, rezulta o traictorie cu ritm mediu anual de 3,5%.

Productia de energie nulearo-electrica este considerata a fi constanta in intervalul 2022-2024 cu o valoare caracteristica multi-anuala de 980 mii tep. In prognoza pentru anul 2021, s-au luat in considerare variatiile determinate de decalarea reviziei anuale a echipamentelor in timpul evenimentelor generate de pandemie, productia fiind estimata la 970 mii tep.

Pe baza datelor statistice pentru primele patru luni ale lui 2021, rezulta pentru intregul an un import net in scadere cu aproximativ 13% fata de anul anterior. Pentru perioada 2022-2024, importul de energie electrica este considerat constant, iar importul net evolueaza catre zero prin cresterea treptata a exportului. Energia electrica obtinuta in termocentrale rezulta astfel incat sa echilibreze necesarul pentru consum intern, in conditiile reducerii treptate a prezentei carbunelui in mix.

In calitate de furnizor de energie electrica, dar si de producator, Nova - distributie energie electrica este conectat la nevoile de schimbare pe aceasta piata si la cum evolueaza sursele de energie electrica la nivel national.

Citeste si despre: productie energie electrica, pretul energiei electrice.