Cum sa iti protejezi dispozitivele de fluctuatiile de tensiune

03. Jun.

Fluctuatiile de tensiune sunt des intalnite in orice locuinta, indiferent de furnizorul sau distribuitorul de energie electrica. Ti s-a intamplat sa iti pice curentul si sa ramai in intuneric pentru o perioada de timp de la cateva minute pana la cateva ore? Sa iti pierzi fisierele la care lucrai de ceva vreme pentru ca ai ramas fara curent? Sa ti se strice un dispozitiv scump din cauza fluctuatiilor?

Sunt probleme comune, dar pentru care exista solutii. Chiar daca nu poti impiedica aparitia fluctuatiilor de tensiune, poti preveni defectarea sau distrugerea dispozitivelor tale cu ajutorul unor echipamente bine alese.

In acest articol vei afla ce trebuie sa faci pentru a te proteja de fluctuatiile de tensiune:

De ce apar fluctuatiile de tensiune

Exista numeroase motive pentru care apar fluctuatii de energie, iar unele dintre ele nu pot fi controlate sau prevazute:

• Fenomene meteorologice extreme precum o furtuna puternica sau canicula din timpul verii;

• Prea multi consumatori electrici pentru o singura sursa;

• Trasee electrice subdimensionate;

• Probleme pe traseul circuitelor electrice;

• Prea multi consumatori casnici conectati in acelasi timp si in acelasi loc.

Care sunt efectele negative ale fluctuatiilor de tensiune

Fluctuatiile de tensiune pot afecta fiecare dispozitiv electronic din locuinta ta iar efectele pot diferi in functie de fluctuatie si de echipament. Spre exemplu, electrocasnice precum frigider sau cuptor sunt construite pentru a rezista la anumite variatii de tensiune pentru o scurta perioada de timp, dar daca valoarea fluctueaza prea mult risti ca dispozitivele sa fie avariate permanent.

Fluctuatiile mai pot afecta si functionarea echipamentelor de comunicatie precum televizorul, telefonul sau internetul. Mai mult, datele din hard disk pot fi afectate sau chiar sterse din cauza unor cresteri scurte de tensiune sau socuri electrice.

Cum iti poti proteja aparatele electrice de fluctuatiile de tensiune

Exista mai multe variante prin care te poti asigura ca iti vei folosi dispozitivele electronice o perioada lunga de timp, fara ca acestea sa sufere defectiuni din cauza fluctuatiilor de tensiune. Cea mai simpla metoda este folosirea unor prelungitoare cu protectie la supratensiune. Acestea nu ofera protectie totala si nu functioneaza impotriva tensiunii scazute.

UPS

UPS(Uninterruptible Power Supply) functioneaza ca un fel de baterie de rezerva. Acesta este legat la priza si la dispozitivul ales (calculator, laptop, centrala termica) si asigura atat o stabilizare a tensiunii, cat si o alimentare de rezerva (durata depinde de marimea acumulatorului).

Nu este o alimentare de lunga durata dar iti ofera timpul necesar ca sa salvezi fisierele deschise in acel moment si sa inchizi dispozitivul respectiv. Este folosit la scara mica, in special pentru dispozitivele care stocheaza informatii importante.

Stabilizatoare de tensiune

Stabilizatorul de tensiune este un aparat capabil sa regleze automat tensiunea. Acesta functioneaza asemanator cu un transformator: daca tensiunea este prea mica, stabilizatorul activeaza relee electromagnetice pentru a produce mai multe ture in bobina secundara si a obtine o tensiune mai mare; daca tensiunea este prea mare, stabilizatorul face un proces invers pentru a obtine o tensiune mai mica.

Exista stabilizatoare mai mici care pot fi folosite pentru protectia unui singur dispozitiv precum centrala termica, frigider sau cuptor dar si stabilizatoare mai mari care asigura protectia intregii locuinte.

 

Daca vrei sa te bucuri de dispozitivele electronice din locuinta ta o perioada lunga de timp fara defectiuni cauzate de fluctuatiile de tensiune, investeste intr-un UPS sau un stabilizator de tensiune pentru protectie. Mai mult, inainte sa alegi cea mai buna oferta de la furnizori energie electrica, asigura-te ca au un serviciu clienti excelent, la care poti apela cu incredere in cazul unor probleme.