Cum functioneaza panourile solare de incalzire a apei?

05. Apr.

Energia alternativa a devenit o alegere foarte comuna in randul oamenilor. Nu doar ca panourile solare pentru apa calda sunt o alternativa verde de incalzire a apei menajere, dar, cu ajutorul acestora, costurile lunare ale facturilor pot scadea semnificativ.   

Continua sa citesti pentru a afla care sunt beneficiile acestora, din ce sunt alcatuite si cum functioneaza. 

Beneficii panouri solare apa calda 

Exista mai multe beneficii aduse de aceasta solutie alternativa. O parte din acestea sunt: 

  • Reducerea costurilor: costurile lunare vor fi reduse considerabil cu ajutorul panourilor solare. Deoarece aceste panouri functioneaza cu ajutorul razelor solare, nu va fi necesar sa utilizezi energie electrica.  
  • Nivel de poluare scazut: datorita faptului ca aceasta alternativa functioneaza pe baza de energie verde, investitia vine cu o amprenta de carbon redusa. Aceste  panouri solare apa calda pot reduce eliberarea anuala de dioxid de carbon cu pana la 2300 de kilograme. 
  • Intretinere usoara: aceste panouri solare apa calda nu necesite mari eforturi de intretinere. Tot ce trebuie sa faci este sa le stergi cu o carpa de praf la o anumita perioada. In acelasi timp, un astfel de panou poate functiona intre 20 si 25 de ani fara a avea probleme. 

Din ce sunt formate? 

Aceste panouri solare apa calda sunt de doua feluri: 

  1. Panouri termice plane; 
  2. Panouri termice cu tuburi vidate. 

Acestea sunt alcatuite din: 

  • Panouri solare/colectoare solare; 
  • Fluid de transfer; 
  • Rezervor de apa cu doua bobine; 
  • Conducte izolate; 
  • Echipament de monitorizare termostatica; 
  • Contor de generare. 

Cum functioneaza? 

Procesul de functionare a acestora este urmatorul: 

  1. Cand soarele atinge panourile de pe acoperis, acestea transfera energia catre fluidul de transfer de caldura din interiorul colectorului; 
  2. Dupa ce fluidul de transfer atinge o anumita temperatura, aceste este pompat in rezervorul cu apa calda cu ajutorul a doua bobine. Astfel, apa se incalzeste si este distribuita in instalatia casei; 
  3. Fluidul de transfer revine in colectoare pentru a incepe un alt ciclu de incalzire a apei. 

In cazul in care sistemul de incalzire nu furnizeaza suficienta caldura, exista un sistem secundar care incalzeste apa in interiorul rezervorului pana ajunge la temperatura dorita. 

Aspecte de luat in considerare 

Atunci cand vrei sa faci o astfel de investitie, trebuie sa ai cateva criterii in vedere. In primul rand, panourile au nevoie de un spatiu de montare de 5 metri patrati pe acoperisul casei. In acelasi timp, acestea trebuie montate pe partea de est, vest sau sud a casei. 

In acelasi timp, trebuie sa ai spatiu si pentru montarea boilerului, nu doar pentru panouri. In cazul in care ai deja unul, asigura-te ca este varianta cu doua borne, altfel nu va fi potrivit.  

Chiar daca pentru inceput pare o investitie mai mare, aceste panouri solare apa calda vin cu diverse beneficii. Dupa cum am mentionat si anterior, costurile de intretinere sunt mici, cele lunare scad considerabil, iar investitia poate tine pana la 25 de ani.  

Daca esti in cautarea unui furnizor de energie verde, arunca o privire pe site-ul Nova Power & Gas pentru a vedea ofertele puse la dispozitie.