Reducerea dependentei de gaze prin trecerea la energie regenerabila

25. Aug.

Uniunea Europeana plateste aproximativ 360 de miliarde de euro pe an, pentru a importa combustibili fosili, ideali pentru incalzirea locuintelor. In Europa, gazele naturale sunt folosite pentru a incalzi aproximativ jumatate din gospodariile germane, de exemplu.

Cu toate acestea, se ia in calcul oprirea dependentei pentru gazul rusesc, deoarece se doreste ca pana in 2030 sa fie adoptate din ce in ce mai multe solutii de energie curata. Astfel, sursele regenerabile de energie electrica reprezinta solutia eficienta si optima pentru viitor.

Top 3 motive pentru oprirea dependentei de gazul rusesc

Gazul natural a castigat popularitate intre 1950 si 1970, fiind o alternativa mai curata a carbunelui. Acesta a fost adoptat intr-un ritm ridicat, iar in prezent  gazul natural este folosit pentru uz casnic si industrial.

Gazele naturale sunt atat de integrate in viata de zi cu zi, incat Minnesota, de exemplu, are peste 34.000 de mile de conducte de gaz natural si sunt folosite in 75% din case si 68% din afaceri.

Insa, exista mai multe motive pentru care trebuie sa imbratisezi ideea de a renunta la consumul de gaze naturale. 

In primul rand, emisiile de carbon produse de gaze naturale polueaza aerul intr-o foarte mare masura, iar acest lucru nu este de dorit in viitorul apropiat. Planeta sufera foarte mult din cauza poluarii, iar acest lucru la conduce la degradarea treptata a intregului ecosistem. Astfel, se doreste diminuarea sau stoparea nivelului de poluare resimtit in aer, apa si pe sol. 

In al doilea rand, gazele naturale nu sunt regenerabile, fapt pentru care mai exista doar o anumita cantitate care poate fi extrasa la nivel mondial. Se estimează faptul ca mai sunt de extras doar 52 de ani de rezerve de gaze naturale. Cu alte cuvinte, este indicat sa incepi sa te gandesti la noi metode prin care sa iti incalzesti locuinta, de exemplu.

In al treilea rand, contextul geopolitic actual indeamna statele din intreaga lume sa se orienteze din ce in ce mai mult catre solutiile de incalzire electrice. 

Energie regenerabila in locul dependentei pentru gazul rusesc

Energia regenerabila, denumita adesea energie curata, provine din surse sau procese naturale, care sunt reinnoite in mod constant. De exemplu, lumina soarelui si vantul continua sa straluceasca si sa sufle neincetat.

In timp ce energia regenerabila este adesea considerata o noua tehnologie, valorificarea puterii naturii a fost folosita de multa vreme pentru incalzire, transport, iluminat si multe altele. Vantul a impins barcile, pentru a naviga pe mari, morile de vant, pentru a macina cerealele, iar soarele a furnizat caldura in timpul zilei.

Cu toate acestea, oamenii au apelat din ce in ce mai mult la surse de energie mai murdare, precum este carbunele si gazul natural.

Insa, in prezent exista numeroase modalitati de a produce energie electrica cu ajutorul surselor regenerabile. Expansiunea surselor regenerabile are loc atat la scara mare, prin prezenta parcurilor eoliene maritime gigantice, cat si la scara mica, prin intermediul panourilor solare de pe acoperisurile caselor.  

Sursele de energie regenerabila care pot opri dependenta gazului rusesc

In cazul in care consideri ca nu te afecteaza nivelul de poluare a aerului provocat de utilizarea gazelor naturale, cu siguranta pretul gazului ti se pare mare.

De aceea, este indicat sa incerci sa renunti la dependenta de gaz rusesc in favoarea surselor de energie regenerabila. 

Alegerea surselor de energie regenerabila pentru electricitatea si incalzirea casei reprezinta o idee foarte buna.  Cu ajutorul acestora se diminueaza amprenta de carbon si se reduc costurile de intretinere ale locuintei.  Avantajele sunt unele semnificative.

Principalele solutii de energie regenerabila sunt:

Hidroenergie – Hidroenergia reprezinta peste 16% din productia neta de energie electrica a lumii si mai mult de 65% din generarea globala de energie din surse regenerabile. Este cea mai dezvoltata energie regenerabila si este extrem de fiabila. Hidroenergia functioneaza prin construirea de baraje pe rauri si eliberarea apei dintr-un rezervor, pentru a crea un debit controlat de apa care genereaza energie electrica.

Energia eoliana – Vantul este pretutindeni si este curat si regenerabil. Parcurile eoliene devin o priveliste din ce in ce mai familiara la nivel mondial.  Energia eoliana devine una dintre sursele de energie regenerabila cu cea mai rapida crestere din lume. Turbina eoliana foloseste o lama rotativa uriasa care se invarte cu ajutorul vantului. Aceasta intoarce un generator de electricitate montat in nacela (carcasa metalica), fapt ce produce energie electrica. 

Energia solara – Lumina soarelui poate fi cea mai abundenta si disponibila sursa regenerabila de pe planeta, dar puterea sa depinde de ora, anotimp si locatia geografica. Energia solara este conceputa prin intemrediul unor panouri solare.

Avantajele energiei regenerabile

1. O sursa de combustibil care nu se epuizeaza niciodata

Dupa cum sugereaza si numele, energia regenerabila este creata din surse care se reincarca in mod natural.

Spre deosebire de exploatarea carbunelui, petrolului si a gazelor naturale,  care necesita retele extinse de masini grele, statii de procesare, conducte si  cai de transport,  sursele regenerabile transforma resursele naturale direct in energie electrica. 

Astfel, energia regenerabila nu se epuizeaza niciodata.

2. Nu polueaza

Poate cel mai semnificativ beneficiu al energiei regenerabile este faptul ca nu provoaca gaze cu efect de sera. 

Centralele pe carbune, de exemplu, elibereaza volume mari de dioxid de carbon (CO2) si protoxid de azot (N2O) direct in atmosfera. Acestea sunt  doua dintre cele mai puternice gaze cu efect de sera. In plus, ele emit si mercur, plumb, dioxid de sulf, particule si metale periculoase,  care pot provoca o serie de probleme de sanatate, de la dificultati de respiratie pana la moarte prematura. 

Sursele regenerabile produc energie electrica fara emisii, caldura sau masini grele.

3. Pret scazut

Chiar daca in trecut energia regenerabila era considerata a fi buna, dar scumpa, astazi aceasta este accesibila tot mai multor persoane care isi doresc energie verde. 

Asadar, stai cat mai aproape de Nova, pentru a afla regulat diferite informatii interesante, de actualitate si care te pot ajuta in mod real pe viitor. Cu siguranta ideea inlocuirii dependentei de gazul rusesc cu sursele de energie regenerabila este una foarte buna si de viitor.

Citeste si despre Care este pret kilowatt sau cum se face un calcul la energie electrica.