12. Aug.
Masinile electrice si vehiculele hibrid nu mai sunt o noutate pe piata auto, interesul fiind unul in crestere la nivel global. Acestea sunt incredibil de fiabile, au design futurist si reduc poluarea. De indata ce te-ai decis sa achizitionezi un autovehicul de acest fel, este necesar sa te hotarasti si sa afli cum sa-l incarci in mod practic si optim.
De aceea, in cazul in care detii un vehicul electric sau te gandesti sa cumperi unul in viitorul apropiat, este bine sa stii despre statiile de incarcare pentru vehicule electrice. Daca cunosti date despre cat costa incarcarea unei masini electrice vei stii sa iti mentii vehiculul in functiune in cele mai bune conditii.
Masinile hibrid detin un motor cu ardere interna si unul sau mai multe motoare electrice, care preiau din cand in cand controlul. Acestea se incarca atunci cand franezi sau in momentele in care iei piciorul de pe acceleratie. Exista si variante de autovehicule hibrid care se incarca la priza.
Vehiculele complet electrice prezinta un motor electric de mare putere care este alimentat de o baterie electrica de mare capacitate, ce necesita alimentare la o statie de incarcare.
Primul lucru pe care majoritatea soferilor il observa atunci cand conduc masini electrice este faptul ca acestea sunt extrem de silentioase. Deoarece masinile electrice nu au ambreiaj sau sistem de evacuare, conducerea unei masini electrice poate fi mult mai lina decat a oricarui vehicul diesel, de exemplu.
Poti accelera mult mai repede si, datorita franarii regenerative, nu trebuie sa franezi atat de des. Franarea regenerativa este sistemul care preia energia folosita pentru a incetini sau a stopa masina pentru a incarca bateria.
Din multe puncte de vedere, masinile electrice reprezinta cea mai buna investitie pentru viitor!
Acest lucru depinde, desigur, de vehicul si de capacitatea statiei de incarcare. Vestea buna este ca, folosind tehnologii de ultima genratie, doar douazeci de minute de incarcare pot reprezenta suficient timp de incarcare pentru o calatorie pe o distanta decenta, deoarece vehiculele electrice ajung de obicei la nivelul maxim de incarcare in aproximativ o ora si jumatate, in functie de model si de incarcator.
Vestea rea este ca autonomia pentru vehiculele electrice este una limitata. Vremea rece, folosirea aerului conditionat si mersul sportiv pot epuiza bateria mai repede. Insa, daca te afli intr-o calatorie lunga, vehiculul electric iti poate sugera sa opresti pentru alimentare, inainte de a scadea sub 15% din capacitatea totala a bateriei.
Este recomandat ca de fiecare data sa incarci macar pana la circa 80% din puterea bateriei, insa cel mai bine este sa o incarci 100%. Incarcarea completa poate fi facuta, de regula, acasa, peste noapte.
In timp ce costul initial al achizitionarii vehiculului si al echipamentului de incarcare este foarte ridicat, cu un astfel de automobil reusesti sa economisesti sume mari de bani, pe termen lung.
Electricitatea este mult mai accesibila decat preturile imprevizibile ale benzinei sau motorinei, motiv pentru care o masina electrica este mult mai ieftin si usor de intretinut. Cu toate acestea, este normal ca inainte de a cumpara un autovehicul de acest fel, sa te intrebi daca acesta creste factura electrica in mod exagerat.
Pentru a obtine o estimare aproximativa a acesteia, trebuie sa cunosti urmatoarele informatii:
Consumul de energie electrica este masurat in kWh. Un kWh este o cantitate cu care ar trebui sa fii familiarizat, mai ales daca te-ai uitat vreodata la factura la electricitate a casei tale.
Pentru a obtine un cost exact pe kWh, ia costul total al energiei electrice de pe ultima factura si imparte-l la kWh utilizat. In cazul in care nu te descurci in acest fel, foloseste calculatorul de factura electrica de la Nova.
In cazul in care consideri ca platesti foarte mult pe factura electrica, cauta cel mai bun furnizor de energie electrica, care sa te satisfaca din toate punctele de vedere.
Aproximativ 80% din incarcarea masinilor electrice se face acasa, ceea ce usureaza procesul de calculare a costului lunar de intretinere a autovehiculelor. Dar costul real pentru incarcarea unui vehicul electric depinde de locul si timpul in care se face incarcarea.
Iata metodele de incarcare, clasate in mod crescator:
Acasa - Cele mai multe masini electrice se incarca acasa, peste noapte. Aceasta reprezinta cea mai ieftina varianta de incarca o masina de acest fel.
Statii publice de incarcare - Statiile publice reusesc sa incarce destul de rapid autovehiculele, insa acestea au costuri pe masura. Unele statii pun la dispozitie oferte la abonamente lunare de incarcare, fapt ce reduce costul total de intretinere.
Statiile de incarcare publica de mare viteza - Acestea sunt ideale in momentele in care conteaza mai mult timpul de incarcare, nu costul. Statiile de incarcare de mare viteza pot oferi pana la 250KW (chiar si mai mult in unele cazuri). Cu toate acestea, nu orice vehicul electric poate accepta intreaga putere pe care o pot oferi incarcatoarele de mare viteza.
Este adevarat ca incarcarea electrica a masinilor acasa costa ceva mai mult la inceput, deoarece este necesar un echipament special. Insa, daca tii cont de costurile pe termen lung, aceasta varianta este cea mai buna. Investitia se amortizeaza in timp, iar intretinerea lunara este mai mica, decat la statiile publice de incarcare.
Astfel, daca te gandesti sa cumperi o masina electrica, ia in vedere incarcarea acesteia acasa, deoarece este cea mai eficienta, practica si optima. Intereseaza-te cu privire la toate dotarile de care ai nevoie, pentru a putea face acest lucru si bucura-te de un vehicul modern, ecologic, cu o intretinere redusa.
Daca te incanta ideea de a conduce o astfel de masina electrica, ia in vedere sistemul de incarcare acasa si intereseaza-te cu privire la lista de distribuitori de energie.
Articolul precedent
Cum se produce energia electrica?Următorul articol
Reducerea dependentei de gaze prin trecerea la energie regenerabila