3 Schimbari pe care le poti face acum pentru a opri incalzirea globala

13. May.

Incalzirea globala este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam in acest moment. Efectele negative pot fi observate in fiecare zi: vremea este foarte schimbatoare, exista diferente de 10 grade de la o zi la alta, nivelul marii creste, secetele prelungite afecteaza calitatea recoltelor si multe specii de animale si plante sunt pe cale de disparitie.

Pentru a preveni inrautatirea situatiei este important ca fiecare dintre noi sa faca anumite schimbari care sa aiba un impact pozitiv asupra mediului inconjurator. Aceste schimbari pot fi cat de mici – alegerea unui furnizor care foloseste energie din surse regenerabile precum Nova sau sa eviti deplasarea cu avionul, important este sa faci primul pas.

Iata ce poti face pentru a opri incalzirea globala:

1. Schimba modul in care utilizezi energia

Fiecare persoana are un impact asupra mediului inconjurator, pozitiv sau negativ, mai mic sau mai mare. Daca vrei sa ai grija de natura, iti venim in ajutor cu cateva idei de schimbari mici, pe care le poti face acum:

·        Foloseste un cuptor electric, nu pe gaz, care te va ajuta sa scazi si nivelul poluarii de la interior;

·        Scoate din priza orice dispozitiv pe care nu il utilizezi;

·        Alege un furnizor care foloseste energie din surse regenerabile;

·        Alege să primești factura în format digital și folosește pagina de transmitere index gaze și energie electrică primită de la furnizorul tău.

·        Foloseste becuri LED;

·        Izoleaza-ti locuinta pentru a scadea costurile de incalzire sau racire;

·        Foloseste un calculator pret energie electrica;

  • Cumpara electronice si electrocasnice cu eticheta Energy Star.

2. Alege sa ai o dieta echilibrata

In Uniunea Europeana, 12-17% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera este produs de industria carnii si a lactatelor. Astfel, o solutie pentru a reduce cantitatea mare de emisii ar fi ca oamenii sa adopte o dieta prin care sa consume mai putina carne si mai putine lactate. Nu trebuie sa devii vegetarian sau vegan, dar pentru planeta este mai bine daca consumi o cantitate mai redusa din aceste ingrediente.

De asemenea, atunci cand bugetul iti permite, alege sa cumperi fructe si legume crescute organic deoarece contin mai putine chimicale si producerea lor nu are un efect negativ asupra mediului. Nu uita sa folosesti dispozitive electrice pentru gatit si sa folosesi un furnizor care iti poate garanta ca energia provine si din surse regenerabile.

3. Foloseste metode de transport alternative

Majoritatea persoanelor prefera sa se deplaseze cu masina personala, deoarece este mai confortabil, dar intr-un oras aglomerat aceasta nu este mereu cea mai buna solutie pentru ca poti ramane deseori blocat in trafic.

In schimb, in functie de distantele pe care trebuie sa le parcurgi, poti folosi mijloacele de transport in comun, bicicleta, trotineta sau chiar sa faci o plimbare pe jos. Mersul pe jos este cel mai ecologic mod de deplasare si are efecte pozitive atat asupra ta, cat si a mediului inconjurator.

Orice schimbare conteaza! Pentru a opri incalzirea globala este important sa incerci sa faci mici schimbari ce tin de modul de consum precum alegerea unui furnizor care iti ofera energie din surse regenerabile, adoptarea unei diete echilibrate si folosirea unor mijloace de transport alternative.