Cum se produce energia electrica?

09. Aug.

Electricitatea este prezenta in toate aspectele vietii noastre. Fie ca este vorba despre lampa din dormitor, de momentele petrecute pe calculator sau de frigiderul care contine toate gustarile preferate, electricitatea le alimenteaza pe toate. Ba mai mult decat atat, in era moderna electricitatea alimenteaza chiar si masinile. In plus, daca te afli in cele mai indepartate colturi ale lumii, care sunt nelocuite, ai putea intalni energia electrica in norii care se descarca in timpul unei furtuni.  

Dar te-ai intrebat vreodata cum se produce energia electrica sau cum reuseste aceasta sa alimenteze tot ceea ce folosesti zilnic? In acest articol afli tot ceea ce te intereseaza despre energia electrica, astfel incat sa o intelegi cat mai bine.  

Cum se produce energia electrica si ce este aceasta? 

Electricitatea este o sursa secundara de energie care se obtine din conversia altor surse, precum este carbunele, vantul, energia solara sau energia nucleara. Aceste surse sunt cunoscute ca „surse primare”. Sursele primare pot fi regenerabile sau neregenerabile. 

Astfel, trebuie sa intelegi ca tot ceea ce inseamna energie electrica este format din atomi.  

Pentru a intelege mai bine conceptul de electricitate este necesar sa afli mai intai ce este un atom. In centrul unui atom se afla nucleul. Nucleul este format din particule numite protoni si neutroni. Electronii se rotesc in jurul nucleului.  

Protonii si electronii unui atom sunt atrasi unul de celalalt si fiecare poarta o sarcina electrica. Protonii au o sarcina pozitiva, iar electronii o sarcina negativa. Sarcina pozitiva a protonilor este egala cu sarcina negativa a electronilor, echilibrand atomul atunci cand exista un numar identic de protoni si electroni.  

Electronii din invelisul cel mai apropiat de nucleu au o atractie puternica fata de protoni. Uneori, electronii din invelisurile cele mai exterioare ale unui atom nu au o atractie puternica fata de protoni si pot fi impinsi in afara orbitelor lor, determinandu-i sa treaca de la un atom la altul. Acesti electroni in miscare sunt electricitate. Neutronii nu poarta sarcina electrica si numarul lor poate varia. 

Prin urmare, electricitatea circula in circuite inchise. In momentul in care aprinzi o lumina prin apasarea unui intrerupator, inchizi un circuit, iar cand stingi lumina, deschizi un circuit. Acelasi proces se aplica si in cazul televizorului sau a aparatelor electrocasnice.

Surse de energie electrica - Care sunt materiile prime ale electricitatii? 

Carbune

Mai mult de un sfert din totalul rezervelor mondiale de carbune cunoscute se afla in Statele Unite. Desi dependenta de carbune a oamenilor se afla in scadere, acesta este inca foarte util pentru producerea de energie electrica.  

Carbunele este macinat intr-o pulbere fina si este suflat intr-o camera de ardere a unui cazan si ars la o temperatura ridicata. Gazele si energia termica produse transforma apa in abur. Acest abur trece printr-o turbina care contine mii de pale asemanatoare elicei. La capatul acestor elice, se afla montat un generator. Cand bobinele generatorului sunt rotite intr-un camp magnetic puternic, acestea produc electricitate. 

Electricitatea generata este transportata la tensiuni mari prin intermediul retelelor electrice.  

Vant

Energia eoliana este regenerabila. Vantul, din punct de vedere tehnic, este un produs secundar al diferentelor de temperatura si este generat din incalzirea neuniforma a atmosferei, muntilor si a vailor. 

Turbinele eoliene functioneaza in mod opus fata de ventilatoare. Cu alte cuvinte, in loc sa foloseasca electricitatea pentru a crea vant, turbinele eoliene utilizeaza vantul pentru a produce electricitate. Vantul intoarce palele turbinei care sunt conectate la un generator. In acest fel se produce electricitatea eoliana. 

Radiatie nucleara 

Energia nucleara provine din energia regasita in miezul unui atom. Centralele electrice folosesc fisiunea nucleara, pentru a crea energie. Unele centrale nucleare utilizeaza atomi de uraniu, care sunt divizati atunci cand sunt atinsi de un neutron, lucru ce elibereaza caldura si radiatii. Acest fapt conduce la crearea mai multor neutroni.  

Pe masura ce neutronii se ciocnesc cu alti atomi de uraniu, procesul se repeta. Aceasta reactie in lant este controlata in centralele nucleare, pentru a produce caldura. Atunci cand este combinata cu apa, caldura produce abur care este apoi folosit pentru a genera electricitate. Aceasta este utilizata ulterior pentru uz industrial sau casnic.   

Soare

Energia solara foloseste lumina si caldura soarelui pentru a genera energie regenerabila sau „verde”. Cele mai comune forme de energie solara sunt concepute prin intermediul panourilor solare. In momentul in care razele soarelui ating panourile solare, se produce electricitate.  

In ultima vreme, panourile solare au inceput sa fie luate din ce in ce mai mult in considerare atat de afaceri, cat si de oamenii de rand, in cadrul locuintelor proprii. Acest lucru se intampla din cauza nivelului crescut de preturi la energie electrica.  

Apa

Hidroelectricitatea este creata intr-un mod similar in care este realizata electricitatea cu ajutorul carbunelui. In ambele cazuri este nevoie de o sursa de energie pentru a porni o turbina. Cea mai mare diferenta consta faptul ca in cazul in carbunelui se foloseste aburul pentru a intoarce palele turbinei, pe cand centralele hidroelectrice utilizeaza apa, pentru a invarti turbinele.   

Cum ajunge energia electrica in casele oamenilor 

Acum ca ai aflat cum se produce energia electrica, ti-a ramas sa afli cum ajunge aceasta in toate locuintele. 

Astfel, electricitatea generata cu ajutorul surselor de mai sus este livrata consumatorilor prin liniile electrice de transport si de distributie. Acest sistem complex numit „retea” include substatii, transformatoare si linii electrice care conecteaza producatorii de energie electrica cu consumatorii.  

Liniile electrice de inalta tensiune sunt capabile sa transporte electricitate pe distante lungi. In schimb, electricitatea de tensiune medie sau mica este transmisa prin transformatoare care maresc sau scad tensiunea. Acest lucru este necesar  pentru ca energia electrica sa se adapteze la diferitele etape ale transportului parcurs de la centrala electrica la casa ta.  

Cum se produce energia electrica - Concluzii

Chiar daca sursele de energie regenerabila (hidroelectricitatea, energia eoliana si cea solara)  sunt mai bune pentru sanatatea planetei, acestea au costrui de productie mai ridicate comparativ cu celelalte surse de energie.  

Din acest motiv, multi oameni isi indreapta atentia catre sursele de energie neregenerabila. Daca te afli in aceasta categorie, este foarte important sa iei legatura cu Nova, pentru a afla cele mai bune oferte de energie electrica.