Economiseste cu un sistem de incalzire in pardoseala

08. Feb.

Incalzirea in pardoseala este utilizata tot mai mult in ultimul timp, deoarece este o metoda eficienta de obtinere a unui confort termic crescut in interiorul casei. Aceasta poate fi implementata atat in cazul locuintelor care se afla in stadiul de constructie, cat si celor care sunt locuite deja. 

Incalzirea prin pardoseala foloseste atat caldura prin convectie, cat si caldura radianta, pentru a incalzi spatiile. Ideea este ca acest amestec creeaza o temperatura constanta si confortabila, deoarece elimina zonele reci. Sistemul este imbunatatit prin utilizarea unui termostat de incalzire in pardoseala, cu zone bine planificate. 

Incalzire in pardoseala - Ce este? 

Incalzirea in pardoseala implica instalarea unui sistem de conducte. Acest lucru transforma podeaua intr-un emitator de caldura. 

Sistemul ofera niveluri de confort imbunatatite, precum si o solicitare mai mica pentru centrala termica, fata de clasicele calorifere. Acest lucru se datoreaza faptului ca incalzirea in pardoseala are o temperatura de functionare mai scazuta (aproximativ 40°C), decat un sistemul traditional, care functioneaza in mod normal la aproximativ 65°C. 

Incalzirea in pardoseala poate functiona excelent in asociere cu tehnologia regenerabila, precum sunt pompele de caldura, care au un debit scazut. 

Incalzirea in pardoseala creste confortul termic al camerelor, pornind de la sol, oferind caldura uniforma in intreaga incapere. Cu un astfel de sistem, zona tavanului poate avea 18°C , insa cea a canapelei undeva la 20°C.  

Potrivit cercetarilor, o reducere a temperaturii cu 1°C poate reduce factura la incalzire cu 10%. Ai posibilitatea sa vezi care este lista de tarife la gaze naturale si sa realizezi un calcul de consum gaz, astfel incat sa te convingi ca setarea unei temperaturi mai mici in casa este o decizie buna. 

Tipuri de incalzire in pardoseala 

Exista doua tipuri principale de incalzire in pardoseala: 

a. Incalzire in pardoseala umeda; 

b. Incalzire electrica in pardoseala. 

In termeni de baza, un sistem de incalzire in pardoseala umeda are tevi umplute cu apa calda si alimentate de un cazan sau o pompa de caldura, ascunse in podea si, de obicei, incorporate intr-o sapa. Acesta este cel mai bun tip de incalzire in pardoseala pentru cei care construiesc de la zero sau planifica un sistem pentru intreaga casa. 

Exista, in general, doua tipuri de incalzire umeda in pardoseala: 

a. Incalzirea prin pardoseala ingropata - presupune plasarea tevilor in sapa. Acesta este cel mai eficient sistem umed, dar este mai potrivit pentru constructiile noi. 

b. Incalzirea prin pardoseala montata la suprafata -  implica sisteme speciale de conductele de apa calda in panouri izolate. Adauga doar 1,5 cm la nivelul podelei, asa ca sunt versatile si elegante. Insa, aceste sisteme tind sa fie mai scumpe decat alte variante. 

Incalzirea electrica prin pardoseala este adesea mai ieftina si mai usor de instalat decat incalzirea prin pardoseala umeda. Cu toate acestea, costurile de functionare pot fi de trei ori mai mari. 

Avantajele sistemelor de incalzire in pardoseala 

Sistemele de incalzire in pardoseala au o multime de beneficii, pe langa faptul ca ofera un confort crescut. Datorita imbunatatirilor aduse tehnologiilor de incalzire, acestea sunt eficiente din punct de vedere al costurilor. Astfel, este o solutie excelenta pentru casele cu surse de incalzire regenerabile.  

Principalele beneficii sunt urmatoarele: 

1) Costuri reduse de intretinere 

Deoarece polipropilena este un material natural dur, necesita foarte putina intretinere. Specialistii din domeniu care ofera acest serviciu, prezinta o garantie minima de 25 de ani.  

2) Eficienta energetica 

S-a demonstrat ca incalzirea prin pardoseala este mult mai buna decat caloriferele conventionale. Datorita eficientei lor ridicate, facturile la energie sunt reduse considerabil.  

Costurile de functionare ale sistemelor de incalzire in pardoseala depind de grosimea izolatiei si de timpul total de functionare, fara sa fie influentate atat de mult de cresterile preturilor la gaz. 

3) Mai mult confort 

Casele care au sisteme de incalzire prin pardoseala sunt mai confortabile. Acest lucru se datoreaza senzatiei de caldura pe care o poti avea atunci cand mergi cu picioarele goale pe podea. 

4) Spatiu suplimentar 

Daca renunti la calorifere si optezi acest un sistem de incalzire in pardoseala, gasesti dintr-o data mai mult spatiu disponibil pentru depozitare suplimentara sau pentru amplasarea unor piese de mobilier noi. Astfel, ofera oportunitatea unei reamenajari. 

Incalzire in pardoseala - Cele mai potrivite finisaje 

Orice tip de finisaj se potriveste cu  incalzirea in pardoseala. Cu toate acestea, cu cat materialul este mai conductiv, cu atat rezultatul este mai bun.  

Tigla si piatra sunt cele mai bune materiale de acest fel. Ele retin caldura, iar acest lucru ofera economii considerabile de energie.  

Poti alege si podea din lemn, insa este esential sa te orientezi catre grosimea corecta a lemnului, astfel incat acesta sa nu actioneze ca un izolator pentru caldura. 

De asemenea, poti sa decorezi cu diferite tipuri de covoare. Insa, acest element  este un izolator excelent. Astfel,  este posibil sa ai nevoie de mai multe tevi, pentru a compensa caldura blocata de covoare. 

De ce sa alegi incalzire in pardoseala 

Incalzirea in pardoseala elimina vechiul sistem de calorifere voluminos, ceea ce ofera mai multe optiuni pentru amplasare a mobilierului.  

De asemenea, exclude riscul de arsuri pe care le pot suferi copiii, la fel ca in cazul caloriferelor conventionale sau electrice. 

Opteaza pentru un astfel de sistem, mai ales daca iti doresti ca in fiecare dimineata, cand mergi sa bei cafeaua, sa calci pe podele calde, care iti ofera o stare de bine.  

Procesul de instalare este unul destul de simplu, mai ales daca alegi sistemul electric. De obicei, pregatirea podelei necesita in jur de 2 zile de munca. In functie de marimea lucrarii, incalzirea in pardoseala poate fi instalata in 2-4 zile. Instalarea incalzirii  umede poate fi mai problematica decat sistemul uscat, insa cu ajutorul unor experti in domeniu, rezultatul final poate fi unul excelent.   

In plus, incalzirea in pardoseala economiseste facturile la intretinere, asa ca ai numeroase motive pentru care sa iti indrepti atentia catre un astfel de sistem de incalzire a casei modern si eficient.  

Daca iti doresti sa afli multe alte informatii interesante despre energie electrica, gaz si economisirea acestora, citeste articolele de pe blogul Nova.