Cum functioneaza legea pentru compensatii energie electrica si compensatii gaze?

30. Jan.

Piata europeana se confrunta deja cu a doua iarna in care preturile la gaze naturale si electricitate au crescut simtitor, fapt care genereaza probleme financiare la nivelul consumatorilor casnici, dar si a celor industriali. Curentul electric si gazul sunt resurse necesare si indispensabile in gospodarii, fapt pentru care romanii, alaturi de ceilalti locuitori ai tarilor europene sunt nevoiti sa caute solutii pentru a reduce consumul si a plati facturi rezonabile.  

Autoritatile din Romania au pus in practica noi masuri de sprijinire a consumatorilor, plafonand preturile pentru anumite praguri de consum si ofera compensatii de energie electrica si compensatii de gaze.  

De ce au crescut preturile la electricitate si gaze? 

Consumatorii casnici se confrunta cu o crestere abrupta a preturilor la energie si gaz, din cauza dezechilibrului dintre oferta si cerere, prezent pe piata globala. Acest lucru a condus la cresterea sumelor platite furnizorilor si, implicit, marirea facturilor achitate de catre consumatori.  

Comerciantii de energie din Europa sunt martorii unor cresteri ale preturilor tot mai greu de suportats. Gazul natural, care este folosit pentru a genera electricitate si caldura, costa acum de aproximativ 10 ori mai mult decat in urma cu un an. Preturile energiei electrice sunt, de asemenea, de cateva ori mai mari decat ceea ce era considerat a fi normal. 

Preturile gazelor si cele ale energiei electrice sunt strans legate intre ele. Desi exista mai multe moduri de a genera electricitate, cum ar fi carbunele, energia solara si eoliana, pretul gazelor naturale are o mare influenta in stabilirea costurilor la energie electrica.  

Analistii sustin ca energia solara si cea eoliana ajuta doar marginal la scaderea preturilor, deoarece pe pietele angro de energie electrica, gazul natural ramane esential in determinarea costurilor de electricitate. Astfel, acestia spun ca este timpul sa fie reproiectate pietele de energie, astfel incat sa se puna cat mai mult accent pe energia solara si eoliana, care sunt regenerabile si mult mai ieftine.  Spre deosebire de generatoarele de gaz si carbune, ale caror costuri sunt in mare masura determinate de pretul combustibilului, aceste metode verzi au costuri de operare mai scazute si constante.  

Compensatii energie electrica si compensatii gaze - Cum sunt ajutati romanii de catre stat? 

Ce este compensarea?Aceasta reprezinta un proces care vine in ajutorul clientilor casnici, pentru ca acestia sa fie cat mai feriti de cresterile de preturi la energie electrica si gaze naturale.   

Concret, romanilor li se ofera lunar o compensatie la factura electrica si cea de gaze, care reprezinta o parte din valoarea totala a consumului acestor resurse. Prin aplicarea acestor compensatii, pretul final achitat de clientul casnic nu poate fi mai mare decat pretul de referinta. 

Romania plafoneaza facturile de gaz si energie pentru gospodarii, intreprinderi mici, spitale, scoli si institutii publice, pana la anumite niveluri de consum lunar si compenseaza furnizorii. Legea implica un prag maxim de 1.300 RON pe MWh pe care autoritatile sunt dispuse sa-l plateasca furnizorilor in cadrul acestei scheme de compensare. Aceasta actiune are rolul de a incuraja furnizorii sa caute surse de energie ieftine si descurajarea tranzactiilor succesive pentru oprirea cresterii preturilor in mod fortat.   

Pentru a compensa costul acestor scheme, Romania aplica o taxa tuturor producatorilor, comerciantilor si furnizorilor, numita „contributia la Fondul de tranzitie energetica”, care are scopul de a neutraliza impactul bugetar de 1 miliard de RON al schemei de plafonare. 

Astfel, preturile finale practicate de furnizorii de energie electrica sunt urmatoarele: 

-maxim 0,68 RON/kWh pentru clientii casnici, care consuma 100 KWh sau mai putin; 

-maxim 0,8 RON/kWh pentru clientii casnici care consuma  intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv; 

-maxim 1 RON/kWh pentru clientii necasnici. 

Exista, de asemenea, obligatii pentru producatorii onshore si offshore, care sunt nevoiti sa ofere gaze, daca acestea sunt cerute pentru nevoile de consum tehnologic. In plus, acestia sunt nevoiti prin lege sa vanda cu 150 lei/ MWh, indiferent de cerere. 

In cazul gazelor naturale, pretul plafonat ramane la acelasi nivel, de 31 de bani. Se mareste pragul de consum pana la care se acorda compensarea, de la 1.000 de metri cubi la 1.500. Compensatia se acorda tuturor celor care se incadreaza in plafonul de consum. 

Masuri prin care poate fi redus consumul de electricitate si gaze 

Pentru a te asigura ca beneficiezi de compensatii de energie electrica si compensatii la gaze, cel mai bine este sa incerci sa reduci consumul acestor resurse. Pune in aplicare cateva metode prin care poti folosi mai putina electricitate si gaze naturale. 

Economisirea electricitatii: 

-Aminteste-ti sa inchizi computerul  

Calculatoarele sunt unii dintre cele mai mari consumatoare de electricitate. Vestea buna este ca PC-urile de astazi pot fi pornite si oprite de peste 40.000 de ori, asa ca ai mai multe motive pentru care sa inchizi computerul, imediat dupa ce termini sa-l folosesti.  

-Alege becurile potrivite 

Becurile LED sunt cea mai eficienta optiune de iluminat. Becurile LED folosesc cu 75% mai putina energie electrica, decat becurile incandescente. De asemenea, nu au mercur si dureaza de aproximativ 25 de ori mai mult decat becurile traditionale. 

-Stinge luminile in casa 

Nu uita becurile aprinse, mai ales daca iti doresti facturi mici la intretinere! Cel mai bine este sa stingi lumina, imediat dupa ce ai parasit o camera. Aceasta este una dintre cele mai simple si eficiente modalitati prin care poti reduce consumul de curent electric. 

Economisirea gazului: 

-Elibereaza spatiul din fata caloriferelor 

Daca in fata caloriferelor ai diferite piese de mobilier sau decoratiuni de dimensiuni mari, cel mai bine este sa le gasesti un alt loc in camera sau in casa. Acestea pot bloca circulatia caldurii, lucru ce te poata forta sa setezi o temperatura mai mare in locuinta.  

-Opreste caldura in momentele in care esti plecat de acasa 

Desi este placut sa vii acasa si sa gasesti caldura, nu reprezinta o solutie convenabila pentru facturile la gaze. Daca intentionezi sa parasesti locuinta pentru cateva zile pentru mai multe ore, este recomandat sa opresti caldura, pentru a nu plati inutil un pret la gaz mare.  

-Tine ferestrele si usile exterioare inchise 

Pentru a pastra cat mai multa caldura in interiorul casei, ai grija ca ferestrele si usile casei sa fie intotdeauna inchise. In plus, in timpul zilei tine jaluzelele si draperiile trase, astfel incat sa permiti razelor solare sa patrunda in casa. Acest lucru poate contribui la incalzirea casei. 

In concluzie, chiar daca ai aflat despre suportul oferit de stat prin compensatii la energie electrica si compensatii la gaze este important sa reduci in continuare consumul de acasa. Tine cont de sfaturile de mai sus si afla multe altele de la Nova, din sectiunea de blog a site-ului.