5 pasi pentru a avea o casa eficienta energetic

14. Feb.

Construirea sau modificarea locuintelor, in scopul de a fi cat mai eficiente, din punct de vedere al consumului si conservarii energiei folosite, este un subiect tot mai fierbinte in ziua de azi. Cu tot mai multe fluctuatii neprevazute ale temperaturii si o clima relativ imprevizibila, casa ta ar trebui sa fie pregatita pentru a infrunta atat gerul specific iernii, cat si temperaturile ridicate ale verii.

Dar care sunt schimbarile pe care le putem face in acest sens sau la ce anume ar trebui sa fim atenti, atunci cand planificam construirea unei case, pentru a reduce costul energiei, de-a lungul anului? Vom incepe acest articol prin a explica...

Cum definim o casa eficienta energetic? 

Casele ecologice economisesc energia in orice mod posibil, inclusiv in ceea ce priveste iluminatul, incalzirea si racirea. In ultimii ani, constructia acestora a devenit din ce in ce mai importanta pentru constructori si dezvoltatori deopotriva, datorita avantajelor de mediu, dar si de natura financiara.

Anul 2020 a marcat intrarea in vigoare a unei directive europene privind locuintele cu consum redus de energie, care a starnit interes la nivel mondial. Aceasta directiva impune cerinte pentru constructia de case pasive - locuinte care asigura confort termic, dar care consuma putina energie in acest sens.

Standardele ce trebuie indelinite de o casa eficienta energetic

Cel mai important standard de eficienta energetica din lume este utilizat pentru casele pasive, care se straduiesc sa mentina toate tipurile de consum de energie - de la caldura, apa calda si pana la electricitate deopotriva - la un nivel mai mic de 42 kWh/m² anual.

Realizarea unei case pasive cu un nivel atat de scazut de consum de energie este, fara indoiala, o performanta remarcabila. Totusi, intregul proces presupune anumite masuri concrete, care ar putea necesita mai mult timp si resurse financiare. De aceea, putem progresa gradual in fiecare an, pentru a ne face casele mai eficiente, pana cand vom atinge obiectivul final.

Ce presupune acest proces?

Eficientizarea energetica a locuintei tale implica mai mult decat o simpla izolare - este nevoie de un sistem de incalzire care sa utilizeze surse de energie regenerabila si un sistem de ventilatie avansat, care sa filtreze aerul viciat, conservand in acelasi timp caldura. O casa eficienta energetic mentine un bilant scazut al consumului. Acest bilant reprezinta cantitatea energiei utilizate pentru a oferi ocupantilor un confort termic ideal si o calitate superioara a aerului.

Incepand cu 2013, toti proprietarii de locuinte trebuie sa detina un certificat energetic pentru casa lor, inainte de a o putea vinde. Fara acest document, orice contract incheiat ar putea fi revocat imediat. Certificatele energetice sunt cele care incadreaza locuinta intr-o anumita categorie de consum – clasa A, B, C.

Ce sa ai in vedere cand construiesti o casa eficienta energetic

Construirea unei locuinte sustenabile este un proces mai complex, dar mult mai eficient, decat incercarea de a creste eficienta unei locuinte preexistente, care nu respecta aceste standarde. 

Atunci cand construiesti o casa noua, ai control total asupra manoperei si poti alege materiale care vor spori eficienta energetica. In plus, prin pozitionarea ideala a casei tale, poti amplifica si mai mult performanta acesteia in conditii de temperatura scazuta. Iata care sunt pasii esentiali pe care trebuie sa-i urmezi daca doresti sa construiesti o casa eficienta energetic:

1. Alege locatia potrivita

Atunci cand visezi la o locuinta eficienta din punct de vedere energetic, este esential sa iei in considerare terenul pe care va fi construita casa ta si geografia acestuia. De exemplu, sa locuiesti intr-o casa situata in varful unui munte poate necesita mai multe resurse de energie, decat una situata in apropierea unor terenuri de campie.

Daca este posibil, alege o zona mai insorita, orientata spre sud, care sa iti permita sa construiesti o locuinta incalzita de lumina soarelui.

2. Organizeaza-ti incaperile in functie de orientarea fata de soare

Pentru o eficienta termica optima, dormitoarele ar trebui sa fie situate pe laturile de sud si de est ale casei.

Camerele care nu necesita la fel de multa caldura, precum sufrageria sau biroul, pot ocupa latura pozitionata spre nord. Bineinteles, aceste decizii, ce tin de organizarea si impartirea locuintei tale, vor depinde de necesitatile tale.

3. Alege materialele adecvate pentru o casa eficienta energetic

In ceea ce priveste eficienta energetica, otelul reciclat, placile de ciment izolate, panourile cu izolatie structurala (SIP), geamurile low-e si panourile de izolare in vid se numara printre materialele recomandate.

Cu ajutorul acestora, vei putea beneficia de o temperatura relativ constanta pentru mai mult timp. Cum te va ajuta acest aspect? Simplu! Produsele de aceasta natura contribuie la mentinerea caldurii in timpul iernii si pastrarea unei temperaturi confortabile, chiar racoroase in timpul verilor caniculare! O izolatie temeinica va reduce semnificativ nevoia utilizarii aerului conditionat, a ventilatoarelor sau aerotermelor, care consuma extrem de multa energie electrica. Pentru ca am ajuns la capitolul izolatiei, sa nu neglijam si acest aspect!

4. Asigura-te ca montezi izolatia termica si hidroizolatia

Atunci cand te straduiesti sa obtii o casa eficienta energetic, izolarea peretilor acesteia este esentiala. In momentul in care se selecteaza materialele pentru aceasta etapa, se iau in considerare atat conductivitatea, cat si rezistenta termica.

Pe langa polistiren si vata minerala, exista o multitudine de optiuni sustenabile de izolare disponibile - de la spuma poliuretanica derivata din materiale vegetale, baloti de paie si chiar lana de oaie. In ciuda originii sale, care ne-ar putea duce cu gandul la exploatarea animalelor, lana oilor se poate extrage si prelucra fara ca animalele sa aiba de suferit. Tunderea acestora nu este o practica noua, iar lana este un material ideal pentru conservarea caldurii in sezonul rece.

5. Foloseste surse alternative de energie

Trecerea la energia solara prin intermediul panourilor fotovoltaice este, in cele din urma, una dintre cele mai rentabile decizii pentru casa ta, pe termen lung. Razele soarelui sunt o resursa ce nu ar trebui irosita, in special pentru ca este gratuita. Desigur, instalarea unor panouri fotovoltaice presupune o investitie initiala, dar beneficiile pe termen lung vor echilibra ,,balanta” in favoarea ta!

Sistemele eoliene sunt o alta optiune excelenta, care poate produce energie electrica sustenabila si regenerabila. In plus, incalzirea geotermala a apei a devenit din ce in ce mai populara in Romania, Beius fiind un exemplu de succes.

Daca vrei sa ai o casa eficienta energetic, hai la Nova - furnizor energie electrica pentru a-ti face un calcul de energie electrica si a intelege aceste costuri energie electrica, pentru a sti exact care este consumul tau actual!