Comunicare index autocitit gaze si electricitate

11. Mar.

Te astepti la facturi mari la curent in 2022? Toata lumea s-a lovit de facturi mai mari si mai dificil de acoperit in ultimul an. Vrei sa afli care este consumul lunar de energie electrica sau gaze al locuintei tale? Vrei sa te asiguri ca suma finala de pe factura este pretul corect la energie?

O modalitate care te poate scapa de costurile suplimentare la factura energie electrica sau gaze este transmiterea indexului, o operatiune simpla si rapida ce se repeta lunar prin comunicare index autocitit. Transmiterea lunara a indexului ofera avantajul facturarii de catre furnizorul tau, al unui consum de energie electrica conform inregistrarii contorului. In ceea ce priveste procesul de comunicare index autocitit pentru gaz si energie electrica reprezintă o metodă modernă și eficientă prin care consumatorii pot monitoriza și gestiona consumul propriu de resurse energetice. Prin intermediul acestui sistem, consumatorii au posibilitatea să înregistreze și să transmită datele privind consumul lor de gaze și energie electrică către furnizorii de servicii publice, eliminând astfel necesitatea de a avea un cititor de contoare fizic. Acest proces simplificat de comunicare index autocitit oferă avantaje semnificative atât pentru consumatori, cât și pentru furnizori.

Indiferent de furnizorul ales pentru energie electrica sau gaze, ENEL, Restart Energy One, Tinmar Energy, Electrica sau E.ON, indexul de pe factura de energie poate fi autocitit sau estimat. 

Comunicare index autocitit, e foarte simplu!

Factura contine multe detalii despre consumul tau de energie, iar suma pe care trebuie s-o platesti la furnizorul de energie este compusa din: energia activa consumata, tariful de distributie, tariful de introducere a energiei in retea, servicii de sistem, certificate verzi, acciza, contributie pentru cogenerare, TVA. Consumul tau lunar este facturat prin estimare sau prin comunicare index autocitit, inregistrat de contorul tau si este masurat in wati ora sau, mai precis, kilowati-ora. 

Consumatorul de energie electrica are doua optiuni – fie transmite lunar indexul contorului (comunicare index autocitit), fie plateste energia la un consum estimat.

Consum estimat -  reprezinta costul pe care furnizorul de energie il estimeaza bazandu-se pe lunile precedente ale consumului tau, in lipsa transmiterii indexului autocitit de catre tine. Furnizorul va factura consumul estimat raportat la suprafata si tipul de locuinta. 

Consum real - inseamna exact costul pe care il arata indexul contorului si exact cat consuma locuinta ta. Prin comunicare index autocitit lunar de pe contor, eviti facturile de estimare si regularizare cu valori mari si te asiguri ca acestea reflecta consumul real.  

In mod normal, cand schimbi furnizorul, acesta primeste indexul contorului dvs de la operatorul de distributie al zonei in care va aflati si, din momentul in care il primeste va factureaza el consumul, in baza contractului nou incheiat cu el.

Pentru comunicare index autocitit, afla ce reprezinta factura de regularizare

Factura de regularizare reprezinta diferenta dintre consumul real inregistrat in perioada de regularizare mentionata pe factura si consumul estimat si facturat in doua luni. Astfel, pe factura vei gasi atat indexul citit inregistrat la inceputul acestei perioade, cat si cel citit la sfarsitul perioadei. Din acest consum real este scazut consumul estimat facturat, valoarea facturii de regularizare reprezentand diferenta dintre cele doua, care poate fi negativa sau pozitiva, in functie de cele doua consumuri. 

Vrei sa platesti exact cat consumi? Cu Nova e simplu sa platesti consumul real. Iata pasii pentru a transmite indexul lunar, fie la gaze sau electricitate: 

1. Din aplicatia Nova sau de pe desktop din My Account.

2. Accesezi secțiunea Autocitire Index

3. Selectezi serviciul pentru care il doresti: transmitere index gaze / transmitere index electrica.

4. In pasul final selectezi locul de consum pentru care dorești să transmiți indexul și introduci indexul.

Poti transmite autocitirea lunara (comunicare index autocitit), in perioada activa 19-26 a lunii, atat pentru gaz, cat si pentru electricitate, direct din contul tau Nova si astfel te asiguri ca platesti cat consumi. In plus, la Nova, plata facturii online se face 100% in siguranta prin una dintre modalitatile puse la dispozitie. 

Ce poti face pentru a te bucura de cea mai buna oferta la energie electrica pe piata liberalizata? Acceseaza calculator energie electrica sau gaze naturale si afla chiar acum cat ar trebui sa platesti pentru spatiul tau de consum cu o oferta Nova.

Citeste si despre: cat consuma o centrala electricaenergie verde.