Te intereseaza metoda de calcul pentru factura electrica? Afla de aici cum poti face acest lucru in cel simplu mod

15. Mar.

Pentru a calcula factura electrica, va trebui sa calculezi prima data consumul de energie al fiecaruia dintre aparatele si dispozitivele electronice din casa ta. Intr-o lume ideala, estimarea consumului de energie electrica ar fi la fel de usoara ca si examinarea unei chitante de produse alimentare detaliate. Ai putea vedea exact cati kWh a consumat masina de spalat vase, cat ai consumat pentru a spala rufele, pentru a te uita la televizor si pentru a folosi apa calda - totul pe perioada unei luni. Exista tehnologii care fac posibila aflarea consumului pentru fiecare aparat in parte, dar exista si posibilitatea de a calcula singur, acasa, daca doresti sa obtii informatii exacte despre consumul per aparat.

Cum poti calcula acest lucru de unul singur?

Pentru a obtine o contabilitate cu adevarat precisa a consumului de energie al casei tale, va trebui sa utilizezi o tehnologie moderna. Insa, poti calcula cateva estimari decente folosind o aritmetica simpla si de moda veche.

Pentru a estima consumul de energie electrica al unui anumit aparat sau dispozitiv electronic, vei avea nevoie de trei cifre: puterea aparatului, numarul mediu de ore pe care il utilizezi pe zi si pretul pe care il platesti pe kilowatt-ora (kWh) pentru energia electrica.

Costul tau pentru un kWh este mentionat chiar pe factura electrica, iar utilizarea zilnica medie este suficient de usor de calculat. Pentru a determina puterea unui aparat, cauta o eticheta sau o placa metalica, care se afla de obicei intr-un loc discret, cum ar fi partea din spate sau partea inferioara a aparatului sau a dispozitivului. Daca puterea este listata, va avea un „W” la final. Daca nu gasesti o eticheta, verifica documentatia originala a aparatului sau incerca sa cauti online specificatiile tehnice ale acestuia.

Dupa ce ai datele, calculeaza costul de utilizare cu aceasta formula:

  • Inmulteste puterea dispozitivului cu numarul de ore de utilizare pe zi
  • Imparte la 1000
  • Inmulteste cu pretul kWh

Deci, daca ai un televizor de 150 de wati la care te uiti in medie cam cinci ore pe zi, acesta consuma 750 de wati-ora pe zi (150 x 5 = 750). Imparte 750 la 1000 pentru a converti 750 de wati-ora in 0,75 kWh (750 ÷ 1000 = 0,75). Daca tariful de energie afisat pe factura electrica este de 0.23 bani pe kWh, inseamna ca te va costa aproximativ 0,17 lei pe zi sa va folosesti televizorul (0.75 x 0.23 = 0,17). Aceasta ar trebui sa reprezinte aproximativ 5 lei din factura electrica lunara (0,17 x 30 = 5,1).

Va fi nevoie de putin timp disponibil pentru a face acest lucru cu toate aparatele, dispozitivele electronice si luminile din casa ta, asa ca, daca esti in cautarea unui mod mai usor, apeleaza la tehnologie sau la furnizorul tau de energie electrica.

Ulterior, dupa ce ai aflat cat consuma fiecare dispozitiv din casa ta, poti face o suma pentru a aflat totalul. Tine cont ca trebuie sa adaugi si celelalte componente care sunt cuprinse in pretul afisat pe factura electrica, precum tariful Tl, Tg, tariful de sistem, de cogenerare, certificatele verzi, accizele si alte detalii. Poti accesa calculatorul Nova Power & Gas pentru a afla intr-un mod transparent cum a fost generat pretul afisat pe factura electrica. 

Citeste si despre: transmitere index electrica