Locuinte ecologice cu surse de energie regenerabile

10. Mar.

In era in care incalzirea globala si alte probleme sunt din ce in ce mai prezente in mediul inconjurator, subiectele despre locuinte ecologice, poluare, reciclare si alte aspecte menite sa ajute natura sunt din ce in ce mai dezbatute. 

Proiectarea constructiilor bazate pe principii ecologice a inceput sa devina din ce in ce mai populara. Fiind responsabilitatea oamenilor sa construiasca locuinte durabile, numeroase persoane tin cont de aceste principii ”verzi” si isi doresc sa utilizeze din ce in ce mai des si sa integreze pe cat de mult posibil diverse metode ecologice in constructia caselor. 

Un bun punct de plecare, pe langa materialele pe care le vei utiliza pentru ridicarea propriu-zisa a casei, este si alegerea unei surse de energie regenerabile si a unui furnizor energie verde. Insa mai multe detalii despre acest aspect, poti afla in cele ce urmeaza!

4 surse de energie regenerabile pentru locuinta ta ecologica

Gasirea unor modalitati inteligente de a alimenta casele cu energie este o parte esentiala pentru a tine pasul cu vremurile, poti eficientiza energia din casa alegand surse de energie regenerabile. Totusi trebuie sa stii ca unele dintre aceste surse de energie regenerabile au nevoie, in paralel, de energie electrica furnizata de catre companiile prezente pe piata. Asadar, pentru aceasta din urma, poti alege tot un furnizor care sa iti poata oferi energie verde, precum Nova Power & Gas, care pentru un viitor sustenabil, are una dintre cele mai verzi etichete energetice, iar o parte din energia verde furnizata este generata in cele doua parcuri fotovoltaice, cu o productie anuala de 9MW. 

In principiu, exista 4 posibilitati atunci cand vine vorba despre energia regenerabila:

  • Instalarea pompelor de caldura moderne pentru a-ti incalzi si racori casa;
  • Instalarea panourilor solare fotovoltaice pe acoperis;
  • Instalarea panourilor solare termice pe acoperis;
  • Ia in considerare si energia eoliana. 

Astfel, iata cateva detalii despre fiecare in parte:

Instalarea pompelor de caldura moderne pentru a-ti incalzi si racori casa - Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, pompele de caldura folosesc energie in aer (sau in sol) pentru a creste sau a scadea temperatura camerelor. Pompa de caldura „deplaseaza” eficient energia intre casa si mediu si o face folosind electricitate. Lucrul bun este ca o pompa de caldura poate muta de 3 ori mai multa energie decat energia electrica pe care o foloseste pentru a functiona. Acest lucru il face extrem de eficient, ecologic si usor de facturat.

Instalarea panourilor solare fotovoltaice pe acoperis - In ultimul deceniu, panoul solar fotovoltaic (PV) a devenit extrem de ieftin. Impreuna cu o pompa de caldura buna, acestea permit incalzirea si racirea casei gratuit. In functie de operatorul tau de retea energetica, energia pe care o produci in timpul zilei poate fi schimbata cu reteaua regenerabila in timpul zilei (daca nu o utilizezi) si o poti recupera in timpul noptii cand nu se produce energie regenerabila.

Instalarea panourilor solare termice pe acoperis - Spre deosebire de panourile fotovoltaice, panourile solare termice sunt capabile sa stocheze energia acumulata in timpul zilei. O fac incalzind apa pe care o poti folosi atunci cand ai nevoie de ea. Sunt mai scumpe decat panourile fotovoltaice si aplicarea lor este limitata la apa calda menajera si la apa pentru incalzire. Cu toate acestea, daca ai o familie numeroasa si folosesti multa apa sau ai o casa mare de incalzit, aceasta este cu siguranta o optiune pe care trebuie sa o iei in considerare.

Turbine eoliene- Daca locuinta ta este situata intr-un loc in care exista suficienta presiune a vantului, atunci poti instala si o mini-turbina eoliana. Turbinele eoliene verticale sunt recomandate, deoarece functioneaza mai bine in conditii de vant puternic, adesea intalnit in mediul urban. Retine ca turbinele eoliene pot fi zgomotoase si pot sa nu fie atragatoare din punct de vedere vizual pentru multi oameni.

Sursele de energie regenerabila sunt potrivite, indiferent daca alegi sa iti construiesti o locuinta ecologica sau vrei pur si simplu sa economisesti sau sa te implici in actiunile „verzi” pentru a contribui si tu ajutarea mediului inconjurator. Tine cont ca trebuie sa ai si o varianta alternativa, deoarece unele variante pe care le alegi si care utilizeaza surse regenerabile au nevoie, la randul lor, de energie de la operatori pentru a functiona! Alege energie verde pentru un viitor sustenabil!