25. Jan.
Liberalizarea pietei de energie electrica de la inceputul acestui an deschide oportunitatea fiecarui consumator de a-si alege un furnizor care sa-i ofere cele mai avantajoase conditii, in functie de propriile dorinte. In acelasi timp insa, numarul ofertelor-tip ale furnizorilor de energie electrica a crescut la peste 130, ceea ce face orice alegere mai dificila, avand in vedere volumul foarte mare de informatii care trebuie analizate. Fiecare varianta tip de “oferta energie electrica” contine date detaliate, care ofera o imagine completa a serviciilor de furnizare.
Intr-o astfel de situatie, un consumator care doreste sa schimbe furnizorul de energie electrica are doua variante. Fie cauta ofertele fiecarui furnizor de care este interesat si le analizeaza in functie de propriile criterii, fie apeleaza la un serviciu de tip comparator tarife energie electrica.
Prima optiune limiteaza accesul al toate ofertele de pe piata liberalizata, privand consumatorul de imaginea completa la acest moment. In plus, obtinerea ofertelor de la furnizorii de care este interesat poate dura, avand in vedere ca acestea trebuie obtinute de pe site-ul fiecarui furnizor sau trebuie solicitate pe mail sau telefonic.
Pentru a facilita accesul consumatorilor la toate informatiile legate de ofertele de pe piata liberalizata, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) pune la dispozitie un comparator tarife energie electrica. Acest instrument actualizat permanent pune la dispozitia consumatorilor interesati de schimbarea furnizorului toate ofertele tip, usurand astfel sarcina celor care doresc sa analizeze beneficiile fiecarui ofertant.
Comparatorul este o aplicatie interactiva, care poate realiza, pe baza optiunilor introduse de consumatori, analize comparative ale ofertelor-tip, oferind un clasament al acestor oferte din punct de vedere al pretului de furnizare sau al altor elemente.
Folosirea acestui instrument ANRE presupune parcurgerea catorva pasi simpli:
1. Alegerea criteriilor obligatorii de selectie, precum tipul de client final (casnic/noncasnic), modalitatea de racordare, categoria de consum anual, tipul pretului unitar de furnizare, judetul si localitatea de domiciliu.
2. Completarea informatiilor pentru comparatie, care presupune furnizarea de catre consumator a cunsumului lunar estimat (MWh/kWh), pretul de furnizare din contractul actual si abonamentul din contractul actual (daca exista).
3. Apasarea butonului "Cauta" si analizarea tabelului de rezultate. Acestea sunt afisate in functie de criteriile selectate, in mod crescator sau descrescator.
Comparatorul ANRE permite consumatorilor sa afle din ce este compus pretul final la energie electrica si sa vada ce pondere au tariful de transport, cel de distributie, taxa de cogenerare, valoarea accizei sau contravaloarea certificatelor verzi.
Pentru cei mai multi dintre consumatori, pretul este cel mai important criteriu de comparatie. Din punct de vedere pret energie electrica, 2020 a adus noi majorari de tarife. Pretul unui kilowatt s-a situat anul trecut in intervalul 0.63 si 0.72 lei pentru consumatorii casnici, in functie de furnizor. Tocmai de aceea, liberalizarea permite concurenta reala pe piata de energie electrica, si, implicit, preturi mai avantajoase.
Nova Power & Gas pune la dispozitia consumatorilor, in plus fata de comparatorul ANRE, un calculator energie electrica. Disponibil pe site, calculatorul permite o comparatie directa intre serviciile si tarifele actualului furnizor si ofertele-tip de la Nova. Este un instrument foarte util, care poate ajuta orice consumator sa decida daca schimba sau nu furnizorul de energie electrica.
Articolul precedent
Cum se calculeaza consumul de gaze naturale?Următorul articol
Cum impacteaza pretul kilowattului factura de energie?