30. Oct.
Liberalizarea pietelor de furnizare de utilitati permite oricarui consumator, persoana fizica sau juridica, sa-si aleaga un furnizor in functie de propriul set de criterii. Dupa momentul 1 iulie 2020, cand s-a produs liberalizarea pietei de gaze naturale, consumatorii romani se pregatesc pentru momentul liberalizarii pietei energiei electrice.
Neavand un exercitiu indelungat al schimbarii furnizorilor, multe persoane au inca nedumeriri si temeri legate de procedura si efectele unei asemenea decizii. Cum va influenta liberalizarea valoarea unitatii de pret kw Enel 2022, de exemplu, fata de valoarea aceluiasi kw, un an mai tarziu si de la alt furnizor? Sau ce va diferi in contractul de furnizare a energiei electrice semnat cu Nova Power & Gas, fata de contractul pe care il am acum? Acestea si alte intrebari sunt legitime si fiecare furnizor pune la dispozitie informatii care sa lamureasca lucrurile si sa ajute consumatorii finali sa ia cele mai bune decizii.
Un contract cadru de furnizare a energiei electrice sau a oricarui tip de utilitate pentru consumatorii finali cuprinde, in principiu, prevederile care stabilesc partile contractului, obiectul, durata, modalitatile de plata, obligatiile partilor, solutionarea litigiilor si alte clauze specifice.
Dupa nominalizarea partilor care incheie contractul, numite Furnizor si Client/Consumator, se stabileste obiectul contractului. In acest caz este vorba de furnizarea de energie electrica. Pentru ca beneficiarul final sa aiba electricitate, Furnizorul este cel care se ocupa de asigurarea transportului si distributiei de energie electrica. Si in cazul schimbarii furnizorului, consumatorul final, fie ca este casnic sau persoana juridica, nu va trebui sa isi faca probleme legate de continuitatea furnizarii de energie electrica. El va beneficia, fara intrerupere, de utilitatile respective, fara sa se puna problema deconectarii de la retea.
Contractul cadru prevede ca, in cazul in care un consumator vrea sa renunte serviciile unui anume furnizor, poate face acest lucru oricand, cu conditia sa-l informeze cu cel putin 21 de zile inainte de momentul la care vrea sa faca o schimbare. Daca un consumator din Bucuresti este, de exemplu, client Enel, acesta poate face o cerere incheiere contract Enel persoana fizica. Aceasta notificare ii permite apoi sa faca aceasta schimbare contract Enel si trecere la un alt furnizor dupa 21 de zile.
Prevederile contractului cadru precizeaza si ca durata de valabilitate a acestui tip de contract se prelungeste automat cu durata initiala (12 luni, de exemplu) daca in ultimele 30 de zile din actualul contract nici consumatorul, nici furnizorul nu comunica in scris intentia de a nu prelungi contractul. Revenind la exemplul de mai sus, decizia de schimbare contract Enel trebuie sa fie comunicata in scris si din timp, pentru a respecta termenul de 21 de zile si a putea sa se faca trecerea la un alt furnizor sau renuntarea totala la serviciile de furnizare a energiei electrice.
Capitolele privitoare la facturare si plata din contractul cadru stabilesc preturile si tarifele agreeate de parti pentru furnizarea energiei electrice. Este important sa se mentioneze si toate elemenetele care compun pretul final al unui kilowat - unitatea de masurare a energiei electrice intr-o unitate de timp. Consumatorul final are posibilitatea, conform contractului cadru sa refuze orice modificare de pret de furnizare fata de nivelul agreeat in contract, obigatiile partilor urmand sa inceteze in termne de 30 de zile de la comunicarea de catre furnizor a modificarii de pret. Sunt stabilte, de asemenea, termenele de plata ale facturii emise de furnizor si valoarea penalitatilor de intarziere.
Trebuie sa se mentioneze in contract si intervalele de citire al contorului care inregistreaza consumul de electricitate, precum si modalitatile de transmitere de catre consumator a indexului. Modalitatile de solutionare a disputelor ce decurg din neindeplinirea obligatiilor partilor sunt detaliate in capitolul Litigii din contract.
Toate aceste parti importante din contract, precum si cele specifice fiecarui furnizor trebuie citite cu atentie si lamurite, daca este cazul, inainte de a semna, pentru a evita orice probleme ce pot aparea ulterior.
Nu uita ca totii furnizori de energie electrica iti dau posibilitatea de a vizualiza factura electrica online.
Pretul este, poate, cel mai important criteriu din lista de criterii pe baza carora o persoana alege un furnizor de utilitati. Ca si in cazul gazelor naturale, pretul final al energiei electrice nu este doar o formula care inmulteste numarul de kW consumati pe ora sau intr-o luna cu un cost pe kW al furnizorului.
Valoarea platita de consumatorul final cuprinde un cost al energiei electrice active, cea consumata efectiv, la care se adauga o serie de tarife si costuri suplimentare.
In relatia directa dintre consumator si furnizor, pretul pe kW ora (kWh) este singura componenta care se poate negocia, intr-o anumita masura, intre cele doua parti. Celelalte componente ale pretului final depind de alte entitati publice sau private.
In acest moment, pretul final al unui kWh de energie electrica este format din: - pret de furnizare - tarif de introducere a energiei electrice in retea - tarif de extragere a energiei electrice din retea - tarif pentru serviciu de sistem - tarif de cogenerare - tarif de distributie - certificate verzi - Accize - TVA Unele dintre aceste componente sunt fixe, altele difera in functie de localitate.
Furnizorii pun la dispozitia clientilor calculatoare cu ajutorul carora se poate estima pretul final pe kW, in functie de datele fiecarui consumator. Pe un calculator Enel, un consumator poate afla care este valoarea unitatii de pret kilowatt Enel. Pe calculatorul de energie electrica si gaze naturale al Nova Power & Gas se poate afla pretul specific pe kW al acestui furnizor. Tocmai de aceea, un consumator care vrea sa schimbe furnizorul trebuie sa studieze toate variantele si sa o aleaga pe cea potrivita nevoilor lui.
Cu ajutorul acestui calculator, Enel ofera o valoare exacta a unitatii de pret kilowatt Enel, cu valoarea specifica de cost al energie electrice active, in timp ce aceeasi energie electrica activa poate avea alt pret la un alt furnizor. Cand se trage line, pretul final poate sa difere, iar acest lucru este un beneficiu al liberalizarii pietei de energie electrica.
Daca te gandesti sa schimbi furnizorul de energie electrica, pregateste-te sa studiezi contractele de furnizare, sa folosesti calculatoarele de pret si sa alegi furnizorul care iti aduce avantajele de care ai cu adevarat nevoie.
Semnarea unui contract electrica online nu a fost niciodata mai usoara: operatiunea poate fi facuta de pe un laptop sau un telefon iar procesul este rapid.
Articolul precedent
Energie Electrica Furnizare Nova - Care sunt avantajele?