02. Jun.
Taxa pe apa uzinata reprezinta un cost important in procesul de producere a energiei electrice de catre hidrocentrale. Din anul 2000, cand aceasta taxa a inceput sa fie aplicata de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), ponderea acesteia in totalul cheltuielilor de productie ale Hidroelectrica a crescut de mai multe ori, ajungand in prezent la aproximativ 350 de milioane de lei pe an. Un nou proiect de lege aflat in dezbaterea Parlamentului poate aduce o noua crestere a taxei pe apa folosita la producerea energiei electrice, din cuza unui amendament care prevede cresterea cu 55% a acestei taxe. Aceasta modificare poate influenta pretul energiei electrice pentru consumatorul final.
In anul 2000, statul roman a introdus taxa pe apa uzinata, la nivelul de 1% din totalul costurilor de producere a energiei electrice cu ajutorul turbinelor actionate de apa. Aceasta taxa este platita catre Apele Romane. La finalul anului 2010, taxa a fost majorata de la aproximativ 0.26 lei/1000 metri cubi de apa uzinata la 1.1 lei/1000 de metri cubi.
In 2020, nivelul taxei a crescut din nou, la 1.14 lei/1000 de metri cubi de apa.
Un amendament la proiectul de lege dezbatut la inceputul acestui an in Parlament aduce o noua modificare, prin introducerea unei taxe fixe pe apa uzinata, de 33 lei/MWh. Aceasta ar reprezenta o crestere cu 55% a valorii taxelor platite de Hidroelectrica catre ANAR, in conditiile in care valoarea din anul 2020 a fost de aproximativ 21 de lei/MWh.
Principalii actionari ai Hidroelectrica considera ca adoptarea proiectului de lege in Parlament in actuala forma va determina o scadere a profitabilitatii principalului producator de energie hidroelectrica, cu un impact negativ asupra dividendelor si impozitelor platite statului roman si o crestere de pret energie electrica, 2021 fiind deja un an dificil pentru producatorii autohtoni de energie.
Hidroelectrica a avertizat in anii precedenti ca va da in judecata statul roman din cauza valorii aceste taxe. In 2016, reprezentantii Hidroelectrica anuntau ca vor actiona in instanta Romania la Curtea Europeana de Justitie, pentru a elimina taxa pe apa uzinata.
Acestia invocau Directiva 60/2000 a Parlamentului si Consiliului European, care precizeaza ca apa folosita in scop energetic si pentru irigatii nu poate fi taxata. Mai mult, CJUE a decis ca taxarea apei uzinate in tarile membre UE este o practică abuziva. Si alte state membre ale Uniunii Europene taxeaza apa folosita pentru producerea de energie electrica, dar la valori mai mici decat in cazul Romaniei. Valoarea taxei in Franta este de 50 de ori mai mica decat cea din Romania.
Pretul energiei electrice este influentat de numerosi factori, costul de productie fiind unul dintre cei mai importanti. Profita de liberalizarea pietei si alege cel mai avantajos producator de energie electrica pentru tine!
Citeste si despre: electrica online, transmitere index electrica.
Articolul precedent
Cum este distribuita productia de Energie electrica in Romania in 2021-2022Următorul articol
Cum sa iti protejezi dispozitivele de fluctuatiile de tensiune