Gaze Naturale - Resursa nationala disponibila la Nova la cel mai bun pret

03. Nov.

Stiai ca la nivel European, Romania are a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale, dupa Marea Britranie si a fost prima tara care a utilizat gazele naturale in scopuri industriale?

Incepand cu 2001, piata gazelor naturale a fost deschisa gradual dupa cum urmeaza ajungand ca la 1 ianuarie 2007 sa fie 100% libera pentru consumatorii noncasnici si de la 1 iulie 2007 pentru toti consumatorii. Desi aveau posibilitatea de a alege un furnizor de gaze naturale din piata libera si de a-si negocia direct pretul de furnizare a gazelor, putini dintre acestia au profitat de acest lucru, intrucat exista inca pretul reglementat, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

Insa, anul 2020 a venit cu liberalizarea totala a pietei de gaze naturale, adica pretul de vanzare a gazelor nu mai este reglementat de ANRE, ci este lasat liber, in baza mecanismului cerere-oferta. Aceasta noua reglementare ii ofera acum oricarui consumator, dreptul sa opteze pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale cu cea mai buna oferta de pret din piata si sa beneficieze de toate avantajele. Acestia ar trebui sa cerceteze piata si sa aleaga cel mai bun pret care le va aduce numeroase beneficii pe termen mediu si lung.

Pe langa liberalizarea pietei de gaze naturale, din septembrie 2020, Autoritatea de Reglementare a elaborat un nou regulament de racordare la reteaua de distributie a gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Acestia se pot racorda gratuit la o retea de gaze naturale.

Orice persoana fizica care nu beneficiaza de reteaua de gaze naturale si doreste sa se racordeze la retea trebuie sa se adreseze unui distribuitor de gaze naturale prin depunerea unei cereri si a unor acte necesare pentru racordare gaze si sa urmeze o serie de proceduri prevazute de lege in acest sens.

Incepand cu anul 2010 si Nova Power & Gas desfasoara activitati de distributie a gazelor naturale si asigura executarea lucrarilor de bransare a noilor clienti la reteaua proprie la nivelul cerut de normativele in vigoare.

Oferta Nova – pretul cel mai bun la gaz

Nova Power & Gas a facut primii pasi in piata de furnizare de energie electrica si gaze naturale in 2007, in Cluj Napoca. Compania activeaza in urmatoarele domenii de activitate: distributie si furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate si productie de energie verde.

Un “jucator” important pe piata libera de gaze naturale, Nova Power & Gas le propune clientilor casnici o oferta la un pret competitiv, semnificativ mai mic decat pretul reglementat actual, aducand unui consumator reduceri de costuri de cateva sute de lei anual.

Totii clientii casnici vor putea sa identifice prin instrumentele puse la dispozitie de ANRE cel mai bun pret oferit de furnizori. Prin comparatorul oferte-tip de furnizare a gazelor naturale consumatorul poate analiza toate ofertele furnizorilor de gaze naturale din piata libera. Si, desi fiecare furnizor se “lupta” pentru a ocupa locul fruntas in optiunile consumatorului, pana la urma, pretul final afisat pe factura de gaze este cel care il intereseaza pe acesta din urma.

Pretului final al gazului natural este compus din costul de achizitie al gazului de catre furnizor la care se adauga tarifele reglementate, cu scopul de a acoperi costurile de transport, de dezechilibru, de inmagazinare, si de distributie.

Desi tot procesul este transparent, exista inca consumatori reticenti la schimbarea furnizorului clasic, traditional, cu un furnizor din piata libera.

In acest sens. Nova Power & Gas le propune consumatorilor casnici din toata tara, oferte personalizate cu pret fix garantat, in functie de consumul fiecaruia cu beneficii incluse, pentru perioade mai lungi de timp – 6 luni sau chiar 1 an de la data inceperii furnizarii pentru a-i asigura ca nu exista riscuri de intrerupere a alimentarii cu gaze.

La expirarea acestei perioade, consumatorul poate din nou, foarte usor, in aproximativ 10 minute online, sa caute si sa aleaga oferta cea mai buna. Iar acum, schimbarea furnizorului este un demers simplu. Nu presupune costuri suplimentare si urmeaza o procedura simpla si transparenta de contractare.

Citeste si despre: transmitere index electrica, electrica online.