5 sfaturi care te ajuta sa pastrezi un confort termic ideal in casa in anotimpul rece

03. Feb.

Tinand cont ca in Romania temperaturile nu sunt constante pe timpul iernii, mentinerea temperaturii perfecte in casa poate fi  complicata. Insa, exista cateva lucruri pe care le poti lua in considerare atunci cand vine vorba de pastrarea unui confort termic ideal, in timp ce poti modera si pretul facturilor. 

Iti vom prezenta in continuare 5 sfaturi pe care le poti aplica pentru a mentine o temperatura optima in casa. 

Care este temperatura ideala in casa? 

In perioada lunilor de iarna, temperatura ideala recomandata de specialisti este de 21°C. Aceasta temperatura este potrivita pentru activitatile zilnice, dar si pentru a avea un somn odihnitor pe timp de noapte. Evident, temperatura poate fi adaptata in functie de nevoile fiecaruia. 

Totusi, temperatura ideala este influentata si de pozitionarea locuintei. De exemplu, daca apartamentul tau este situat la ultimul etaj, va fi nevoie de o temperatura putin mai ridicata. Intalnim aceeasi situatie si la un apartament pozitionat pe colt. Din cazua faptului ca locuinta are mai multi pereti care sunt in contact direct cu exteriorul, va trebui sa adaugi cateva grade la temperatura recomandata.  

Din nefericire, multe persoane sunt nevoite sa seteze o temperatura mai scazuta fata de cea indicata, din cauza costurilor. Asigura-te ca alegi un furnizor care iti pune la dispozitie o oferta avantajoasa. Nova distribuitor si furnizor gaze naturale vine in ajutorul tau cu mai multe pachete, in functie de nevoile tale. In cazul in care confortul termic pe perioada iernii este afectat de probleme la instalatia de gaze, poti sa te informezi de pe pagina deranjamente gaze cum trebuie sa procedezi intr-o astfel de situatie.  

Cum sa creezi un confort termic ideal in casa? 

Exista mai multe modalitati care te pot ajuta sa opresti pierderile de caldura sau sa mentii temperatura dorita in interior. Intr-adevar, unele optiuni pot fi mai costisitoare la inceput. Insa, punerea in aplicare a acestora va aduce cu siguranta rezultatul dorit și pot reprezenta o investiție pe termen lung. 

1. Izolarea apartamentului 

Primul pas pe care il poti face pentru a pastra conforul termic in casa este sa te asiguri ca nu exista pierderi de caldura prin pereți. De aceea, ia in calcul sa iti izolezi bine locuinta. In primul rand, este important sa faci o izolare termica exterioara, dar in acelasi timp poti opta si pentru o izolare interioara cu vata, pluta sau alt izolator termic.  

2. Foloseste covoare 

Chiar daca nu pare un lucru important, utilizarea covoarelor in casa poate face diferenta. Pe langa faptul ca sunt o piesa de design interior placuta, acestea retin caldura si nu permit pierderea ei prin podea. Nu ezita sa pui covoare inclusiv in baie si in bucatarie, unde se gaseste de cele mai multe ori gresie. 

3. Termostat pentru centrala 

Cum am mentionat anterior, pe timpul iernii temperatura nu este constanta. Astfel, pentru a evita un consum inutil de resurse, poti apela la un termostat pentru centrala ta. Cu ajutorul lui poti sa setezi temperatura pe care ti-o doresti in interior, in functie de perioada zilei. 

4. Nu acoperi caloriferele 

Asigura-te ca nu ai caloriferele acoperite, pentru a putea permite distribuirea uniforma a caldurii in incapere. Evita amplasarea pieselor de mobilier in fata sau acoperirea caloriferelor cu draperii sau perdele groase. Opteaza pentru materiale mai subtiri si leaga draperiile pentru a nu tine cadura blocata. 

5. Permite lumina naturala in casa 

Alegerea unor draperii si perdele subtiri va permite in acelasi timp si patrunderea in incapere a razelor ultraviolete in zilele insorite. Chiar daca pe timpul iernii soarele nu este atat de puternic, se poate observa totusi o influenta asupra temperaturii din interior. 

Aceste sfaturi te vor ajuta, cu siguranta, sa pastrezi un confort termic potrivit in casa. In acelasi timp, facturile la utilitati vor fi si ele mai scazute. Un alt lucru care te poate ajuta sa nu platesti in plus la facturi este transmiterea de index gaze lunara. In cazul in care nu faci asta, facture se va emite pe baza unui consum estimate din ultimele luni. Astfel, risti sa te confrunti ulterior cu regularizari care cresc vizibil pretul facturilor. 

Acum ca stii ce poti face pentru a mentine un confort termic ideal in locuinta ta, pune in aplicare sfaturile noastre si bucura-te de temperaturi optime pe timp de iarna fara cresterea costurilor lunare.