Cum este distribuita productia de Energie electrica in Romania in 2021-2022

25. May.

Daca vrei sa te bucuri mereu de cea mai buna oferta la energia electrica este important sa stii exact cum functioneaza sistemul energetic national. Tu stii cum ajunge energia de la producator la consumator? 

Sau cum este distribuita productia de energie electrica in Romania? Aceste informatii te vor ajuta sa iti faci o idee despre media de consum, despre fiecare componenta a pretului pe kw pe care tu il platesti fiind consumator si despre tipurile de energie care sunt utilizate in tara noastra.

Cum ajunge energia de la producator pana la tine?

Desi tu ai un contract doar cu furnizorul de energie, traseul de la producator pana la consumator este mai complicat si este compus din cateva segmente specializate:

Productie energie electrica

Primul pas pentru ca tu sa te bucuri de energia care iti alimenteaza locuinta este productia de energie electrica. In Romania exista diferite moduri de a produce energie electrica:

• Energie nucleara

• Energie eoliana

• Energie hidroelectrica

• Energie hidrocarburi

• Energie carbune

• Energie fotovoltaica

• Energie biomasa

Transporl energie eletrica

Urmatorul pas este transportarea energiei prin linii de inalta tensiune catre distribuitori. Transelectrica este operatorul national unic de transport care furnizeaza date despre consum, export si cantitatea de energie obtinuta de la fiecare tip de centrala electrica. 

Distributie energie electrica

Mai apoi, distribuitorul are sarcina de a transporta energia prin linii de inalta tensiune (o tensiune mai mica fata de a transportatorului), dar si de medie sau de joasa tensiune. Nu iti poti alege distribuitorul, fiecare zona a tarii are un distribuitor care se ocupa de acest lucru datorita monopolului natural.

Furnizarea energiei

Exista atat piata reglementata de energie, cat si piata libera iar fiecare furnizor are o oferta diferita. Ai libertatea sa iti alegi orice furnizor doresti, indiferent de zona unde se afla locul de consum iar procesul de schimbare a furnizorului nu este complicat, te poti muta in functie de oferta care este pe placul tau.

Cum este distribuita productia de energie in functie de sursele acesteia?

Transelectrica, transportatorul unic de energie din Romania publica date in timp real despre consum, productie, consum in functie de tipul de energie si sold (cantitatea de energie care merge la export sau care trebuie importata).

Cu ajutorul acestor date am realizat un grafic care sa te ajute sa vizualizezi care este structura productiei de energie electrica in tara noastra in perioada 1 Ianuarie 2021 – 13 Mai 2021 (momentul redactarii acestui articol).

 

Valorile se schimba o data la cateva ore, atat pentru nivelul de consum, cat si pentru productia de energie electrica, dar media realizata de la inceputul anului pana acum ne arata ca am consumat mai multa energie decat am produs, deci a fost nevoie sa importam pentru a asigura necesarul.

 

Aceste date ne indica faptul ca productia de energie electrica se bazeaza in principal pe ape, dar Planul national integrat in domeniul energiei si schimbarilor climatice 2021 – 2030 promite implementarea unor masuri de eficienta energetica prin care Romania sa foloseasca mai multa energie din surse regenerabile.

Atunci cand cauti oferte energie electrica, alege un furnizor care iti poate garanta 100% energie regenerabila pentru consumatori casnici, asa cum este Nova Power & Gas. 

Citeste si despre: pretul energiei electrice, producerea energiei electrice.