04. Mar.
Utilizarea unor aparate, pentru gatit sau pentru incalzire, alimentate cu gaze naturale, implica anumite riscuri. O scurgere de gaz poate provoca accidente serioase, cu pagube materiale importante sau chiar decesul unor persoane. Cea mai mare parte a acestor incidente se poate evita prin instalarea unui senzor gaz. Exista obligativitatea montarii unor astfel de senzori pentru anumite tipuri de spatii si in acest material iti vom explica tot ce trebuie sa cunosti despre aceste dispozitive.
Un senzor gaz, numit si detector de gaz, face parte dintr-un sistem care mai cuprinde un electroventil montat pe instalatia de gaze.
Senzorul detecteaza metanul din aer si, in functie de setarea pe care o are, se declaseaza la o anumita limita. La noi in tara aceasta este stabilita la minim 2% concentratie de metan in aer. Cand se atinge aceasta limita, senzorul de gaz actioneaza electroventilul, care opreste alimentarea cu gaz a tuturor aparatelor conectate la instalatie. In acelasi timp, senzorul emite un semnal acustic de avertizare.
Repornirea alimentarii cu gaze naturale se face manual, prin deblocarea electroventilului, dupa ce s-au remediat eventualele probleme de catre specialisti si s-a indepartat orice potential pericol.
Senzorul de gaz trebuie sa fie alimentat permanent la o sursa de curent pentru a functiona. Acesta trebuie sa fie verificat periodic de catre o firma specializata si trebuie inlocuit dupa un anumit timp, in functie de modelul de senzor montat. Un senzor de gaz se monteaza la 30 de cm de tavan, pe perete, sau cat mai aproape de aparatul alimentat cu gaz, la aproximativ 150 de cm distanta, in sus, stanga sau dreapta. Este important sa stii ca instalarea oricarui senzor gaz se face doar de catre firme autorizate de ANRE, pentru ca functionarea acestora sa fie eficienta.
Obligativitatea montarii senzorilor automati de gaze naturale este prevazută de art. 129, alin. (1) si (2), precum si de art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale emis de ANRE si a devenit efectiva din iunie 2018.
Legislatia in vigoare prevede ca detectorul de gaze trebuie instalat in cazul in care geamurile ferestrelor din incaperile unde se afla un echipament alimentat cu gaze naturale au o grosime mai mare de 4 milimetri sau sunt de tip termopan ori securizate.
Detectorul de gaz trebuie sa fie montat in fiecare incapare in care functioneaza un aragaz, o soba pe gaz sau o centrala termica pe gaz. In conditiile in care majoritatea caselor au ferestre de tip termopan, necesitatea instalarii unui senzor gaz este obligatorie. In cazul blocurilor trebuie montat detector si pe casa scarii.
Daca ti-ai construit o casa si esti in faza de montare a instalatiei de gaz, trebuie sa iei in calcul si montarea unui sensor gaz in fiecare incapare in care ai aparate alimentate ce functioneaza cu gaze naturale, iar ferestrele acestor incaperi se incadreaza in prevererile normelor emise de ANRE. Iar daca trebuie sa-ti alegi un furnizor de gaze, nu uita ca poti folosi un comparator preturi gaze pentru a afla ce oferta este mai avantajoasa pentru profilul de consumator pe care il ai.
Articolul precedent
Cum poti obtine o autorizatie gaze?Următorul articol
Cum procedez in cazul unei scurgeri de gaze?