Cum poti obtine o autorizatie gaze?

01. Mar.

Instalarea unei centrale termice este un beneficiu important din punct de vedere al confortului termic, de care te poti bucura fie ca esti utilizator casnic sau ai un business.

Totusi, dupa ce ai consultat un comparator preturi gaze trebuie sa ai in vedere ca inainte de instalarea si folosirea centralei termice, aceasta trebuie sa fie autorizata de ISCIR. 

Pentru ca implica anumite etape de autorizare, acest proces ar putea parea complicat.  De aceea, in acest articol iti vom explica in detaliu tot ceea ce trebuie sa stii! 

Cum poti obtine o autorizatie gaze?

In cazul in care te gandesti sa faci o asemenea investitie serioasa intr-o centrala termica, este important sa stii mai multe despre acte necesare proiect gaz. Sa incepem insa cu inceputul:

  • Ce anume este autorizatia ISCIR? 
  • Cum se poate obtine aceasta? 
  • Cat ar costa obtinerea unei asemenea autorizatii? 

Citeste in continuare pentru a afla toate acestea si multe alte detalii relevante! 

Cuprins:

1. Ce este o autorizatie gaze ISCIR

2. Cum opereaza ISCIR?

3. Despre societatile comerciale atestate ISCIR

4. Etapele instalarii centralei de apartament si actele necesare proiect gaz

5. Acte necesare pentru punerea in functiune a centralei

6. Recomandari inaintea achizitionarii centralei

7. Pretul pentru o autorizatie gaze ISCIR

8. Punerea în funcțiune a centralei termice

9. Verificari necesare pentru ISCIR

1. Ce este o autorizatie gaze ISCIR?

 ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) este o unitate organizatorica tehnica, subordonata statului, ce verifica buna functionare  a instalatiilor si a derivatelor acestora. 

O autorizatie gaze ISCIR reprezinta  un document ce atesta buna functionare a centralei termice pe care o achizitioneaza consumatorul si compatibilitatea acesteia cu sistemele de alimentare necesare – gaz, apa, energie electrica. Bineinteles, dupa ce ai ales deja, din gama de oferte gaze naturale, un furnizor adecvat. 

2. Cum opereaza ISCIR?

In general, aceasta institutie emite autorizatii, prin intermediul anumitor firme atestate, pentru produsele si sistemele ce folosesc presiune, combustibil sau instalatii e ridicare. Exista anumite firme atestate ISCIR ce nu doar ca pot emite atestate oficiale din partea institutiei de stat, dar se pot ocupa si de punerea in functiune si verificarea centralei termice. Asemenea firme trec printr-un training specializat si printr-o evaluare care sa permita verificarea oficiala a centralelor termice si remedierea problemelor tehnice aparute.

Este necesara reverificarea periodica a centralei dupa instalare si la intervale de 2 ani. Atat consumatorul cat si ISCIR trebuie sa fie asigurati ca instalatia functioneaza in parametri optimi. In urma reverificarii, este emisa o noua autorizatie ISCIR.

Daca te intrebi de importanta acestei autorizatii, trebuie sa stii ca nu este permisa utilizarea unei centrale termice neautorizate. Legea impune ca fiecare consumator de energie sa apeleze la specialisti autorizati oficial. Poti apela la o firma autorizata din zona ta, ca ca procesul de verificare, pornire si autorizare a centralei sau a montarii centralei sa fie mai facil.

Pe scurt, fara a obtine o autorizatie gaze ISCIR, centrala termica nu poate fi utilizata, din punct de vedere legal. In absenta montarii si verificarii prealabile de catre personalul avizat, nu ar putea fi emis un asemenea document de autorizare. In urma programarii realizate, specialistii firmei vor veni la domiciliul tau. 

Este important sa stii ca pana in ziua instalarii si verificarii centralei, lucrarile de racordare la gaze trebuie sa fie incheiate, iar caloriferele trebuie sa fie montate. Astfel, verificarea se poate realiza fara probleme.

3. Despre societatile comerciale atestate ISCIR

Societatile atestate ISCIR pot fi gasite intr-un tabel, pe site-ul organizatiei nationale, fiind organizate in functie de zona de care apartin. Asigura-te ca stii cu cine colaborezi pentru a pune in functiune centrala ta termica. 

Lucrarile neavizate nu sunt doar ilegale, dar pot pune in pericol siguranta ta si a persoanelor ce locuiesc in acelasi apartament, precum si a bunurilor tale. Un asemenea risc ar putea sa nu fie acoperit de nicio asigurare. De aceea, intrega lucrare necesita o autorizatie gaze oficiala.

Atestarea ISCIR nu se aplica doar asupra firmei alese. Aparatura de instalare trebuie sa fie de asemenea omologata, pentru ca centrala ta sa fie instalata si sa functioneze in conditii de deplina siguranta.

4. Etapele instalarii centralei de apartament si actele necesare

De aici incepe o serie de etape birocratice, insa nu te teme, acestea nu vor dura prea mult timp si nu sunt atat de complicate. Montarea centralei termice in apartamentul tau cuprinde urmatoarele etape:

  • Realizeaza o cerere pentru debransare de la sistemul central de termoficare. Aceasta cerere se poate realiza direct la societatea de bransament termic sau prin intermediul asociatiei de proprietari. Nu uita ca ai nevoie si de acordul vecinilor tai pentru aceasta lucrare.
  • Depune o cerere de extindere a retelei de gaze pana la locatia unde se va realiza lucrarea. Cererea se poate intocmi la sediul localal furnizorului de gaze naturale.
  • Alege firma ce se va ocupa de montarea si racordarea centralei la reteaua de gaze, conform planului de bransament propus de catre furnizorul de gaze.
  • Incheie contractul de executare a instalatiei si obtine procesul verbal de receptie a lucrarii.

5. Acte necesare pentru punerea in functiune a centralei 

Inainte de a pune in functiune centrala si de a te putea bucura de ea, asigura-te ca pregatesti toate documentele necesare pentru a obtine o autorizatie gaze si ca intregul proces sa decurga lin.

Iata o lista cu actele pe care trebuie sa le ai in vedere:

  • Avizul emis de compania ce va monta centrala, pentru proiectul tau de instalatie 
  • Un proces verbal care dovedeste conectarea centralei termice la reteaua de alimentare cu gaze naturale
  • Factura ce atesta achizitia centralei termice
  • Manualul de utilizare al centralei termice 
  • Certificatul de garantie al centralei termice
  • Raportul punerii in functiune pentru prima data, eliberat de tehnicianul companiei specializate
  • Declaratie de conformitate pentru instalatia ta de incalzire
  • O copie dupa autorizatia ISCIR de montaj

Pe langa aceste documente, se adauga si atestarea de conformitate a centralei termice la standardele impuse de autoritatea statului. Bineinteles, este nevoie si de autorizatia de functionare prin alimentare cu gaze naturale. 

6. Recomandari inaintea achizitionarii centralei

Daca nu ai achizitionat inca centrala termica, poti beneficia de consultanta din partea specialistilor, pentru a te asigura ca vei achizitiona un model potrivit. Altfel, ar putea exista riscul alegerii unei centrale termice de calitate scazuta sau a unui model mai vechi, pentru care nu se pot gasi piese de schimb. 

Efectul? Centrala ta ar putea sa nu primeasca o autorizatie gaze ISCIR. Recomandam achizitionarea unui UPS (sursa de alimentare neintreruptibila) inaintea alegerii centralei termice. Acest echipament va proteja centrala termica in cazul unei probleme din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica. 

Cum anume? Ei bine, UPS-urile functioneaza precum o baterie externa mai mare sau ca un generator de energie. Astfel, penele de curent nu ar putea afecta sistemul de functionare al centralei.

7. Pretul pentru o autorizatie gaze ISCIR

Acesta este un punct de interes pentru multi consumatori de energie. Atat achizitionarea unei centrale termice, cat si toate etapele si lucrarile implicate in prealabil pot fi considerate drept o investitie considerabila. 

Pretul pentru o autorizatie gaze ISCIR depinde insa de multiplii factori. Acestia pot fi modelul centralei sau orice probleme ce intervin la instalarea si punerea sa in functiune.

In general, tariful porneste de la 200 de lei, insa ai putea intampina si situatii neprevazute, in care compania atestata ar percepe anumite taxe in plus. Acest factor poate depinde de problemele intampinate, materialele utilizate sau alti factori. De aceea, recomandam consultarea pietei pe internet si solicitarea unor oferte din partea acestor firme specializate.

8. Punerea în funcțiune a centralei termice

In etapa punerii in functiune a centralei, firma autorizata ISCIR regleaza aspecte precum temperatura sau presiunea centralei termice. Alte proceduri presupun:

  • Verificarea, conform cartii tehnice, a instalarii corecte a centralei termice 
  • Verificarea sistemelor ce asigura reglajul si protectia
  • Verificarea etanseitatii sistemelor de alimentare
  • Verificarea modelului si tipului de centrala pentru a se asigura ca aceasta este compatibila cu alimentarea de la reteaua de gaz 

Trebuie realizata si verificarea detectoarelor de gaz, prin masuratori speciale.

9. Verificari necesare pentru ISCIR

Verificarea centralei termice pentru respectarea standardelor ISCIR este realizata cu echipamente tehnice specializate. Pentru ca este relevant si modelul centralei tale, se solicita cartea tehnica a produsului inca din momentul pornirii initiale. Etapele acestei verificari, pentru a fi eliberata o autorizatie gaze, sunt:

  • Se efectueaza primele reglaje, conform datelor observate la pornirea initiala
  • Se verifica tirajul si functionarea centralei termice evacuarea gazelor arse, din punct de vedere al etanseitatii instalatiei
  • Se efectueaza reverificarea functiilor de reglare si a sistemelor de protectie la cald
  • Se completeaza avizul de functionare a centralei termice 
  • Se consemneaza in procese-verbale si buletine de masuratori a datelor inregistrate in urma masuratorilor efectuate in timpul verificarilor
  • Se completeaza declaratiile prin care consumatorul isi asuma functionarea centralei termice conform datelor oferite de echipa tehnica, in urma masuratorilor realizate
  • Este instruit consumatorul in privinta functionarii centralei si a modului in care trebuie exploatata in mod corect instalatia 

Dupa ce este pusa in functiune centrala termica, se consemneaza data exacta, urmatoarea revizie fiind dupa 2 ani. 

Cu Nova nu ai doar oferte foarte avantajoase pentru furnizarea de gaz si electricitate, dar esti intotdeauna la curent cu noutatile din industria energiei si afli informatii detaliate despre cerintele pentru o autorizatie gaze ISCIR. Te poti bucura astfel de confortul oferit de o centrala termica!