18. Mar.
Odata cu liberalizarea pietei, foarte multi dintre consumatori au inceput sa caute cel mai potrivit raspuns la intrebarea "Ce furnizor de energie sa aleg?" Aflati in fata ofertelor prezentate de zeci de furnizori, cei mai multi dintre consumatori au ales ca principal criteriu de selectare pentru serviciile de furnizare de energie electrica pretul.
Pretul energiei electrice, asa cum ajunge pe factura unui consumator, este format din mai multe componente. Este vorba de costul de achizitie al energie de la producatori, tarifele de transport, costul de distributie, contributia de cogenerare, certificatele verzi, TVA si acciza. Fiecare dintre aceste componente de pret poate suferi modificari in timp si nu toate depind de furnizorul final.
Liberalizarea pietei de energie electrica a permis furnizorilor sa concureze liber pentru cei aproape 6 milioane de consumatori care, pana la finalul anului 2020, aveau tarife reglementate. Singurele componente din pretul final unde furnizorii pot face difereta sunt costurile de achizitie a energiei electrice si marja de furnizare.
De la inceputul anului, diferentele pe componenta de pret energie au produs modificari in topul furnizorilor, pus la dispozitie de ANRE pentru consumatorii care vor sa vada toate ofertele disponibile pe piata. Dinamica costului pe kilowatt arata efectele benefice ale unei piete liberalizate si permite consumatorilor sa aleaga cele mai avantajoase oferte.
Nova Power & Gas a inteles focus-ul pe care consumatorii il vor avea pe pret si a propus, prin ofertele sale, unele dintre cele mai avatajoase preturi de pe piata. La aproape 3 luni de la momentul liberalizarii, pentru cei care vor sa vada cat costa 1 kw energie electrica, conform ANRE, cel mai mic pret dintr-o oferta-tip este de 0.61 lei/kw (din care 0.236 lei/kwh energie activa), propus de Nova Power & Gas. Consumatorii care aleg pachetul Nova 6 casnic se pot bucura de acest pret garantat timp de 6 luni. La inceputul anului, cea mai avantajoasa oferta Nova pentru energia activa era de 0.255 lei/kwh. Asa cum era de asteptat, evolutia indicatorului pret energie dupa momentul liberalizarii este una in favoarea consumatorului, acesta fiind efectul concurentei reale.
Daca esti inca in cautarea unui nou furnizor, este important sa studiezi ofertele existente pe piata si sa o identifici pe cea care raspunde cel mai bine criteriilor tale, fie ca este vorba de cel mai mic pret energie sau un alt criteriu important din lista ta. Este bine sa ai in vedere si faptul ca pretul unui kilowatt poate evolua pe parcursul unui an la fiecare dintre furnizori, in functie de schimbarile survenite la componentele care alcatuiesc pretul final.
Furnizorul de energie electrica are obligatia de a notifica clientii despre orice intentie de modificare a pretului practicat. Trebuie sa faca acest lucru cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea in vigoare a modificarii. La randul sau, clientul are dreptul sa denunte unilateral contractul de furnizare cu cel putin 21 de zile inainte de data incetarii acestuia, fara penalizari, in situatia in care nu accepta modificarile de pret.