Sfaturi pentru a folosi eficient energia în bucatarie

06. Apr.

Atunci când amenajezi o casă, pe lângă toate provocările legate de eficientizarea spațiului, alegerea mobilei și a culorilor sau diverse reparații și renovări, se ridică deseori problema eficienței energetice. Da, casele noastre, în mod ideal, ar trebui să fie eficiente din punct de vedere economic în ceea ce privește consumul de gaze naturale și electricitate. 

Cât de greu este? Ei bine, nu-i greu deloc! Este vorba de gesturi mici în fiecare zi și un plan bun. Vă voi povesti puțin despre experiența mea și despre trucurile pe care eu le folosesc pentru a folosi eficient energia, mai ales în bucătărie.

Bucătăria, spațiul în care eu îmi petrec cea mai mare parte din timp, este în totalitate electrică. Toate electrocasnicele pe care le-am ales, de la plita pe inducție și până la cuptor, sunt electrice. A fost, poate, una dintre cele mai bune alegeri în amenajarea noii noastre case.

Dar, pentru că inevitabil costurile generale devin mai mari atunci când stai la casă, decât la bloc, încerc în fiecare zi să folosesc energia electrică mai eficient atunci când gătesc, încă de când m-am mutat. Cât de eficient se poate! Atunci când ai un blog culinar și încerci rețete noi zilnic, și consumul este, deseori, pe măsură. Așa că am găsit câteva soluții pentru a eficientiza întreg procesul.

Înainte de a pune în aplicare aceste sfaturi, cel mai important este să te asiguri că beneficiezi de un preț corect la energie. Furnizorul tău de energie electrică și gaze contează foarte mult. Poți face economii alegând un furnizor cu prețuri corecte, precum Nova Power & Gas. Verifici consumul, transmiți indexul, plătești facturile și primești suport dedicat, totul online și cu minim efort din partea ta.

Ruxandra Micu

Iată câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să folosiți eficient energia electrică în bucătărie. Eu le-am avut continuu în minte atunci când mi-am amenajat noua casă și le am și acum în fiecare zi când intru în bucătărie, iar rezultatele sunt vizibile:

• Amplasează fiecare obiect electrocasnic din bucătărie cu cap. Asta înseamnă că frigiderul nu trebuie să stea lângă aragaz sau mașina de spălat vase, dar nici în bătaia luminii soarelui. Atunci când așezi frigiderul într-o zonă cu multă căldură, îl „forțezi” să consume mai mult pentru a răci;

• Folosește un capac pentru oale și cratițe atunci când sunt pe foc. Astfel, mâncarea va fi gata mai repede iar temperatura la care setezi aragazul nu va trebui să fie maximă încontinuu;

• Evită supraîncălzirea frigiderului – așază-l la ce puțin 5-10 cm față de peretele din spate. Altfel, riști să se supraîncălzească des și să consume mai mult curent degeaba;

• Nu băga oalele sau caserolele fierbinți în frigider imediat. Nu, frigiderul nu se va strica, contrar vorbelor din popor, dar va consuma mult mai multă energie încercând să răcească un preparat fierbinte;

• Alege un cuptor cu convecție – se știe că acestea folosesc cu aproximativ 20% mai puțină energie electrică în timpul gătitului;

• Înlocuiește electrocasnicele vechi din bucătărie cu unele noi, preferabil dintr-o clasă energetică verde (A), cunoscută drept cea mai eficientă din punct de vedere energetic;

• Dacă ai un frigider mai vechi pe care nu îl poți schimba momentan, ai grijă să îi dezgheți congelatorul periodic. Acest lucru îl va „ajuta” să funcționeze mai eficient. Exact așa cum făceau și bunicile noastre! Știau ele ce știau :)

• Se spune că mai mult de 50% din factura la curent vine din încălzire. Poți înlocui centrala cu una mai eficientă din punct de vedere energetic, tot din clasa A; Alternativ, dacă ai posibilitatea, alege încălzirea prin prompă de căldură aer-apă. Am ales și două panouri solare pentru încălzirea apei. De asemenea, contează enorm că apartamentul sau casa în care locuiești să fie bine izolată, atât pereții cât și geamurile. 

• Schimbă becurile clasice cu unele economice sau cu becuri LED. 

• Ai grijă să întreții corect instalația electrică – acest sfat este valabil pentru întreaga casă; 

Cu Nova Power & Gas poți pune în practică mai ușor toate aceste sfaturi. Toate procesele de plată a facturilor, transmitere de index, semnare contract etc. se pot face cu ușurință online.

Cam acestea au fost sfaturile mele pentru o bucătărie în care consumul de energie se face cât mai eficient și responsabil. Sper că vi s-au părut utile ideile de mai sus și că le veți folosi și în casele voastre!