Energie eoliana in dependenta de amplasare geografica

11. Apr.

Energia produsa de eoliene este una verde, regenerabila, care poate sa asigure un procent important din necesarul Romaniei. Ceea ce este insa important este ca potentialul de energie eoliana sa fie folosit eficient. Iar acest lucru se poate realiza daca investitiile in fermele de eoliene sa fie facute in zonele geografice in care forta vantului este optima.

Centralele eoliene functioneaza pe principiul fortei aerodinamice. Vantul care loveste palele elicei creeaza o presiune puternica, pozitiva deasupra palei si negativa dedesubtul acesteia. Aceasta diferenta de presiune generaza o forta de ridicare pe care centralele eoliene moderne o folosesc pentru a produce miscare, si, implicit, energie electrica.

Conditiile de potential eolian tehnic in Romania sunt apropiate de media conditiilor eoliene in ansamblul teritoriului Europei. Potrivit estimarilor, tara noastra are un potential anual de productie din energie eoliana de aproximativ 8500-9000 GWh.

Resursele de vant pentru productia de energie eoliana

Harta eoliana a Romaniei cuprinde vitezele medii anuale calculate la inaltimea de 50 m deasupra solului, acolo unde se afla, de obicei, palele unei eoliene. 

Distributia in teritoriu a vitezei medii a vantului scoate in evidenta ca principala zona cu potential energetic eolian este acea a varfurilor montane unde viteza vantului poate depasi 8 m/s.  A doua zona cu potential eolian ce poate fi utilizata in mod eficient este litoralul Marii Negre, Delta Dunarii si Nordul Dobrogei, unde viteza medie anuala a vantului se situeaza in jurul a 6 m/s. 

Cea de-a treia zona cu potential considerabil o constituie Podisul Barladului, unde viteza medie a vantului este de circa 4-5 m/s. 

Viteze favorabile ale vantului au mai fost masurate si in alte zone mai restranse din vestul tarii, in Banat si pantele occidentale ale Dealurilor Vestice si Podisul Transilvaniei. Rezulta astfel ca, in Romania, potentialul energetic eolian poate fi cel mai bine exploatat in Banat, pe litoralul Marii Negre, in zonele montane si podisurile din Moldova sau Dobrogea. Pana acum, majoritatea proiectelor de ferme eoliene s-au concentrat in Dobrogea.

Eoliene de coasta – o sursa de energie eoliana cu potential pentru Romania

Exista un interes in crestere acum pentru centralele eoliene construite in largul marii. La nivel mondial au fost create mai multe centrale eoliene in larg, asa cum se intampla in tari precum Olanda, Anglia, Danemarca, Suedia sau Germania. 

Faptul ca energia obtinuta in larg este cu aproximativ 45% mai ridicata se datoreaza, printre altele, faptului ca, in contact cu suprafata apei, vantul are o forta de frecare aproapede  zero. Din punct de vedere tehnic insa, centralele eoliene din larg sunt considerabil mai scumpe decat cele de pe uscat, pentru ca trebuie sa reziste in fata valurilor puternice si a furtunilor. Din aceasta cauza, costurile sunt cu 50% mai mari decat in cazul centralelor eoliene de aceleasi dimensiuni de pe uscat. In plus, centralele eoliene din larg produc unde sonore de joasa frecventa, care pot indeparta pasarile, pestii si mamiferele marine. Viteza vantului creste odata cu distanta pana la tarm, doar partea centrala a sectorului de apa adanca avand viteze medii ale vantului mai mari (aproape de 7 m/s).

Studiile independente arata ca Romania si-ar putea majora de peste 4-5 ori cantitatea de energie electricae produsa anual prin valorificarea potentialului resurselor eoliene de coasta. A fost identificata o capacitate naturala totala de 96 GWh de energie eoliana a sectorului costalier romanesc, din care 23 GWh prin turbine cu fundatie fixa pe fundul marii.

Desi la nivel international energia electrica produsa prin forta vantului se afla intr-un stadiu avansat de maturitate tehnologica, in Romania ponderea energiei din surse eoliene in balanta energetica, pe termen scurt, se situeaza sub posibilitatile reale de valorificare economica.

Daca vrei sa incurajezi productia de energie verde si sa ai o factura electrica mai mica, poti alege furnizori precum Nova Power & Gas, care sunt si producatori de energie din surse regenerabile.