17. Nov.
Avand in vedere pretul fluctuant pentru majoritatea produselor, inclusiv pentru gazele naturale, este normal sa te afli constant in cautarea unor moduri eficiente de a reduce consumul de gaz al centralei termice.
Temperaturile de afara inca nu au scazut sub 0, dar trebuie sa fii constient ca centrala consuma proportional cu necesitatea de incalzire. Deci, cu cat este mai mare diferenta intre temperatura de afara si cea setata la interior, cu atat vei consuma mai mult gaz.
Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa iti reduci consumul de gaze:
1.Izoleaza-ti locuinta
Motivul pentru care platesti foarte mult atunci cand vine factura de gaz este izolarea deficitara a casei. Practic, daca locuinta nu este izolata perfect, vei pierde caldura prin pereti, usi, ferestre, pod, podea sau alte zone expuse.
Cea mai buna solutie ar fi sa investesti in izolarea totala a casei (atat la interior, cat si la exterior) si sa folosesti geamuri si usi ermetice. Dar poate fi costisitor sa faci o renovare de la 0 iar sezonul rece este deja aici. In schimb, verifica toata locuinta sa vezi daca exista locuri pe unde patrunde aerul rece de afara si blocheaza-le cu spuma, paturi sau clasicele perne cilindrice.
2.Verifica instalatia de gaze
Daca instalatie de gaze si centrala nu sunt in stare perfecta de functionare, vor aparea pierderi de gaze si, prin urmare, vei plati mai mult chiar daca nu ai consumat gazul respectiv. Astfel, este foarte important sa apelezi la specialisti pentru verificarea si revizia periodica a centralei.
Mai mult, toata instalatia de gaze, de la intrarea in locuinta, pana la centrala, ar trebui verificata inainte de sezonul rece astfel incat sa te asiguri ca toate tevile si robinetele nu au suferit defectiuni. Nu uita sa aerisesti caloriferele inainte de a porni prima oara centrala pentru a controla mai bine temperatura apei in calorifere.
3. Controleaza umiditatea
Pentru persoane adulte in stare normala de sanatate, temperatura optima centrala pe gaz este de aproximativ 22 de grade ziua si 19 noaptea. Pentru persoanele mai in varsta sau copii, este indicat ca temperatura sa nu scada sub 23 de grade.
Dar chiar daca tu setezi temperatura perfecta pe termostat, trebuie sa ai in vedere si umezeala. Daca umezeala din casa este prea scazuta, aerul rece va extrage umezeala din pielea ta si ti se va parea prea frig. Poti utiliza un umidificator care sa mentina o umiditate ideala de 50%.
4.Alege cea mai buna oferta
Dupa liberalizarea pietii, ai dreptul sa iti schimbi furnizorul oricand astfel incat sa alegi mereu cea mai buna oferta pentru nevoile tale. Compara pret gaze pe site-ul furnizorului sau pe site-ul ANRE pentru a descoperi care sunt pachetele disponibile pentru locul tau de consum.
5. Formeaza-ti obiceiuri bune
Cu totii vrem sa ne bucuram de confort, dar poti face asta si economisind la factura de consum gaze Romania. Iata cateva obiceiuri pe care ar trebui sa ti le formezi daca vrei sa platesti mai putin:
Nu poti controla pretul gazelor naturale, dar iti poti modifica locuinta si obiceiurile pentru a consuma mai putin si a plati mai putin. Incepe cu pasi mici si economiseste bani pentru izolarea totala a casei.
Citeste si despre: transmitere index electrica, electrica online.
Articolul precedent
Contracte energie electrica - acte necesare schimbare titular contractUrmătorul articol
7 sfaturi utile despre cum sa reduci consumul de energie iarna